Ogólne > Hydepark

Samochód w Danii

(1/5) > >>

lukasdrugi:
Hej,

zaczynam się interesowac tematem zabrania ze soba samochodu do DK. Dowiedziałem się, że jest to kosztowne tzn. jak zmieni się adres zamieszkania na DK to nalezy przerekjestrować auto a to koszt ok 80% wartości auta.

Ja przeprowadzam się na stałę, więc zarejestrowac w Danii się musze.

Zastanawiam się jednak nad innym rozwiązaniem - zarejestrowaniem auta w PL na brata - wtedy zawsze będe miał auto pożyczone od brata i będe mógł się zarejestrowac w DK ale nie będe musiął przerejestrowywac auta. - Tak mi się wydaje, ale pewnie takie rozwiązanie ma dużo wad.

Co o tym sądzicie? Czy są jakies sposoby sprowadzenia ze sobą auta bez ponoszenia gigantycznych kosztów?

Pozdrawiam,

Lukasz

happybeti:
Jest to jakieś wyjscie .Pod jednym warunkiem- brat ZAWSZe będzie musiał jechac tym samochodem z Tobą  ;D
A serio- nie ma takiej możliwości, bo, j.w. - nie masz prawa poruszać się autem na "obcych" tablicach, chyba, że właściciel auta jedzie z Tobą.
Moja rada- sprzedaj samochód w Polsce, tu kup nowy.Lub "nowy" ;).
Wszelkie inne kombinacje odpadają, nie opłaca się.

rey2000:

--- Cytat: happybeti w 08 Lip 2013, 12:12:33 ---Moja rada- sprzedaj samochód w Polsce, tu kup nowy.Lub "nowy" ;).
Wszelkie inne kombinacje odpadają, nie opłaca się.

--- Koniec cytatu ---
Tak, dokładnie przyklepuje sie pod tym , temat wałkowany wielokrotnie.
Sprzedać w Pl i tu kupić, jest to optymalny wariant zwłaszcza jesli chcesz tu zostać.
Nawet łatwiej ci będzie sprzedać potem samochod, pojazd z polskimi korzeniami czasami budzi mieszane uczucia u dunczyków.
A jesli masz jeszcze instalacje Lpg no to juz przeprawa jak na lini rostock-gedser wpław.

lukasdrugi:
Hmmm. To teraz z ciekawości, jak w Polsce pożycze samochód od brata i poruszam się nim w ramach naszego kraju to czy wtedy też muszę mieć brata z sobą czy tylko tak się dzieje tylko w wypadku wyjazdów za granicę?

Generalnie auta na polskich blachach jeżdżą po Danii, czyżby wszyscy byli tylko przejazdem?

Sorki za głupie pytania, ale jakby nie było rzeźbie bo lubie swoje auto i wolałbym się go nie pozbywać.

Czy wie ktoś dokładnie ile trzeba doliczyć do auta jak się je sprowadza do DK? Może jest jakaś stronka z tym tematem?

Pozdrawiam,

L

happybeti:
Co do kosztów przerejestrowania- poszukaj na forum, temat niejednokrotnie, do znudzenia wręcz , wałkowany.
Co do "pozyczenia samochodu od brata" w Polsce- to duńskich władz nie interesuje ;)- w Polsce możesz jeździć nawet rządową limuzyną i nic im do tego. Wozisz dowód rejestracyjny auta brata i już. Ja TAKIE RZECZY  mam Ci tłumaczyć???
Auta na polskich blachach jeżdżą, owszem. Albo wlaściciel posiada pozwolenie ze SKATu , wydane na podstawie oświadczenia, że w Danii jest się czasowo tylko, więc i samochód zaraz wraca do Polski.
Albo jest się "kamikaze" i liczy, że nie złapią i ukochanego autka nie zabiorą ::).

Daj spokój, nie tacy "mądrzy" przed tobą już chcieli kombinować  ;D
No, nie da się i koniec.
Myślisz, że my chętnie sie "klejnoitu rodzinnego" pozbywaliśmy ?  :'(

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej