Ogólne > Kącik Kulinarny
carpaccio
(1/1)
waruiny:
Bardzo lubię jeść surowe mięsko.
400g wołowiny cienko pokrojonej.
Sos:
2 łyżeczki mleka
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki sosu sojowego
1/3 łyżeczki białego pieprzu, sól
dobrze wymieszać
dodać 3 łyżki majonezu.
aisak:
Kanibal... ;) :D
aisak:
Ja tez uwielbiam... ::).
A tatarek? :). Przepis dla przypomnienia:
befsztyk tatarski-tradycyjny- po polsku
Składniki
250g wołowiny(polędwica, ligawa) bez żył,mięso najszlachetniejsze, koniecznie baaardzo świeże i z pewnego źródła.Z tego wyjdą ok. 4 porcje.
1 żółtko na porcję(jajo koniecznie najpierw sparzamy)
marynowane grzyby-najlepiej prawdziwki
Cebula
kiszone ogórki/ korniszony
Sól, czarny pieprz, dobra -pachnąca oliwa+(opcjonalnie) odrobineczka maggi
WSZYSTKIE SKŁADNIKI MUSZA BYĆ BARDZO ŚWIEŻE!
Najpierw przygotowujemy dodatki: cebulę, ogórki -kiszone, lub korniszony. Bardzo drobno je siekamy.Siekamy również marynowane grzyby.
Wołowinę bardzo mocno schładzamy. Nie mielimy, ale schłodzoną skrobiemy(!!!!!) ostrym nożem , lub w ostateczności,bardzo drobno siekamy.Proces rozdrabniania musi być szybki, żeby mięso nie utleniło się(zmieniło koloru). Tatar musi być krwisto-czerwony.
Mięso doprawiamy oliwą,(opcjonalnie- kroplą maggi), dużą ilością- koniecznie świeżo zmielonego- czarnego pieprzu, solą.Dodajemy odrobinę zimnej(uprzednio przegotowanej) wody.Wyrabiamy szybko.Masa ma być dość luźna. Formujemy niewielkie spłaszczone kuleczki(porcja).
W każdej porcji formujemy dołeczek w który wbijamy żółtko.
Serwujemy w wianuszku z marynat i drobno posiekanej cebuli.Tatar ciekawy jest też w smaku, kiedy marynaty wzbogacimy o posiekane kapary, czy zielone marynowane oliwki, ba nawet sardele.
http://www.wielkiezarcie.com/recipe70280.html
Nawigacja
Idź do wersji pełnej