poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Wyprawka szkolna  (Przeczytany 17251 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Idris

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 45
  • -Otrzymane: 188
  • Reputacja: +5/-0
Odp: Wyprawka szkolna
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Sie 2013, 13:10:12 »

Nie, War, nie uważam, że popełniłam błąd, "czepiając się" słówka "obciachowe" .
Tak się składa, że temat pudełek śniadaniowych "przerabiam" po raz trzeci właśnie ;), i , uwierz mi, każda mama wie, jakie "tematy" są "na topie" na aktualnym etapie życia jej dziecka. Dla mnie "oczywistą oczywistością" wydaje się posłuchanie dziecka i sprawienie mu radości, gdy będzie sobie mogło wybrać "wzorek " na pudełku.
Nie wiem, co daniamiał na myśli, przestrzegając pytająca mamę przed tym "obciachem" , bo z jego wypowiedzi jasno to nie wynikało.
Tłumaczenie, ze "nie obciachowy" znaczy odpowiedni dla danego wieku w ogóle mnie nie przekonuje, bo to tak, jakby traktował pytająca osobę jak ostatnią kretynkę, która w ogóle nie wie, co lubi jej dziecko i synkowi kupi pudełko z Barbie, choć ten jest na etapie , powiedzmy, mangi.
Qrczę- no, takie rzeczy o swoim dziecku się wie i koniec. Nie muszą "eksperci" z Polonii o tym pisać, no, litości!!!

Co do papabusewego worka, to podejrzewam, że na pewnym etapie życia szkolnego, tak, powiedzmy, w gimnazjum, może on byc "cool"  ;) .

Ale właśnie o to mi chodziło, o tę "stygmatyzację" dzieci, które są uczone od najmłodszych lat, że MUSZĄ mieć to, co markowe, najdroższe, trendy, bo inaczej "obciach" . Że pudełko z Netto za 30 koron to "obciach" , bo nie dość "ekskluziw" .

Choć po korekcie Psycho zaczęłam się zastanawiac, czy faktycznie kolega daniad, w końcu będący w Danii o wiele dłużej ode mnie , miał na mysli madpakke czy madkasse  ;). Ja mogłam z niewiedzy i niedostatecznej znajomości języka przyjąć, że chodzi o pudełko, ale być może faktycznie chodzilo o "madpakke"  ;). A wtedy kontekst "obciachowości" sniadania w ogóle może postawić całą dyskusję w nowym swietle  ;D ;D ;D.

A w ogóle to myślałam, że swoją odpowiedzia sprowokuję jakąś fajną dyskusję, wymianę poglądów na temat "być " i "mieć", ale , niestety, nie wypaliło  ;)- skończyło się na steku inwektyw bez pokrycia ze strony kolego daniad. No, trudno, bywa  ;) 8).

i jeszcze do malinki :)
Powiedz, moja droga , ilu ludziom tu, na forum, TY pomogłaś ?
Bo jakoś nie zauważyłam Twoich cennych rad i odpowiedzi na zadawane pytania.
Nie imputuj ludziom interesowności, bo każdy tu dzieli się swoją wiedzą bezinteresownie.
Nie wiem, kto chciał od ciebie 1000 koron za poradę, na pewno nie ja.
Nie sądź innych swoją miarą, koleżanko.
Betti tak się tej obciachowosci i tego co użytkownik daniad za obciachowe uważa, przyczepilas, że można by pomyśleć, że wiesz lepiej co autor za obciachowe uważa od samego autora. Dziwne, że nie zaczęłaś go krytykować za to, że radził kupić dobry dres i plecak.
Może i chciałaś w ten sposób wywołać dyskusję ale, zaczęłaś od czepiania się i jatrzenia i nie chcesz odpuścić choćby nie wiem co.
Dziwne, że tak od razu stawiasz znak równości miedzy obciachowe a brakiem marki

Offline dania_d

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 38
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Sie 2013, 13:22:22 »
Ja staram się pomóc jak potrafię. Ale cóż są tacy co chyba chcą wszystkich zniechęcić  i objąć monopol na doradzanie. Ale ja mam taką propozycję.
Po tym artykule nerwy mi już puściły
http://www.tv2oj.dk/artikel/174662:Randers--Paagreb-polak-med-17-cykler
I od teraz jak zobaczę jakiegoś.......  naszego co kombinuje, ma rower na pace itd. To będę doradzał POLITI. Oni nie dosyć że nie będą krytykować mojej pracy, pomocy to jeszcze mi zapłacą za najdrobniejsze doniesienie 500 kr. I polecam to robić każdemu może jak te ...........zobaczą że tu już tak lekko nie będzie kraść itd  to może się  następnym razem zastanowią. Trzeba coś zrobić z tym p... gównem w Danii. Oczywiście zaraz po tym poscie odezwą się ........... Ale nie zrażam się bo na 99 % odezwą się ci co kradną i kombinują

Offline remek

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Sie 2013, 14:13:51 »
Pewnie Cię zaskoczę, ale mam takie samo zdanie.

Offline remek

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #18 dnia: 03 Sie 2013, 14:18:52 »
Mieć!!! najczęściej to jednak jest: siano pod "kopułą".

