Ogólne > Hydepark
PENSION
jankes87:
Witam.
Czy orientuje się ktoś w kwestii naszych pieniędzy , ktore odkładanie są na nasze emerytury.
Chodzi o to czy jeśli jest się na A kasie to czy mozna te pieniądze zabrać?
Pomimo tego , że zabierają nam 60 procent jesli ktoś ma uzbierana sporą kwotę to nawet te 40 procent to spore pieniądze jesli ktoś nie chce tu zostać na stałe tak jak ja.
Poza tym będąc na Akasie trzeba placic caly pakiet ze zwiazkami bo jesli placi się za sama Akase wtedy kazdego miesiaca ubywa nam pieniedzy z Pension nie wiem z jakiego powodu , ale tak jest.
Podsumowując jesli ktos wie czy bedac na akasie mozna zabrac kase z pension prosze o odpowiedz.
Dla nie zorientowanych jeśli ktoś nie ma pracy , a nie chce zostac w Dani na stałe proponował bym zabierac pieniadze z Pension ponieważ będą ciagle ubywaly pieniądze az dojdzie do 300koron i wedy automatycznie wyplaca. Znam kilka takich przypadków.
Pozdrawiam
Holger:
>:( ? chyba nie zrozumialem.
jankes87:
Moze faktycznie trochę kiepsko napisalem...
Więc. Pracując w Danii odkladane są dla pracownika pieniądze na emeryturę Pension.
Wracając do Polski mozna zabrać te pieniądze oddając 60 procent dla skarbu panstwa a reszta 40 procent jest przelewana na nasze konto. Tylko , ze w moim przypadku jeśli jestem na akasie pieniedzy z Pension mi ubywa ponieważ nie pracuje dlatego chciałbym je wyciągnąć poniewaz pracy nie szukam a w ciagu roku ubedzie mi jakies 15.000kr.
Dlatego moje pytanie jest takie czy moge je wyciągnąć nie wracając jeszcze do Polski bo do konca roku mam akase...
Jesli ktoś się orientuje będzie wiedział o co chodzi.
Holger:
Pension o ktorym piszesz to dodatkowa forma oczszedzania na emeryture platna przez ciebie samegp 33% reszte placi pracodawca, oczywiscie jezeli wogole przystaje na cos takiego.
Jest rowniez Pension (taki jak nasz ZUS) ktorych skladki sa nie do ruszenia, nie ma fizycznej mozliwosci wyplaty tych pieniedzy, mozna je jedynie (ponoc) przelac do Polskiego ZUS-u.
A o A-kasse i pobieraniu przez nich czesci Twojej emerytury nic nie slyszalem. Troche to dla mnie dziwne, ale...
vaxa_rys:
chodzi o to, ze z jego odlozynych pieniedzy na pension placone sa bierzące skladki na pension,bo on ani pracodwaca ich obecnie nie placi, bo jest bezrobotny.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej