poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Mieszkanie komunalne, doplaty i praca.  (Przeczytany 4542 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Taank

• Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Mieszkanie komunalne, doplaty i praca.
« dnia: 08 Gru 2013, 15:45:04 »
Witam,
jestem z trudnej sytuacji, od stycznia nie bede miala gdzie mieszkac razem z synem (17 lat). Mam prace, tudziez sprzatanie domkow ale z tego wychodzi okolo 6 tys kr miesiecznie, wiec za malo aby wynajac jakis maly pokoik w okolicy kbh, tak zeby jeszcze zostalo na zycie.. Syn chodzi do szkoly jezykowej. I tutaj moje pytanie, jak to jest z mieszkaniami z komuny? Syn w polowie stycznia bedzie mial 18 lat (chcialby sie tez wtedy starac o SU, ale na to sie czeka), i czy w takim wypadku moge sie starac o jakies mieszkanie z komuny? Slyszalam tez o mozliwych doplatach na to mieszkanie.. Posiadam zolta karte tak jak i syn, i zameldowanie, aczkolwiek od pierwszego stycznia bede razem z synem juz wymeldowana. Wiec jak to jest? Nie mam w poblizu nikogo kto znal by sie na takich sprawach. Nie znam za dobrze jezyka, moj dunski jest na slabym poziomie, syn porozumiewa sie dobrze po angielsku jak i troszke po dunsku. Jeszcze jedno, jak to jest z praca, czy komuna moglaby mi zalatwic jakas prace? Sprzatanie itd, lub cos co nie wymaga jezyka dusnkiego.

Bardzo prosze o pomoc, jakiekolwiek informacje gdyz na poczatku stycznia wyladujemy na ulicy..

Pozdrawiam :)

Offline farvela

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 38
  • -Otrzymane: 98
  • Reputacja: +6/-0
Odp: Mieszkanie komunalne, doplaty i praca.
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Gru 2013, 16:39:03 »
na mieszkanie z kommuny ot tak raczej nie ma co liczyć, zwlaszcza w tak krotkim czasie. Kopenhaga swoje mieszkania komunalna daje bardzo rzadko.

jest cos takiego jeszcze http://www.kk.dk/da/borger/bolig/boliger-og-botilbud/akut-bolignoed dla tych co traca dach nad glowa, czasowo moga wam tam na pewno pomoc. Musisz sie zglosic do Socialcenter na Vesterbro.
Jesli chodzi kommunalne to przychodzi mi do glowy Ishoj,ale nie wiem czy nie bedziesz miala za malych zarobkow zeby dostac tam mieszkanie. Dlatego to "Hjemløse og familier i krise" wydaje mi sie najrozsądniejszym rozwiazaniem.

Offline farvela

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Gru 2013, 16:40:31 »
i oczywicie w Jobcenter tez sie mozesz zarejestrowac... A swoja droga - dlaczego na dunski nie pojdziesz wieczorami? Jak dlugo tu jestes??Mysle ze to dobry pomysl-z jezykiem bedzie latwiej!

myszka0807

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Gru 2013, 18:40:33 »
Czy to sprzatanie domkow to jest ta legalna praca za 6 Tys .koron?
Wydaje mi ze za praca to sama musisz pochodzic .

Offline kumcok

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 20
  • -Otrzymane: 5
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Gru 2013, 19:54:55 »
ja dostalem bardzo szybko mieszkanie tzn podali mi spoldzielnie do ktorej mam isc zapytac o mieszkanie , bo komunalne  byly zajete i raczej dlugo trza byloby czekac na takowe wiec udalem sie do spoldzielni ktora ma cos wspolnego z komuna , w ten sam dzien umowilem sie na spotkanie na tym mieszkaniu ogl i wrocilem do tej spoldzielni powiedzialem ze mieszkanie biore ?
Pani wypisala jakies pismo z tym pismem musialem isc do swojego banku po jakis wydruk z konta i tymi dokumentami do komuny czas oczekiwania na odpowiedz to otrzymalem po 7 dniach ze zaplaca za mnie depozyt i tydzien pozniej juz sie wprowadzilem po zaplacie za pierwszy miesiac , tyle zze to nie w kph a w malym miasteczku wiec na depozyt dostaniesz .?jak przedstawisz w pismie swoja sytuacje i dochody wiem ze jeszcze mozesz sie starac o jakas forse na umeblowanie mieszkania ale ja z tego nie korzystalem wiec nie bede sie wypowiadal jak to dokladnie wyglada
pozdrawiam i powodzenia

Offline farvela

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Gru 2013, 20:49:15 »
tak, kumcok,to jest możliwe, ale nie w CPH. Nie w takiej sytuacji o jakiej pisze Taaank. Poza tym jesli nawet dostanie pokoj, czy dwa gdzies, musi udokumentowac ze ja na nie stac.  A majac 6 tys na 2 osoby - to za mało na mieszkanie i życie. My tez mieszkanie ze spoldzielni dostalismy z tzw.specjalnej listy,w porozumieniu z komuną, bardzo szybko (kilka tygodni czekaliśmy tylko). ale musielismy wykazac ze nas na nie stac np. przedstawiajac lony z ost 3 mies. W Kopenhadze nie ma na to szans.

Offline kumcok

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 20
  • -Otrzymane: 5
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Gru 2013, 23:40:46 »
okey , zrozumialem
nie chcialem zeby mnie tu pozarli za moja odpowiedz dlatego podkreslilem ze nie wiem jak jest w tamtych stronach
pozdrawiam

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 08 Gru 2013, 23:40:46 »

praca w ochronie środowiska

Zaczęty przez crazyrafDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 16576
Ostatnia wiadomość 27 Maj 2007, 00:34:01
wysłana przez crazyraf
Praca w nocy szkodliwa jak azbest

Zaczęty przez MargaretMitchellDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 26099
Ostatnia wiadomość 17 Sie 2011, 17:15:50