poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: narodziny dziecka rejerstracja  (Przeczytany 9369 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fabo21

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
narodziny dziecka rejerstracja
« dnia: 30 Wrz 2013, 15:23:32 »
Witam wszystkie mamusie.

Miesiąc temu urodziłam śliczną córeczkę w szpitalu w Randers. Jestem trochę nie doinformowana w sprawach związanych z rejestracją dziecka w Danii, jak tutaj się to  odbywa muszę zgłosić się do komune w celu rejestracji czy odbywa się to automatycznie? Ze szpitala nie dostałam aktu urodzenia, czy wy dostałyście? Słyszałam również że trzeba jechać do ambasady polskiej w celu rejestracji dziecka czy to prawda? Z góry dziękuję za pomoc.

Aneta

Offline Idris

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 45
  • -Otrzymane: 188
  • Reputacja: +5/-0
Odp: narodziny dziecka rejerstracja
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Wrz 2013, 15:37:44 »
Witam wszystkie mamusie.

Miesiąc temu urodziłam śliczną córeczkę w szpitalu w Randers. Jestem trochę nie doinformowana w sprawach związanych z rejestracją dziecka w Danii, jak tutaj się to  odbywa muszę zgłosić się do komune w celu rejestracji czy odbywa się to automatycznie? Ze szpitala nie dostałam aktu urodzenia, czy wy dostałyście? Słyszałam również że trzeba jechać do ambasady polskiej w celu rejestracji dziecka czy to prawda? Z góry dziękuję za pomoc.

Aneta
Anetko, zgłoś sie do miejscowej parafii, tam nadają akt urodzenia, tam też zgłasza się imię dziecka. Poproś też od razu o dokument stwierdzający miejsce urodzenia dziecka, będzie to potrzebne do wyrobienia polskiego aktu urodzenia

Offline fabo21

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Lis 2013, 21:25:29 »
Mam jeszcze takie pytanie Zamierzam wyjechać na święta do Polski , czy konieczne jest wyrobienie polskiego paszportu w ambasadzie żeby nie mieć problemów podczas kontroli na granicach? (ambasada znajduję się w Kopenhadze a ja mieszkam w Aalborg). Paszport albo dowód mogę wyrobić w Polsce jak będę na święta.  Czy istnieje może jakiś inny dokument z którym nie będę miała problemów?

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Lis 2013, 21:42:50 »
Zacznijmy od tego, ze na linii Dania-Niemcy-Polska nie ma juz kontroli granicznych, to raczej lotne patrole na trasie.

Ale w swietle przepisow, dziecko paszport miec musi, jezeli podorozuje poza granice swojego kraju.

I w razie kontroli mozesz miec problem.

Aczkolwiem przepisy przepisami, a zycie zyciem.
Ostatnio bylam w Polsce z corka, ktorej paszport nie byl juz wazny. Nie zauwazylismy, ale tez i nikt nas nie kontrolowal, wiec podroz odbyla sie bez problemow.
Nie wiem, czy zdecydowalabym sie na podroz bez paszportu, w razie kontroli to jednak stres.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline fabo21

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Lis 2013, 22:19:16 »
W Polsce wystarczyło by wyrobić tymczasowy dowód osobisty. Mam żółtą kartę dla malutkiej akt urodzenia... Mam kolegę z Białorusi który uzyskał tak jak mówił tzw duński paszport na dwa tygodnie tylko nie wiem dokładnie o co chodzi a nie mogę się z nim skontaktować. Słyszał ktoś o tym?  Ja mogę jechać do Kopenhagi ale dla mnie to są zbędne wydatki, bo ostatnio to pieniążków i tak nie za dużo... Wiem że już nie ma kontroli itd... ale w razie kontroli niepotrzebny stres i problemy

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Lis 2013, 22:51:18 »
Jezeli przynajmniej jedno z rodzicow nie ma obywatelstwa dunskiego, to paszportu dunskiego dziecko nie otrzyma - czy czasowego czy stalego, czy jakiegokolwiek.

Natomiast wiem, ze w konsulacie polskim mozna tymczasowy polski paszport dziecku wyrobic.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Lis 2013, 22:52:51 »
Zobacz tu:

http://www.kopenhaga.msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/paszporty/

Punkt 6 - wydanie paszportu tymczaswoego dla noworodka

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 25 Lis 2013, 22:52:51 »

Offline fabo21

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Lis 2013, 23:04:51 »
Tak wiem byłam już na tej stronie. Niestety dzwoniłam do ambasady trzeba się zgłosić osobiście....

Nie ma jakiegoś innego legalnego sposobu?

Offline mokka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Lis 2013, 16:07:43 »
Przy wyrabianiu paszportu( tylko w polskiej ambasadzie) muszą być oboje rodzice. Przy odbiorze wystarczy ze bedzie jedno z rodziców. Potrzebne będą zdj paszportowe maleństwa. Na miejscu wypełniacie wniosek , z cpr i danymi dziecka i  waszymi.
 Na paszport tymczasowy czeka sie ok tygodnia. Jest on ważny o ile dobrze pamietam kilka mies.

Offline kicia

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 23
  • -Otrzymane: 13
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Lis 2013, 22:13:53 »
Paszport tymczasowy ważny jest rok
Nie wiem tylko jak to sobie wyobrazasz wyrobić w PL dokumenty dla dziecka chodzi mi o czas jaki chcesz tam spędzić i ewentualnej wizyty u lekarza
I jeszcze jedna rzecz może wiesz ze jeżeli komuna porodu inna niż zamieszkania to potrzeba dodatkowy świstek załatwić
Załatwcie tez sobie niebieska kartę

Offline kicia

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 23
  • -Otrzymane: 13
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Lis 2013, 22:18:48 »
Tak wiem byłam już na tej stronie. Niestety dzwoniłam do ambasady trzeba się zgłosić osobiście....

No dokładnie trzeba osobiście bo w ambasadzie składanie razem podpis ze wyrazacie zgodę na wyrobienie owego dokumentu czy to paszport czy dowód

Offline faja

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 118
  • Reputacja: +5/-1
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Lis 2013, 22:28:20 »

rece mi opadaja jak czytam cos takiego!

mowi sie dziewczynie, jak mozna wyrobic paszport dla dziecka urodzonego w Danii, mowi sie o mozliwosci przejazdu bez paszporu, a ona szuka trzeciego wyjscia... bo chce zaoszczedzic pare koron...
 moze wrocisz do Polski i tam urodzis raz jeszcze? omina cie rozne problemy
« Ostatnia zmiana: 26 Lis 2013, 23:22:38 wysłana przez faja »

Offline Aniel23

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Lis 2013, 09:52:16 »
Jezeli pojedziesz do Kopenhagi wyrobic paszport a ze wzgledu na to ze mieszkasz jesli sie nie myle 400 km od ambasady, zawsze mozesz wypelnic specjalny wniosek o wysłanie paszportu poczta a w uzasadnieniu napisz ze z powodu duzej odleglosci nie masz mozliwosci przyjechac osobiscie. Wnioski sa gotowe w ambasadzie trzeba tylko pania z okienka sie o to spytac. Pamietam ze dwa tygodnie pozniej mialam paszport mojego dziecka juz w skrzynce pocztowej. To tyle, i milego dnia zycze

Offline zybis

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 9
  • -Otrzymane: 1
    • Status GG
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Lis 2013, 19:32:39 »
paszport wysyłają wszystkim kto musi przejechać mostem storebelt. My w zeszłym roku chcieliśmy naszej córci wyrobić dowód w polsce pierwsze pytanie gdzie mieszkamy my na to ze w dani wiec rozmowa byla krotka ambasada wystepuje o pesel i paszport w twoim imieniu. chyba ze powiesz ze urodzila sie dani a mieszkacie w polsce. przerobilismy wszystkie mozliwe sposoby i doszlismy do wniosku ze lepiej przez ambasade, jesli zameldujesz dziecko w polsce pamietaj ze wezwania do lekarza pozniej szkola nie omina cie i bedziesz jezdzic tlumaczyc sie. nam jak powiedzieli o tym to zdecydowalismy sie przez ambasade wyrobic

Offline zybis

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 9
  • -Otrzymane: 1
    • Status GG
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Lis 2013, 19:36:31 »
Jezeli pojedziesz do Kopenhagi wyrobic paszport a ze wzgledu na to ze mieszkasz jesli sie nie myle 400 km od ambasady, zawsze mozesz wypelnic specjalny wniosek o wysłanie paszportu poczta a w uzasadnieniu napisz ze z powodu duzej odleglosci nie masz mozliwosci przyjechac osobiscie. Wnioski sa gotowe w ambasadzie trzeba tylko pania z okienka sie o to spytac. Pamietam ze dwa tygodnie pozniej mialam paszport mojego dziecka juz w skrzynce pocztowej. To tyle, i milego dnia zycze
Aniel23 nie tyle co km licza, a koszty przejazdu przez most. ja mieszkam 300km i wyslali mi

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 27 Lis 2013, 19:36:31 »

Formularz na a prawo pobytu dla dziecka

Zaczęty przez kahmaDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 23227
Ostatnia wiadomość 14 Lut 2008, 22:47:55
wysłana przez kahma
Leczenie małego dziecka

Zaczęty przez anetka089Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 6017
Ostatnia wiadomość 14 Mar 2012, 14:18:34
wysłana przez anetka089
obrót zewnętrzny dziecka

Zaczęty przez HaniaSZ21Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 10183
Ostatnia wiadomość 16 Lut 2011, 14:06:26
wysłana przez Sofi
urlop po narodzinach dziecka.

Zaczęty przez grzes85_2006Dział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 6824
Ostatnia wiadomość 24 Kwi 2012, 21:34:50
wysłana przez Jomir
potrzebuję poskiego psychologa do dziecka

Zaczęty przez zorajdaDział Rodzina ...