Ogólne > Edukacja

Studia/ kursy - dofinansowanie a a-kasse/ kontanthjaelp

(1/1)

ROS.SNK:
Witam

Chciałbym się dowiedzieć czy jest jakaś możliwość studiowania/ szkoły językowej w okolicach Kopenhaga/ Roskilde/ Koge z możliwością dofinansowania. Obecnie jestem na a-kasse i chciałbym zdobyć jakieś wykształcenie, kurs lub nauczyć sie dobrze języka duńskiego. Mam ukończoną szkołę zawodową, liceum wieczorowe (+ matura), język angielski znam bardzo dobrze, ukończyłem 1 moduł j.duńskiego. Problem w tym, że nie mogę kontynuować sprogskole ponieważ jestem ponad 3 lata w Danii ( po pół roku próśb w szkołach językowych udało mi się zapisać na FVU gdzie cala klasa byla po 5 lub 6 module a ja po 1, przez co zdecydowałem przerwać naukę po 2 miesiącu). W domu nie mam możliwości nauki przez wiecznie krzyczące dzieci  ;) a męczy mnie już ciągłe wysyłanie CV i bezsensowne praktyki przez jobcenter. Dodatkowym problemem w sprawach finansowych jest to, że spłacam z żoną kredyt na mieszkanie więc nie jestem w stanie sam opłacać szkoły.
Gdzie powinienem pytać w tej sprawie i czy w ogóle jest możliwość zdobycia wykształcenia gdy nie ma się dochodów?

Jomir:
Kluczem jest tu jezyk. Ale sprobuj popatrzec na VUC, na jezyk dunski dla obcokrajowcow. Aczkolwiek FVU to byla jednak latwiejsza opcja.

sopocianka:
Ja kiedys szukalam tego ograniczenia do 3 lat pobytu i nigdzie nie znalazlam!
Pani w Kommune tak twierdzi, ale Statsforvaltning twierdzi co innego :)
Idz do swojej a-kasse i im powiedz, ze chcesz studiowac i musisz najpierw nauczyc sie jezyka.

Jomir:
A ja znalazlam, jest w innym watku.
Jednakze nie od pobytu, a od momentu otrzymania oferty nauki po raz pierwszy.

http://www.poloniainfo.dk/forum/index.php/topic,1070009.0.html

Kapitel 1, § 1 ustawy.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

Idź do wersji pełnej