poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Karta podatkowa  (Przeczytany 5226 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Margaritta

• Gość
Karta podatkowa
« dnia: 19 Kwi 2012, 18:02:26 »
Witam podjęłam pracę przez vikar, mam numer CPR żółtą kartę, pytanie moje dotyczy kwestii tego co z kartą podatkową, czy pracodawca wysyła informację do SKAT i oni sami mi utworzą, czy muszę sama to zgłosić?. Kolejne pytanie dotyczy tego,- mój mąż bierze na mnie fradrag, jak to wszystko pozmieniać aby z podatkiem było oki?, oraz jak uzyskać ulgę na dojazdy do pracy bo dziennie robię 100 km w dwie strony. Z góry dzięki z info

Offline kingamagda

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +0/-0
  • W życiu zdarzają się chwile, o które warto walczyć
Odp: Karta podatkowa
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Kwi 2012, 19:57:30 »
Musisz sama pójść do SKATU, z umową o pracę, aby wyliczyli ci kwotę wolną od podatku. Zrób to jak najszybciej, bo jeśli przed wypłatą nie będziesz mieć karty podatkowej to SKAT zabierze ci ponad połowę pensji. Między małżonkami można swobodnie przerzucać sobie tą kwotę. Jak pójdziesz po kartę podatkową to część kwoty nieopodatkowanej zostanie zabrany twojemu mężowi a dany Tobie. Tzn że kwotę którą ma twój mąż będzie podzielona na Ciebie i Jego. Jeśli chodzi o dojazdy to zapytaj w SKACIE. Ja jak miałam dojazdy to po prostu sobie je odliczyłam na koniec roku. Pozdrawiam

Offline swette_1986

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 4
    • Status GG
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Cze 2012, 20:37:48 »
hmm...Czyli jeśli podjęłam pracę w Danii to muszę iść osobiście do Skat żeby wyliczyli mi nową kartę podatkową? Po zgłoszeniu pracodawcy mnie do Skat<bo chyba mnie zgłasza?> to urząd nie nalicza mi sam automatycznie kwoty wolnej od podatku? Nie wystawia mi karty podatkowej??

Właśnie sprawdziłam w swojej teczce i nie mam karty podatkowej na 2012 rok...:/ czyli muszę iść do Skat.
Jakie dokumenty muszę ze sobą zabrać? Kontrakt to wiem...;) Z góry dziękuję za odpowiedzi...
Są dwie drogi, aby przeżyć życie. Jedna to żyć tak, jakby nic nie było cudem. Druga to żyć tak, jakby cudem było wszystko.
— Albert Einstein

Offline swette_1986

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 4
    • Status GG
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Lip 2012, 18:43:36 »
Musisz sama pójść do SKATU, z umową o pracę, aby wyliczyli ci kwotę wolną od podatku. Zrób to jak najszybciej, bo jeśli przed wypłatą nie będziesz mieć karty podatkowej to SKAT zabierze ci ponad połowę pensji. Między małżonkami można swobodnie przerzucać sobie tą kwotę. Jak pójdziesz po kartę podatkową to część kwoty nieopodatkowanej zostanie zabrany twojemu mężowi a dany Tobie. Tzn że kwotę którą ma twój mąż będzie podzielona na Ciebie i Jego. Jeśli chodzi o dojazdy to zapytaj w SKACIE. Ja jak miałam dojazdy to po prostu sobie je odliczyłam na koniec roku. Pozdrawiam
No niestety, ja poszłam do skat, wypełniłam odpowiedni druk i skat utworzył mi kartę podatkową, nie dosyć, że tylko ważną przez 1 miesiąc to jeszcze nie mam w karcie wpisanej żadnej kwoty wolnej od podatku, natomiast mój mąż dostał nową kartę podatkową i jemu fradrag został zwiększony. Czy musimy z mężem iść do skat oboje, żeby dali nam fradrag obojgu, czy mogę załatwić to sama? No i co zrobić, żeby nie latać co miesiąc do skat po nową kate podatkową? kontrakt mam do konca sierpnia i pojecia nie mam czy dostane drugi kontrakt czy nie. prosze o dokladne wytlumaczenie bo ja w podatkach jestem ciemna...:/
Są dwie drogi, aby przeżyć życie. Jedna to żyć tak, jakby nic nie było cudem. Druga to żyć tak, jakby cudem było wszystko.
— Albert Einstein

Offline Akira

• Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Lip 2012, 14:57:13 »
Jacie.. nie przerażajcie mnie ;)! Dotychczas ubiegałam się tylko o zwrot podatku z Holandii, zawsze przez firmę, także i tym razem chyba czegoś poszukam :)

Offline kacperkarpowskiii

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
    • zwrot podatku
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Wrz 2013, 13:20:36 »
nie przerażamy tylko stwierdzamy fakty... ale masz rację, najlepiej o zwrot podatku starać się za pomocą jakiejś sprawdzonej firmy
zwrot podatku - zobacz jak to zrobić żeby nie stracić

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #5 dnia: 25 Wrz 2013, 13:20:36 »

Karta sim do iPhona5

Zaczęty przez raven123Dział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 7648
Ostatnia wiadomość 30 Lis 2013, 22:00:07
wysłana przez raven123
Zablokowana karta

Zaczęty przez sskkDział Hydepark