poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Zwolnienie kobiety w ciąży  (Przeczytany 17822 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

myszka0807

• Gość
Odp: Zwolnienie kobiety w ciąży
« Odpowiedź #30 dnia: 25 Cze 2013, 21:14:21 »
Nie ma co Ewelina biadolic teraz ,zawsze widzi sie negatywy jak sie straci prace.Zaraz mnie nachodzi mysli ze ja jak 2 lata temu mialam problemy z bylym wlascicielem mieszkania by odzyskac kaucje i teraz nagle bym zaczela szumiec to zapewne w oczach takiego dunczyka bym na wariatke wyszla .troche po czasie Ewelina sie otrzasnela i chce zabierac sie do robienia porzadku.wedlug mnie to sa juz bardzo brudne naczynia po obiedzie.szkoda nerwow kasy i nadzeji ktora i tak okaze sie gorzka .rada na przyszlosc Ewelina kup sobie szpadel zanim zaczniesz studnie kopac a mysle ze kazdy z nas wyciagnie z twojej krzywdy nauczke.powodzenia

myszka0807

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 26 Cze 2013, 06:42:17 »
Ewelina czy wtedy zwolniono tylko Ciebie ?tak z ciekawosci

Offline Ewelina26

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #32 dnia: 26 Cze 2013, 10:08:09 »
Zwolniono tydzień wcześniej jedną osobę i tydzień po mnie jedną ale zaraz poprzyjmowali nowe osoby, z tego co wiem.

myszka0807

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 26 Cze 2013, 10:53:48 »
Sadze ze wzielas to zbytnio do siebie ze ze wzgledu na ciaze .w trakcie zwolnien moga byc nowe przyjecia i nikt nikomu nie zabroni .walcz jak Ci nie szkoda kasy nerwow i nieskincze leoiej czego jeszcze .wlaczaj szybciej na przyszlosc zapłon bo w zyciu tak bywa ze konsekwencje moga byc bardziej gorzkie i oplakane.poprzyjmowali nowe?piszesz z tego co wiesz czy napewno wiesz czy tylko slyszalas .tez nic nie zrobilas bo jak bylas pewna trzeba bylo isc sie spytac.Byc moze nowe osoby kwalifikacje mialy lepsze jak ty :jezyk?a moze nie byli zadowoleni z jakosci twojej pracy?nic tak naprawde nie wiesz i tak naprawde pokazali ci drzwi a ty spokojnie wyszlas .przebudzilas sie po 2latach i doszlo do ciebie ze ty juz tam nie pracujesz.znajdz sobie druga prace bo jak sobie wyobrazasz walczyc z pracodawca -wygrasz(powiedzmy)i uwazasz ze dlugo sie tam utrzymasz?spozytkuj lepiej energie na dziecko  i na nowa prace .moze fajniejsza znajdziesz

Offline Ewelina26

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #34 dnia: 26 Cze 2013, 11:24:47 »
Wiem napewno że przyjmowali nowe osoby, no i nie chodziło napewno o język bo znam angielski i dogaduję się po duńsku,także z komunikacją w pracy nigdy nie było problemu. A co do jakości pracy to napewno też nie o to chodziło bo zawsze zostawałam jak była potrzeba po godzinach i praca była zawsze dobrze zrobiona. Nie wiem.Nie zrobiłam nic bo poprostu nie miałam sił i nerwów,słuchałam innych a to dlatego że nie miałam wiedzy na ten temat i nigdy mi sie nic takiego nie przydażyło,do tego ciąża,ciężko ją zniosłam.W pracy była zawsze  nerwowa atmosfera , do tego rządziła tam dziewczyna menadżera,polka a menadzer duńczyk.  Konfliktowa była, z moją koleżanką się nie odzywała, nikt jej nie lubił bo co powiedziała to on to zaraz robił. Wogóle niezbyt przyjemnie wspominam ten okres, koleżanka niedawno mi napomniała że nie moge tak tego zostawić i dlatego pisze bo pewnie bym tego nie zaczynała ale może sie chociaż dowiem co można i czy można cos w tej sprawie zrobic. Mam dzisiaj rozmowę z prawnikiem i zobaczymy co on na ten temat sądzi.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #35 dnia: 26 Cze 2013, 11:34:21 »
Wiem napewno że przyjmowali nowe osoby, no i nie chodziło napewno o język bo znam angielski i dogaduję się po duńsku,także z komunikacją w pracy nigdy nie było problemu. A co do jakości pracy to napewno też nie o to chodziło bo zawsze zostawałam jak była potrzeba po godzinach i praca była zawsze dobrze zrobiona. Nie wiem.Nie zrobiłam nic bo poprostu nie miałam sił i nerwów,słuchałam innych a to dlatego że nie miałam wiedzy na ten temat i nigdy mi sie nic takiego nie przydażyło,do tego ciąża,ciężko ją zniosłam.W pracy była zawsze  nerwowa atmosfera , do tego rządziła tam dziewczyna menadżera,polka a menadzer duńczyk.  Konfliktowa była, z moją koleżanką się nie odzywała, nikt jej nie lubił bo co powiedziała to on to zaraz robił. Wogóle niezbyt przyjemnie wspominam ten okres, koleżanka niedawno mi napomniała że nie moge tak tego zostawić i dlatego pisze bo pewnie bym tego nie zaczynała ale może sie chociaż dowiem co można i czy można cos w tej sprawie zrobic. Mam dzisiaj rozmowę z prawnikiem i zobaczymy co on na ten temat sądzi.

Odnosze wrazenie, ze kolezanka Twoimi rekami, chce dokonac jakiej prywatnej wendetty a Ty sluzysz za narzedzie  8)
Zrobisz jak uwazasz. Mysle, ze nie wskurasz nic po dwoch latach, ale zajecia troche bedziesz miala, zawsze to jakies urozmaicenie nudnego zycia  ;) ;D ;D ;D I to poczucie, ze jest sie takim zaradnym i dynamicznym, bezcenne! Zapomniałem dodac i te wzmocnienie wiezi z kolezanka  ;D

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 26 Cze 2013, 12:55:51 »
Znam taki jeden przypadek (troszke pomagalem z).
Zwolniona zostala kobieta w poczatkowej ciazy, pracodawca wiedzial o ciazy. Wlasciwie bez konkretnego wyjasnienia.
Kobieta udala sie do zwiazkow, ktore wywalczyly/dogadaly sie z pracodawca ( trwalo to poltora miesiaca) ze zaplaci za czas ktory spedzila w domu, i przywroci jej stanowisko pracy.

Reakcja dla mnie byla szokujaca, kobiecina byla tak wsciekla ze az zaniemowila, jej twarz przybrala chyba wszystkie kolory teczy. Zdolala wydukac ze liczyla na wysokie odszkodowanie (ca.80.000) "a nie dalsze zapierdalanie"
Maz juz wybral jakis super aparacik fotograficzny za 25000 , a tu co? Robota?!

Dodam jeszcze ze zapisala sie do zwiazkow w dniu zwolnienia, a i tak pomogli.

P.s
Moze dlatego w pierwszej fazie tak zareagowalem.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #36 dnia: 26 Cze 2013, 12:55:51 »

myszka0807

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 26 Cze 2013, 13:00:28 »
Ewelina zrobisz jak uwazasz ,rece mi opadaja jak slysze jak ludzie lubia obkladac sie klopotami .zapewne kolezanka ci powiedziala ze dostaniesz kupe kasy odszkodowania .jak Cie stac to walcz tylko nie wiem oco.jestes dorosla wiesz co robisz .uwazaj z prawnikami zeby tylko kasynie ciagneli i wrocisz do punktu wyjscia.dzis pytalam sie mojego adwokata na firmie czy cos w tej sprawie mozna zrobic .ja juz wiem .ty rozmawiaj ze swoim prawnikiem .dlatego takie moje zdanie .nikt nie jest przyszyty do zakladu ani do stanowiska .zrobili wszystko zgodnie z zasadami i przepisami.Dania nie Polska zeby machlolili na wszystkie strony .moze mialas zatarg z polka szefowa .szkoda mi Ciebie ale ja bym poprostu IDIOTKI Z SIEBIE NIE ROBILA .

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #38 dnia: 26 Cze 2013, 13:02:20 »
Zwolniona zostala kobieta w poczatkowej ciazy, pracodawca wiedzial o ciazy. Wlasciwie bez konkretnego wyjasnienia.
Kobieta udala sie do zwiazkow, ktore wywalczyly/dogadaly sie z pracodawca ( trwalo to poltora miesiaca) ze zaplaci za czas ktory spedzila w domu, i przywroci jej stanowisko pracy.

Reakcja dla mnie byla szokujaca, kobiecina byla tak wsciekla ze az zaniemowila, jej twarz przybrala chyba wszystkie kolory teczy. Zdolala wydukac ze liczyla na wysokie odszkodowanie (ca.80.000) "a nie dalsze zapierdalanie"

P.s
Noooo.... to teraz ja zaniemowilam.... ;)

Swoja droga nie rozumiem tego...., ale...coz...

Btw, Co to za fajny zwiazek? Podasz nazwe?
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 26 Cze 2013, 13:07:05 »
Nie podam bo mnie ostatnio wk....li  ;)

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #40 dnia: 26 Cze 2013, 13:11:34 »
Nie podam bo mnie ostatnio wk....li  ;)
A pokiwasz glowa, jak ja podam nazwy... ;)?
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 26 Cze 2013, 13:15:58 »
wszystkie sa dobre .. przecież wiesz ze to zależny od branzy.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #42 dnia: 26 Cze 2013, 13:28:52 »

P.s

Czyli, nie ma to jak dac sie dobrze oszukac !  ;) ;D ;D ;D

myszka0807

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 26 Cze 2013, 14:04:42 »
No dobra to bylo 1 czy 2 miesiace i reakcja byla a tu dwa lata .widze to tak na swoj maly mozg jak mi dzis adwokat w pracy powiedzial .a jeszcze wspomnial czy juz bylo dane zaswiadczenie o ciazy ?na gebe to sobie mozna z kolezanka Ewelina pogadac .ona zapewne Ci naopowiadala ze kuuuuupe odszkodowania dostaniesz za te 2 lata siedzenia bez pracy.i kalkulator poszedl w ruch cyfry zrobily sie wielkie oczy jeszcze wieksze i cos połkneło cos a rozsadek zostal z tyłu
« Ostatnia zmiana: 26 Cze 2013, 14:26:53 wysłana przez myszka0807 »

Offline Ewelina26

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #44 dnia: 26 Cze 2013, 17:24:05 »
Po pierwsze to nie siedziałam na dupie,za przeproszeniem, przez te 2 lata tylko jak moje dziecko skończyło pół roku to poszło do żłobka a ja po 2 miesiącach znalazłam prace w firmie sprzątającej w której pracuje do dziś. Także nie leżałam i nie czekałam aż praca do mnie przyjdzie. A po drugie tak jak pisałam na początku informację że można coś zrobic w tej sprawie dostałam od koleżanki i chciałam orientacyjnie się dowiedzieć co sądzą o tym inni a tu odrazu poszła fama że niechce mi sie pracować dlatego szukam wyjścia żeby skądś kase za darmo skroić. Tak to jest w Polsce i widzę że sie także przyjęło w Danii wśród Polaków.ehh.wszędzie to samo.Ajeśli chodzi o zaświadczenie o ciąży to dla wiedzy niektórych forumowiczów nie zdążyłam donieśc bo dostałam do ręki zwolnienie z pracy przeddzień jak miałam pierwszą wizytę u lekarza także czasu zawiele to nie miałam.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #44 dnia: 26 Cze 2013, 17:24:05 »

zwolnienie z pracy - czy musi podać powód

Zaczęty przez zosiaxDział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 27892
Ostatnia wiadomość 17 Lip 2008, 16:33:25
wysłana przez zosiax
Zwolnienie a wyjazd do Polski

Zaczęty przez sylwusia89Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 4