Ogólne > Podatki
Darowizna- pytanie do Roga
mmdk:
Witam!
Dostalem prezent- darowizne od rodzicow w formie gotowki. W Polsce powyzej 9700 musze zglosic ze otrzymalem darowizne w US. Jak to wyglada w Danii ? Dodam ze chcialbym miec te pieniadze przelane z konta rodzicow na moje konto w Danii takze zalezy mi na tym zeby wszystko bylo legalnie.
Jomir:
W Danii opadtkowuje sie darowizne powzej bodajze 56.000 koron (moge sie mylic o 2-3 tysiace), wiec Twoja kwota jest "bezpieczna" podatkowo.
Pytanie, czy jestes dunskim czy polskim rezydentem podatkowym?
sopocianka:
Jest chyba 58.700 prog do ktorego mozesz otrzymac darowizne, lub pozyczyc pieniadze bez placenia podatku... zastanawiam sie tylko, czy trzeba miec jakies dokumenty na to, ze dostales od rodziny pieniadze lub pozyczyles...
Jomir:
Jak wplyna w gotowce, to wiadomo, nikt o nie nie zapyta.
Jak wplyna na konto, mozna spodziewac sie zapytania, ale dopabuse powyzej owych 58.700 jak napisalas.
Natomiast w przypadku wydawania pieniedzy, moga zapytac o ich pochodzenie, ale znow powyzej owej kwoty.
CHcialabym zaznaczyc, ze "moga zapytac", czy "mozna sie spodziewac zapytania" nie oznacza, ze na pewno zostanie sie zapytanym (to tak, zeby uniknac komentarzy "a moja ciotka...".
sopocianka:
ahhhh i te 58.700 to jest kwota, ktora mozna dostac/pozyczyc w ciagu roku... :)
ja sie zastanawiam nad pozyczeniem pieniedzy od brata, wiec troche czytalam na ten temat :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej