Ogólne > Kącik Kulinarny
cholesterol
aisak:
Ja tez tak mam, ze moj solsikke rugbrød traktuje jak smakolyk i... podkradam ::) :D
jolaniebieska:
Ogromną ROLĘ odgrywają... STEROLE 8)
Polecam margarynę zawierającą te składniki i pieczywo tylko żytnie lub z pełnego przemiału.
faja:
Tez odgrzebalas stary watek, ale tematyka cholesterolu wciaz aktualna.
Margaryny sa szkodliwe!
Najlepiej uzywac olejow zimno tloczonych, najlepszy jest olej rzepakowy, lniany i olej z lnianki.
Uzywam tego do smarowania chleba zamiast masla, margaryn.
No niezupelnie czystych oleji, robie sosy typu pesto.
Np. peczek pietruszki, kawaleczek cebuli, zabek czosnku, kawaleczek cytryny ze skorka, wyparzonej, sol, chili, wszystko miksuje i na chlebek
mozna dac bazylie, rukole, albo zrobic mix z bialym twarozkiem, pycha i samo zdrowie.
Po miesiacu uzywania oleju z lnianki, nie wiem czy mozna dostac w Danii, ale olej lniany jest, cholesterol spada wyraznie.
jolaniebieska:
Jeszcze dopowiem. Dałam kiedyś mojemu kotkowi mały kawałek chleba posmarowany tanią margaryną i drugi posmarowany dobrym masłem. Kot był na czczo, masło z chlebem zjadł w locie, od margaryny uciekł :)
hubii:
ja proponuję awokado - najlepiej guakamola podobno bardzo obniża cholesterol!
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej