poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: FVU - Co to takiego?  (Przeczytany 9341 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zjawadkp

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
  • Life after math
FVU - Co to takiego?
« dnia: 14 Paź 2013, 19:22:32 »
Dobry wieczór.

Dzisiaj dostałem maila z JobCenter, że moja szkoła językowa została przedłużona TYLKO o 4 miesiące.

3 lata temu rozpocząłem szkołę językową, plus praca w nocy na pełen etat dodatkowo robiłem także szkołę w Polsce.

Nie ukrywam było ciężko miałem jednak nadzieje że pogodzę to wszystko razem, niestety nie udało się.

Najpierw uczęszczałem na poziom 2 w szkole językowej, byłem już na module 4tym. Stwierdziłem jednak że wolałbym skończyć szkołę na 3 poziomie. Dlatego też zabrakło mi czasu. Teraz jestem na module 4 (poziom 3ci, jak już wcześniej pisałem)

Gdy dałem Pani w JobCenter do zrozumienia że 4 miesiące to zbyt mało zaproponowała mi FVU. Może ktoś ma jakieś doświadczenia związane z tą szkołą. Dodała też że będę mógł chodzić w trakcie FVU na egzaminy do szkoły językowej tylko będę musiał płacić 1200kr. za egzaminy.

Co o tym wszystkim sądzicie, mam nadzieję że w miarę klarownie udało mi się to wszystko wytłumaczyć. :)

Pozdrawiam.

Offline frisms

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 59
  • -Otrzymane: 32
  • Reputacja: +2/-2
Odp: FVU - Co to takiego?
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Paź 2013, 20:26:29 »
FVU - Forberedende Voksenundervising - nie ma nic wspolnego z typowa sprogskole.Do te szkolki chodzi takze wielu dunczykow ktorzy maja problemy jezykowe - literowanie/skladnia i wiele innych rzeczy zwiazanych z budowa (morfolgia) jezyka.
Szkolenie podzielone jest na 4 triny 1-2 i 3-4.Zdaje sie krotki test zanim sie dostanie do szkoly,trzeba miec zatem dosc dobry dunski zeby uczeszczac do FVU.

tutaj link  http://www.aofsydjylland.dk/fvu/dansk/

Ja zrobilam cale FVU 1-4 i uwazam ze bardzo mi pomoglo w romzumieniu pisania,literowania i innych trudnych zgadanien jezykowo - gramatycznych.

Jeden wieczor w tygodniu od 17.30 - 20.30.Ksiazki,cwiczenia wszystko gratis!

Jak nie bedziesz chodzil to tez skreslaja z listy.Calosc trwa do 2 lat - kazdy trin ma okolo 3 miesiace,a najdluzszy jest ostatni nr.4 no i najtrudnijeszy,na tym ostatnim pracuje sie nad tekstami naukowymi,pisaniem debat...

Szczerze polecam,ciekawy program i troche powtorek z tego co sie nauczylismy w sprogskole - mam na mysli DU 3 poziom.

Aha,te 1.200 kr. to sie placi za koncowy Dansk Prøve...

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Paź 2013, 21:33:38 »
.Zdaje sie krotki test zanim sie dostanie do szkoly,trzeba miec zatem dosc dobry dunski zeby uczeszczac do FVU.

Powiedziano mi, jak zdawalam ten test, ze nie przesadza on o dostaniu sie do szkoly, ale o zakwalifikowaniu na odpowiedni poziom.

Test trudny nie jest,tylko czasu jest malo i trzeba sie bardzo sprezac.
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline Holger

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 34
  • -Otrzymane: 35
  • Reputacja: +7/-0
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Paź 2013, 23:14:53 »
FVU zostawcie sobie na doszkalanie, po skonczonej "normalnej" sprogskole. Mozna chodzic jednoczesnie powiedzmy od modolu 4 ale nie polecam. Do Dunskiego potrzebny jest "czas".
Nasz naród jak lawa, Z wie­rzchu zim­na i twar­da, sucha i plugawa; Lecz wewnętrzne­go og­nia sto lat nie wyziębi, Plwaj­my na tę sko­rupę i zstąpmy do głębi.
                                                Adam Mickiewicz

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Paź 2013, 23:43:10 »
FVU - Forberedende Voksenundervising - nie ma nic wspolnego z typowa sprogskole.Do te szkolki chodzi takze wielu dunczykow ktorzy maja problemy jezykowe - literowanie/skladnia i wiele innych rzeczy zwiazanych z budowa (morfolgia) jezyka.
Szkolenie podzielone jest na 4 triny 1-2 i 3-4.Zdaje sie krotki test zanim sie dostanie do szkoly,trzeba miec zatem dosc dobry dunski zeby uczeszczac do FVU.

tutaj link  http://www.aofsydjylland.dk/fvu/dansk/

Ja zrobilam cale FVU 1-4 i uwazam ze bardzo mi pomoglo w romzumieniu pisania,literowania i innych trudnych zgadanien jezykowo - gramatycznych.

Jeden wieczor w tygodniu od 17.30 - 20.30.Ksiazki,cwiczenia wszystko gratis!

Jak nie bedziesz chodzil to tez skreslaja z listy.Calosc trwa do 2 lat - kazdy trin ma okolo 3 miesiace,a najdluzszy jest ostatni nr.4 no i najtrudnijeszy,na tym ostatnim pracuje sie nad tekstami naukowymi,pisaniem debat...

Szczerze polecam,ciekawy program i troche powtorek z tego co sie nauczylismy w sprogskole - mam na mysli DU 3 poziom.

Aha,te 1.200 kr. to sie placi za koncowy Dansk Prøve...

Niestety z tym co piszesz, nie zgodze sie co do oplat, za kazdy modul, gdy kommune nie pokrywa kosztow.
Trzeba wlasnie placic za kazdy modultest, jak nie za caly modul gdy sie na niego uczeszcza. Przystapienie do modultestu jest platne z wlasnej kieszeni, smutne ale prawdziwe. Podobnie z koncowym egzaminem, gdy nie zdasz za pierwszym podejsciem, ponowne musisz zaplacic juz z wlasnej kieszeni, nawet jak kommune oplacila Twoja nauke.
Oczywiscie nalezy jasno stwierdzic, ze ile ludziskow, tyle przypadkow oraz tylez doswiadczen i rozwiazan, wiec raczej rozmawiamy o mozliwosciach a nie konkretnym rozwiazaniu induwidualnym.

Offline Idris

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 45
  • -Otrzymane: 188
  • Reputacja: +5/-0
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Paź 2013, 20:30:20 »
Niestety z tym co piszesz, nie zgodze sie co do oplat, za kazdy modul, gdy kommune nie pokrywa kosztow.
Trzeba wlasnie placic za kazdy modultest, jak nie za caly modul gdy sie na niego uczeszcza. Przystapienie do modultestu jest platne z wlasnej kieszeni, smutne ale prawdziwe. Podobnie z koncowym egzaminem, gdy nie zdasz za pierwszym podejsciem, ponowne musisz zaplacic juz z wlasnej kieszeni, nawet jak kommune oplacila Twoja nauke.
Oczywiscie nalezy jasno stwierdzic, ze ile ludziskow, tyle przypadkow oraz tylez doswiadczen i rozwiazan, wiec raczej rozmawiamy o mozliwosciach a nie konkretnym rozwiazaniu induwidualnym.

A ja tak z innej beczki. Po co zdawać poszczególne moduł testy jeśli się nie chodzi do szkoły?

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Paź 2013, 20:43:04 »
A ja tak z innej beczki. Po co zdawać poszczególne moduł testy jeśli się nie chodzi do szkoły?

Zeby miec papier na czym sie zakonczylo edukacje, w razie zniechecenia??? moze???

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 15 Paź 2013, 20:43:04 »

Offline Idris

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 45
  • -Otrzymane: 188
  • Reputacja: +5/-0
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Paź 2013, 20:46:54 »
Zeby miec papier na czym sie zakonczylo edukacje, w razie zniechecenia??? moze???
Ten papier to masz w momencie gdy się zniechecasz, np zniecheciles się na module 4 to masz papier na 3 . Nie bardzo pojmuję sens płacenia i podchodzenia do egzaminów na poszczególne moduły  to już lepiej od razu na końcowy

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Paź 2013, 20:57:44 »
FVU zostawcie sobie na doszkalanie, po skonczonej "normalnej" sprogskole. Mozna chodzic jednoczesnie powiedzmy od modolu 4 ale nie polecam. Do Dunskiego potrzebny jest "czas".
Racje masz. Gorzej, gdy tego czasu nie ma...

Uscisle, mozna chodzic od modulu 3 , ja tak chodze i tym sposobem mam 2 razy w tygodniu po 8h dunskiego, razem ze szkola oczywiscie. Nie jest to takie zle, bo powoduje jednak pozadane "zatopienie sie" w jezyku.

Offline zjawadkp

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Life after math
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Paź 2013, 17:35:37 »
Dzięki za pomoc, mam nadzieję że wszystkie informacje mi się przydadzą.

Do FVU pójdę jak zacznę dostawać dagpenge, tj 1stycznia. No chyba że ludzie z dagpenge 'oplaca' mi naukę w szkole językowej. Chociaż w to mało wierzę. Wydaje mi się jednak że pozostanie mi FVU i dagpenge od przyszłego roku.

Nie ukrywam że zależy mi na otrzymaniu papierka żeby móc po wakacjach iść do szkoły bądź też na studia. W zależności czy uda mi się ukończyć moduł 6sty.

A papier jest potrzebny żeby kontynuować naukę w dani, po duńsku. Dużo szkół tego wymaga

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Paź 2013, 22:01:54 »
Jeszcze takie dopowiedzenie jesli wybierzesz sobie FVU na rano, to dostaniesz 8h tygodniowo. Jesli na wieczor... tylko 4h.

Nie podpowiadam, co lepsze ;)

Moje pierwsze dzisiejsze 4 h, fajna sprawa, bez gramatyk prawie, skupienie sie na artykulach i aktualnych problemach ( dzis np sprawa Larsa Løkke ;) ) do omawiania. Jak dla mnie super po 4h porannej gramatyko-udtale ::) :D

Offline zjawadkp

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Life after math
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Paź 2013, 18:29:06 »
Jeszcze takie dopowiedzenie jesli wybierzesz sobie FVU na rano, to dostaniesz 8h tygodniowo. Jesli na wieczor... tylko 4h.

Nie podpowiadam, co lepsze ;)

Moje pierwsze dzisiejsze 4 h, fajna sprawa, bez gramatyk prawie, skupienie sie na artykulach i aktualnych problemach ( dzis np sprawa Larsa Løkke ;) ) do omawiania. Jak dla mnie super po 4h porannej gramatyko-udtale ::) :D

Dzieki za wzmianke o ilosci godzin. Tak wiec witaj poranna zmiano ;)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #11 dnia: 22 Paź 2013, 18:29:06 »

bilet miesięczny na komunikację miejską w Kopenhadze- istnieje cos takiego?

Zaczęty przez katerrrinaDział Kopenhaga

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 16893
Ostatnia wiadomość 31 Mar 2016, 11:40:12
wysłana przez kokosh2o
podatek 8% a dopłata czy coś takiego jest?

Zaczęty przez zorajdaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 5157
Ostatnia wiadomość 08 Kwi 2008, 14:35:15
wysłana przez Juta
E 301 co to takiego ??

Zaczęty przez picardiDział Pomoc!

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 2686
Ostatnia wiadomość 16 Sty 2008, 19:11:45
wysłana przez picardi
Rezygnacja z mieszkania czy jest cos takiego jak 3miesieczne wypowiedzenie???

Zaczęty przez LunatykDział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 3638
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2012, 15:57:11
wysłana przez seba08
Minimalna kwota brutto za pracę-jest coś takiego?

Zaczęty przez Bajka123Dział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 3114
Ostatnia wiadomość 24 Sie 2010, 15:12:23
wysłana przez roga