Ogólne > Kącik Kulinarny

Kajmak - gdzie kupić ???

<< < (3/6) > >>

amarelka:

--- Cytat: RybkaWillego w 27 Paź 2013, 19:36:36 ---Ja tez tak robię albo jak jestem w Polsce to kupuje kilka puszek kajmaku na zapas :)


--- Koniec cytatu ---

--- Cytat: AK211 w 27 Paź 2013, 20:55:06 ---Kajmak się robi, nie kupuje  :D ;D

Można po staropolsku: z mleka, cukru i masła :D ( i to jest ten "prawdziwy" kajmak ).

A można iść na łatwiznę i zrobić jak poprzedniczki: puszka skondensowanego nestle i gotować przez min.2,5 h. :)
I efekt podobny :)

--- Koniec cytatu ---

--- Cytat: zaq w 27 Paź 2013, 19:22:35 ---Wystarczy kupić mleko skondensowane Nestle (dostępne w każdym supermarkecie) i gotować na wolnym ogniu przez 4 godziny i masa krówkowa gotowa :)

http://3.bp.blogspot.com/_8Eof5eM-ENc/S65NC32ncbI/AAAAAAAAAVo/EojO6TLstsA/s1600/CIMG4336.JPG

--- Koniec cytatu ---



tak, wiem ze można go zrobić, ale nie zawsze ma się 4godziny czasu, prąd za darmo i gości którzy poczekają :)

Jomir:
Halo, to w koncu mozna tez gotowy kajmak kupic?

Czy macie na mysli mleko skondensowane, ktore sie gotuje, bo widze, ze kazdy pisze co innego.

AK211:

--- Cytat: Jomir w 27 Paź 2013, 22:36:45 ---Halo, to w koncu mozna tez gotowy kajmak kupic?

Czy macie na mysli mleko skondensowane, ktore sie gotuje, bo widze, ze kazdy pisze co innego.

--- Koniec cytatu ---

Po kolei. Wprawdzie dawno nie piekłam, za kajmakiem,tudzież karmelem nie przepadam, ale:

1. ) Jomir, gotowy kajmak można kupić. W Polsce. W Danii jeszcze nie ;) Przeważnie nosi nazwę "masa krówkowa", bądź też zwyczajnie "kajmak". Jest w wielu smakach, m.in. orzechowym  ::)
Kupuje się ją również w puszce, wyglądem nieodbiegającej od tej, z mlekiem kondensowanym, tyle, że wewnątrz jest już gotowa masa.

Ale autorkę wątku delikatnie przestrzegę, że często w tej gotowej masie bywają grudki, a puszkę i tak trzeba nieco podgrzać, żeby powstałe bryłki cukru i zbrylenia masy, się rozpuściły. A także, żeby nie była taka gęsta ( w puszce z gotowym kajmakiem są różne dodatki, których normalnie kajmak nie zawiera - tak dla dociekliwych ).
W razie czego, mam puszkę na półce, więc jak będzie trzeba, to zejdę i opiszę skład dokładniej.

Z powyższego wynika, że nie warto iść tak "całkiem" na łatwiznę, bowiem gdzie się "człek spieszy, tam się ..diabeł raduje" ;)

2. ) A mleko skondensowane, Jomir, dodajmy jeszcze, że musi być słodzone ( z gotowania, bowiem puszki mleka niesłodzonego nic nie wyniknie ;) ), to dokładnie mleko "słodzone kondensowane", które można "zamienić" sobie w kajmak ;)
I jest zdecydowanie lepszą opcją, o czym mówił sam Jamie Oliver ;)

Mam nadzieję, że jasno wyjaśniłam :)

amarelka:

--- Cytat: Jomir w 27 Paź 2013, 22:36:45 ---Halo, to w koncu mozna tez gotowy kajmak kupic?

Czy macie na mysli mleko skondensowane, ktore sie gotuje, bo widze, ze kazdy pisze co innego.

--- Koniec cytatu ---



tak, można kupić gotowy. Otwierasz puszkę- nadkładasz na biszkopt i tyle.

Problem w tym że nigdzie w Danii go nie ma i powyższe osoby radzą zrobić go samemu z mleka.

amarelka:

--- Cytat: AK211 w 27 Paź 2013, 22:48:05 ---Po kolei. Wprawdzie dawno nie piekłam, za kajmakiem,tudzież karmelem nie przepadam, ale:

1. ) Jomir, gotowy kajmak można kupić. W Polsce. W Danii jeszcze nie ;) Przeważnie nosi nazwę "masa krówkowa", bądź też zwyczajnie "kajmak". Jest w wielu smakach, m.in. orzechowym  ::)
Kupuje się ją również w puszce, wyglądem nieodbiegającej od tej, z mlekiem kondensowanym, tyle, że wewnątrz jest już gotowa masa.

Ale autorkę wątku delikatnie przestrzegę, że często w tej gotowej masie bywają grudki, a puszkę i tak trzeba nieco podgrzać, żeby powstałe bryłki cukru i zbrylenia masy, się rozpuściły. A także, żeby nie była taka gęsta ( w puszce z gotowym kajmakiem są różne dodatki, których normalnie kajmak nie zawiera - tak dla dociekliwych ).
W razie czego, mam puszkę na półce, więc jak będzie trzeba, to zejdę i opiszę skład dokładniej.

Z powyższego wynika, że nie warto iść tak "całkiem" na łatwiznę, bowiem gdzie się "człek spieszy, tam się ..diabeł raduje" ;)

2. ) A mleko skondensowane, Jomir, dodajmy jeszcze, że musi być słodzone ( z gotowania, bowiem puszki mleka niesłodzonego nic nie wyniknie ;) ), to dokładnie mleko "słodzone kondensowane", które można "zamienić" sobie w kajmak ;)
I jest zdecydowanie lepszą opcją, o czym mówił sam Jamie Oliver ;)

Mam nadzieję, że jasno wyjaśniłam :)

--- Koniec cytatu ---



wiem jak pracuje się z kajmakiem i nigdy problemu z bryłkami nie miałam. Podgrzanie przez chwilę puszki a czterogodzinne gotowanie to spora różnica.
Nie jem kajmaku z puszki codziennie a raz na jakiś czas mi nie zaszkodzi.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej