poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Pozwolenie na pobyt  (Przeczytany 9158 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zielonomi88

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Pozwolenie na pobyt
« dnia: 28 Lut 2014, 10:22:35 »
Witam serdecznie, mam pytanie związane z pozwoleniem na pobyt, przyjechałam do Danii 5 miesięcy temu, skończyłam w Polsce studia i przyjechałam do swojego chłopaka z którym jesteśmy już dwa lata parą, a on od 5 lat pracuje w Danii, ma stałą prace na kontrakt i chcemy żyć razem. Kiedy pojechaliśmy do Ringsted z wypełnionym wnioskiem o pozwolenie na pobyt Pani w urzędzie nie przyjęła wniosku uznała bowiem, że umowa z vikariatu i cpr to za mało, żeby przyznać mi pozwolenie, potrzebna jej konkretna umowa z wypisanymi godzinami, a najlepiej to trzy lony. Niestety póki co pracuję przez vikariaty i nie mam szans na umowę z wypisanymi konkretnie godzinami, posiadam co prawda lony, ale nie są one oszałamiające bo pracuje góra 5 dni w miesiącu, tak kiepsko jest z pracą, w tym czasie mogłabym się pouczyć języka duńskiego, ale nie mam pozwolenia na pobyt i tym samym żółtej karty więc nie mogę iść do szkoły, czy ktoś może z Was orientuje się czy jest jakiś przepis łączenia par, albo coś takiego, żeby mój chłopak wziął za mnie odpowiedzialność finansową przed urzędnikiem i żebym mogła w końcu ruszyć tę biurokracje. Może ktoś z Was miał podobną sytuację, że ściągał swoja drugą połówkę do siebie. Bardzo proszę o wskazówki, z góry dziękuję, mam nadzieje, że w miarę jasno zakreśliłam swoją sytuację. Pozdrawiam Iza

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Odp: Pozwolenie na pobyt
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Lut 2014, 12:51:58 »
Mozesz starac sie o laczenie rodzin, jako konkubina. Nalezy spelnic kilka warunkow, oczywiscie udokumentowac ze stanowicie i to od dluzszego czxasu pare., bo to ze tylko tak oswiadczycie nie jest wystarczajacym argumentem sby uzyskac rejesracje swojego pobytu na zasadzie laczenia rodzin. Taka dokumentacja moze (musi!) byc wspolne zameldowanie przed przyjazdem do Danii minimu 2 lata + udokumentowanie prowadzenia wspolnego gospodarstwa domowego/wspolna ekonomia np. czynsz, ubezpieczenia itp. To osoba starajaca o pobyt ma obowiazek udokumentowania tego "malzenskopodobnego" zwiazku
a Statsfrovaltningen. Kazda sprawa jest wiec rozpatrywana indywidulanie. Zarty na bok - ale gdybys byla w ciazy, to jest to bardzodobry argument :)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Lut 2014, 13:45:56 »
Z calym szacunkiem Rogo, ciaza to zaden argument. Wszystko zalezy od urzednika.
Osobiscie znam przypadek pary z trzyletnim dzieckiem, ktorej odmowiono pobytu dla matki (dziecko dostalo bez problemu).
Jak widac dla pewnego urzednika 3 letnie dziecko, to zaden dowod, na to, ze zwiazek trwa od dluzszego czasu.
Witamy w krainie paranoi  :(
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Lut 2014, 15:46:46 »
Masz w zupelnosci racje - zaden argument (det kan ikke stå alene), jezeli nie jest poparty dokumentacja dluzszego wspolzycia. . Mozna bylo wczoraj spotkac partnera a jutro juz byc z nim w ciazy ;)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Lut 2014, 16:21:15 »
Pewnie tak, ale nie mozna poznac partnera wczoraj i miec z nim trzyletnie dziecko! :)

Offline Magdalena1

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Lut 2014, 19:28:50 »
 Hej :)
Ja byłam w takiej samej sytuacji . Najpierw chcieli dokumentacje,że jesteśmy razem  minimum 2 lata . Następnego dnia Pani po okazaniu lonów partnera stwierdziła , że nic już nie musimy im udowadniać  ponieważ jest w stanie  utrzymać nas (full time). Poszło bez problemów  :D

Offline Magdalena1

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Lut 2014, 19:44:58 »
mała pomyłka nie lonów tylko zaswiadczenia od pracodawcy partnera (arbejdsgivererklæring ) Pozdrawiam

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 28 Lut 2014, 19:44:58 »

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Mar 2014, 08:52:48 »
Masz w zupelnosci racje - zaden argument (det kan ikke stå alene), jezeli nie jest poparty dokumentacja dluzszego wspolzycia. . Mozna bylo wczoraj spotkac partnera a jutro juz byc z nim w ciazy ;)

Oczywiscie mialo byc NIE MOZNA

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Mar 2014, 09:26:43 »
Oczywiscie mialo byc NIE MOZNA

Ej, Roga :) MOzna, mozna :)

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Mar 2014, 16:38:48 »
Ej, Roga :) MOzna, mozna :)

....ale mi to wyszlo :D ...

Offline Jutilon

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Mar 2014, 11:53:30 »
Hej :)
Ja byłam w takiej samej sytuacji . Najpierw chcieli dokumentacje,że jesteśmy razem  minimum 2 lata . Następnego dnia Pani po okazaniu lonów partnera stwierdziła , że nic już nie musimy im udowadniać  ponieważ jest w stanie  utrzymać nas (full time). Poszło bez problemów  :D

Hej, czy ktos moze potwierdzic ze to jest prawda? Czy moja dziewczyna mogla by przyjechach do mnie i poszli bysmy do wlasnie, Magdalena gdzie z tym bylas? I zaswiadczenie ze mam stala prace, czy tak mozna? I wtedy ona otrzyma pozwolenie? A co to za pozwolenie?

Kiedys ktos pisal o jakiejs kaucji, czy to nadal dziala? Z gory dzieki za informacje, pozdrawiam, Jurek.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Mar 2014, 12:20:55 »
Przeczytaj watek od poczatku!
Ja rozumiem, ze ciezko cos na forum odnalezc, ale kurcze przejrzec kilka postow ponad swoim???

Offline sopocianka

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 52
  • Reputacja: +0/-1
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Mar 2014, 17:50:59 »
Statsforvaltning.
Umowa z Vikar byla pewnie na krocej niz 6 miesiecy i dlatego nie wydaja certyfikatu rejestracji aka pozwolenie na pobyt. Powinnas miec umowe na minimum rok 15 godzin tygodniowo i wystarczy :)
Poszukaj w hotelach, tam rotacja jest ogromna, ale przynajmniej papiery wyrobisz :D

Offline Jutilon

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Mar 2014, 18:54:28 »
Przeczytaj watek od poczatku!
Ja rozumiem, ze ciezko cos na forum odnalezc, ale kurcze przejrzec kilka postow ponad swoim???
Hej, przejrzalem i nikt poza Magdalena o tym nie pisal zatem ponowie, czy
" Następnego dnia Pani po okazaniu arbejdsgivererklæring stwierdziła , że nic już nie musimy im udowadniać ponieważ jest w stanie  utrzymać nas (full time). Poszło bez problemów"tak mozna? Jak pojdziemy do Statsforvaltingen i pokaze swoje zaswiadczenie o pracy, ze juz tu pracuje 4 lata to wystarczy?

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Mar 2014, 20:44:48 »
Mozesz starac sie o laczenie rodzin, jako konkubina. Nalezy spelnic kilka warunkow, oczywiscie udokumentowac ze stanowicie i to od dluzszego czxasu pare., bo to ze tylko tak oswiadczycie nie jest wystarczajacym argumentem sby uzyskac rejesracje swojego pobytu na zasadzie laczenia rodzin. Taka dokumentacja moze (musi!) byc wspolne zameldowanie przed przyjazdem do Danii minimu 2 lata + udokumentowanie prowadzenia wspolnego gospodarstwa domowego/wspolna ekonomia np. czynsz, ubezpieczenia itp. To osoba starajaca o pobyt ma obowiazek udokumentowania tego "malzenskopodobnego" zwiazku
a Statsfrovaltningen. Kazda sprawa jest wiec rozpatrywana indywidulanie. Zarty na bok - ale gdybys byla w ciazy, to jest to bardzodobry argument :)
A to?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 02 Mar 2014, 20:44:48 »

Pobyt na kwarantannie - zasiłek, zwonienie lekarskie?

Zaczęty przez marek90Dział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 7179
Ostatnia wiadomość 15 Lut 2021, 22:32:02
wysłana przez Jomir
Pobyt stały dla nastolatka, a gdzie dowód?

Zaczęty przez hejliDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 9966
Ostatnia wiadomość 24 Wrz 2013, 20:48:45
wysłana przez Jomir
Wzory wnioskow na pobyt, prace i laczenie rodzin

Zaczęty przez rogaDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 98
Wyświetleń: 227214
Ostatnia wiadomość 15 Lip 2018, 20:25:20
wysłana przez Jomir
pobyt stały po przepracowaniu 3 i pół roku w Danii????

Zaczęty przez katia963Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 17
Wyświetleń: 35006
Ostatnia wiadomość 11 Sty 2010, 10:48:03
wysłana przez Svaria
Ubezpieczenie duńskie. Rachunek za pobyt w szpitalu w Polsce.

Zaczęty przez dziubasewoDział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 14090
Ostatnia wiadomość 03 Sie 2011, 07:03:30
wysłana przez faja