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Sie 2013, 19:13:57 »
Betti tak się tej obciachowosci i tego co użytkownik daniad za obciachowe uważa, przyczepilas, że można by pomyśleć, że wiesz lepiej co autor za obciachowe uważa od samego autora. Dziwne, że nie zaczęłaś go krytykować za to, że radził kupić dobry dres i plecak.
Może i chciałaś w ten sposób wywołać dyskusję ale, zaczęłaś od czepiania się i jatrzenia i nie chcesz odpuścić choćby nie wiem co.
Dziwne, że tak od razu stawiasz znak równości miedzy obciachowe a brakiem marki

Cóż, Idrys...mogłabym powiedziec, że "kto jest bez grzechu..."  ;)...
Przyczepiłam się, bo tak to zinterpretowałam, tak to zabrzmiało dla mnie . Skoro piszący nie wyraża się dostatecznie jasno, skoro jest miejsce na interpretację wypowiedzi, skąd te pretensje do mnie, że powiedziałam, co myślę o takiej postawie ?
Przecież  w całym tym wątku wy wszyscy tez oceniacie mnie, moje podejście i interpretujecie po swojemu moje słowa. No i ok- staram się bronić swojego stanowiska, na tyle merytorycznie i nie zniżając się do obrzucania nie zgadzającego się ze mną inwektywami, na ile się da. O co kaman? Macie inne zdanie, nie podzielacie mojego- ok, miejcie :). Jak juz pisałam, "przyczepiłam się ", mając nadzieję na ogólniejszą dyskusję- tak, naiwniara, hehe ;D.
BTW, widzę, że tylko Psycho kojarzy, co miałam na myśli  ;).
Z nadziei na dyskusję i wymianę poglądów zrezygnowałam  8)
" Polak gorszego sortu"

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 165
  • -Otrzymane: 441
  • Reputacja: +34/-9
« Odpowiedź #20 dnia: 03 Sie 2013, 19:31:30 »
To będę doradzał POLITI. Oni nie dosyć że nie będą krytykować mojej pracy, pomocy to jeszcze mi zapłacą za najdrobniejsze doniesienie 500 kr.

skad ty to wytrzasnales? To by policja musiala zatrudnic z 500 ludzi do przyjmowania donosow wzamian za 500kr.
Pierwsze donosy pisz na forumowych sprzedawcow nalogowo tu sprzedajacych "rabniete" rowery, rope naftowa i dziesiatki litrow farb.
 No i jak ci sie uda znalezc przestepce to bedziesz sie musial zwolnic na pare godzin z pracy (dostaniesz jakies grosze za stracony zarobek) bo to obowiazek swiadka, no i spojrzec w oczy zlodziejom (beda na pewno probowali groznie wygladac :) ). W pracy, bez watpienia bedziesz wyrozniony za obywatelska postawe :)
« Ostatnia zmiana: 03 Sie 2013, 19:59:38 wysłana przez zpatentem »

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #21 dnia: 03 Sie 2013, 20:03:07 »
Jeśli bym sie kabusewał takimi kategoriami jak ty to na pewno bym tak myślał jak ty. Kolega Ak21 wyraźnie powiedział, że na pewno nie kupi się dziewczynce madpakke dla przedszkolaka, czy dla chłopca madpakke w wzorki z filmu gdzie on tego nie lubi. No ale cóż na szczęście moje dzieci nie chodzą z dziećmi happybetti bo dopabuse to byłby obciach. Ale tak to fakt forum upada przez takich ludzi bo człowiek chce coś tam czasami pomóc to znajdzie się zaraz jakiś idiota czy idiotka. Że jaki to ten rząd.............  Ale podczas wyborów siedział z dupą na kanapie i pił i narzekał jak to jest źle.
Kiedy ci ludzie przestaną myśleć kategoriami PGR ?
Czy Ty czytasz, to, co napiszesz przed wyslaniem? Bo mam powazne watpliwosci.

"Idiota, idiotka, dupa, obciach...". Rozumiem, ze w ten sposob probujesz poprowadzic forum na wlasciwe tory?

Gratulacje, nie przeszkadzaj sobie.... ;) :D!
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 03 Sie 2013, 20:03:07 »

Offline Idris

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #22 dnia: 03 Sie 2013, 21:15:01 »
Cóż, Idrys...mogłabym powiedziec, że "kto jest bez grzechu..."  ;)...
Przyczepiłam się, bo tak to zinterpretowałam, tak to zabrzmiało dla mnie . Skoro piszący nie wyraża się dostatecznie jasno, skoro jest miejsce na interpretację wypowiedzi, skąd te pretensje do mnie, że powiedziałam, co myślę o takiej postawie ?
Przecież  w całym tym wątku wy wszyscy tez oceniacie mnie, moje podejście i interpretujecie po swojemu moje słowa. No i ok- staram się bronić swojego stanowiska, na tyle merytorycznie i nie zniżając się do obrzucania nie zgadzającego się ze mną inwektywami, na ile się da. O co kaman? Macie inne zdanie, nie podzielacie mojego- ok, miejcie :). Jak juz pisałam, "przyczepiłam się ", mając nadzieję na ogólniejszą dyskusję- tak, naiwniara, hehe ;D.
BTW, widzę, że tylko Psycho kojarzy, co miałam na myśli  ;).
Z nadziei na dyskusję i wymianę poglądów zrezygnowałam  8)
Ano stąd, że gdy już piszący uscislil o co mu chodziło Ty brniesz dalej ze swoim " nie, nie uważam, że popełniłam błąd" i " oczywistą oczywistością"
Co do dyskusji nad obciachowoscia wkładu do madkasse - nie przesadzajmy. Każdy wkłada to na co portfel i wyobraźnia pozwala. Tutaj też będziemy wprowadzać podzialy?

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #23 dnia: 03 Sie 2013, 22:32:30 »
Ano, jak juz mówiłam- jedynie Psycho wie, o co mi chodziło  8)
" Polak gorszego sortu"

Offline remek

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #24 dnia: 03 Sie 2013, 23:03:15 »
Ano stąd, że gdy już piszący uscislil o co mu chodziło Ty brniesz dalej ze swoim " nie, nie uważam, że popełniłam błąd" i " oczywistą oczywistością"
Co do dyskusji nad obciachowoscia wkładu do madkasse - nie przesadzajmy. Każdy wkłada to na co portfel i wyobraźnia pozwala. Tutaj też będziemy wprowadzać podzialy?

Jak masz wkład madkasse niekoszerny, to mogą być podziały. No i z tą świniną uwazał bym jednak.

Offline Idris

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #25 dnia: 03 Sie 2013, 23:12:07 »
Jak masz wkład madkasse niekoszerny, to mogą być podziały. No i z tą świniną uwazał bym jednak.
Akurat to co wkładam do madkasse to moja sprawa,

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #26 dnia: 04 Sie 2013, 07:21:46 »
Nooo, uważaj...bo jeszcze ktoś stwierdzi, że "obciachowe"  ;) ;D.
Równie dobrze mogłabys powiedzieć, że wygląd pudełka to Twoja sprawa , nie?
Czy może nie? Czy odium "obciachowości" kończy się na pudełku, wkładu nie dotycząc?
Powiedz, Idris, masz dzieci?
Kupujesz im te pudełka?
Czy w kwestii ich wyglądu kierujesz się raczej preferencjami swojego dziecka, które znasz, czy potrzebujesz, by ktoś ci o tym, jak krowie na rowie , powiedział?
Czy kupisz pudełko z Netto , bo , powiedzmy, "księzniczki" to ulubiony motyw Twojego dziecka, czy raczej będziesz szukac "oryginalnej" wersji nie w dyskoncie, a w bardziej "ekskluziw" sklepie?

Wiesz, cały czas piszę o postawie życiowej rodziców, abstrahując już od konkretnej wypowiedzi daniad.
Ale nawet gdy wyjaśniam to po raz n-ty, i tak nie macie pojęcia, o czym mówię.
I tym się różnimy.
Ja widocznie już za stara jestem i inaczej mnie wychowywano.Realia dzisiejszej szkoły i "kolejności dziobania" są dziś całkiem inne.
Zresztą potwierdziła to rozmowa ze znajomymi nastolatkami z Polski, co poniekąd sprowokowało mnie do zamieszczenia  wpisu w tym wątku.

Aha, Psycho  :)
Co do Twojej anegdotki o koledze zasuwającym po 12 godzin na zmywaku, by miec na markowe gadżety ,  to , podejrzewam, że lwia część współczesnych rodziców sama będzie po te 12 godzin "doginać", byleby tylko dziecko nie było "gorsze" od rówieśników. I tak się od małego ten wyścig szczurów zaczyna  8)
« Ostatnia zmiana: 04 Sie 2013, 07:34:22 wysłana przez happybeti »
" Polak gorszego sortu"

Offline remek

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #27 dnia: 04 Sie 2013, 08:10:11 »

Pewnie, że Twoja, to tylko tak żeby Twoje dziecko nie obraziło uczuć religijnych innych, bo może dostać od jakiegoś innego wyznawcy po twarzy za tą Twoją "sprawę".

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 165
  • -Otrzymane: 441
  • Reputacja: +34/-9
« Odpowiedź #28 dnia: 04 Sie 2013, 10:39:41 »
Nie calkiem na temat :)

Pamietam traume oslupialych tubylcow jak kiedys na forkost do pracy przynnioslem truskawki ze smietana i jadlem to zagryzajac jasnym chlebem.To bylo jednak nieslychanie dawno temu :)

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #29 dnia: 04 Sie 2013, 12:46:07 »
Mieć!!! najczęściej to jednak jest: siano pod "kopułą".
Nie ma jak samokrytyka :D :D :D!
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 04 Sie 2013, 12:46:07 »

Wyprawka do szpitala

Zaczęty przez maja1409Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 39
Wyświetleń: 21996
Ostatnia wiadomość 18 Sie 2013, 14:50:04
wysłana przez aisak
Wyprawka dla niemowlaka.