Ogólne > Edukacja
Zmiany w dostepie do nauki dunskiego od stycznia 2014
Jomir:
--- Cytat: newbie12 w 27 Wrz 2014, 12:10:26 ---Betti, skad wzielas te 1,5 roku w ciagu 2? Nie bardzo moge pojac co masz na mysli :)
Z tego co stoi w prawie i z wlasnego doswiadczenia wiem, ze na nauke ma sie 3 lata.
Co do godzin, dlugosci modulow, to tak jak z poziomem nauczania - wszystko zalezy od szkoly :)
Nie zapominajmy tez o tym, ze rozne czynniki takie jak np. barsel, choroba czy praca sprawiaja, ze nauke mozna przedluzyc
--- Koniec cytatu ---
zmienilo sie jakis rok temu
happybeti:
newbie , te informacje mam od dyrektorki naszej szkoły językowej, takie są teraz przepisy.
Ja konczyłam "starym systemem", ale zaczynający od stycznia 2014 już są w "nowym trybie".
Co do przerwy w nauce- tak, jak najbardziej można mieć, ale po uzgodnieniu ze szkołą- z ważnych powodów.Wówczas "zegar zatrzymują" na ten czas :).
newbie12:
no tak ale to o czym mowicie to arbejdsmarkedsrettet danskundervisning istniejacy obok zwyklego danskuddannelse til voksne udlændinge . Po tym mozna kontynuowac nauke na danskuddannelse, natomiast nie przedluza to nauki, jak ktos wyzej napisal, do 3 lat, ale o 3 lata.
W prawie jest zapisane, ze jest mozliwosc nauki w tym systemie a nie przymus. Natomiast nie dziwi mnie, ze kommuny najczesciej to proponuja, gdyz jest to dla nich po prostu tansza opcja :) Placa za godziny a nie zdany modul.
www.retsinformation.dk/Forms/r0710.aspx?id=162491
Odnosnie przerw w nauce tez jest odpowiedni paragraf wiec szkola (ani na dobra sprawe kommune) nie ma zbyt wiele do powiedzenia :)
Jomir:
--- Cytat: newbie12 w 28 Wrz 2014, 14:43:36 ---
Odnosnie przerw w nauce tez jest odpowiedni paragraf wiec szkola (ani na dobra sprawe kommune) nie ma zbyt wiele do powiedzenia :)
--- Koniec cytatu ---
Naprawde?
Stk. 5. Kommunalbestyrelsen tilbyder udlændinge, som på grund af sygdom, barsel m.v. i en periode ikke har haft mulighed for at benytte sig af tilbuddet om danskuddannelse eller arbejdsmarkedsrettet danskundervisning, undervisning i en periode svarende til det tidsrum, hvor de har været afskåret fra at benytte sig af tilbuddet. Kommunalbestyrelsen tilbyder endvidere danskuddannelse efter 1. pkt. til udlændinge, der er eller har været i ustøttet beskæftigelse på mindst 30 timer om ugen, hvis udlændingens beskæftigelse og forhold i øvrigt har indebåret, at udlændingen i en periode ikke har haft mulighed for at benytte sig af tilbuddet om danskuddannelse.
Stk. 6. Kommunalbestyrelsen kan beslutte, at udlændinge, som ikke har påbegyndt eller afsluttet danskuddannelsen i løbet af den samlede uddannelsesperiode, jf. stk. 2 og § 2 c, stk. 1 og 3, fortsat skal have tilbud om danskuddannelse.
Wyjasnie tez, ze KAN - znaczy moze, ale nie musi
Jomir:
--- Cytat: happybeti w 28 Wrz 2014, 04:30:07 ---newbie , te informacje mam od dyrektorki naszej szkoły językowej, takie są teraz przepisy.
Ja konczyłam "starym systemem", ale zaczynający od stycznia 2014 już są w "nowym trybie".
Co do przerwy w nauce- tak, jak najbardziej można mieć, ale po uzgodnieniu ze szkołą- z ważnych powodów.Wówczas "zegar zatrzymują" na ten czas :).
--- Koniec cytatu ---
Tak, jest Betti, jednakze, nowe przepisy dotyczna tylko przybyszy z EU, ktorzy przyjechali tu do pracy.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej