Ogólne > Edukacja

Poszukuję nauczyciela języka duńskiego

<< < (2/3) > >>

Jomir:
No, moj chlop to otwarcie mowi, ze zostal inzynierem, bo byl kiepski z dunskiego.  ;D
Ale ja rowniez jak i Ty, doswiadczylam w szkole "bo tak", bo "my dorastamy z tym".
Tak jak piszesz, gdyby siegnac do gramatyki historycznej, mozna by wiele wytlumaczyc, ale hehe komu sie bedzie chcialo :)

Ale sama mozliwosc porozmawiania z DUnczykiem po dunsku to cenna inicjatywa, wiele osob nie  ma takiej mozliwosci poza szkola.

Kazik40:

--- Cytat: newbie12 w 15 Mar 2014, 14:43:47 ---zgadzam sie z farvela  :) uwazam, ze uczyc sie od Polaka dunskiego to wielki blad i glupota

szkola IA Sprog oferuje kursy online

http://www.iasprog.dk/online-dansk-undervisning

znam osobe ktora przeszla w ten sposob trzy moduly

--- Koniec cytatu ---
kiedys widzialam te kursy online wg mnie sa super tylko trzeba  login i kody zeby tam wejsc chyba tylko dla osob uczacyh sie w tej szkole jako material pomocniczy. Moze jest jakis sposob zeby wejsc, kupic tylko kurs online. Jesli ktos wie to prosze o pomoc jestem zainteresowana. Ja chodze do innej szkoly i nie mam takiej mozliwosci a to naprawde fajny dodatek do nauki.

farvela:

--- Cytat: Jomir w 15 Mar 2014, 16:15:23 ---I ja sie zgadzam z dziewczynami.

Farvela, ciekawi mnie bardzo jak Dunczycy tlumacza niuanse gramatyczne :)
Moj chlop, badz co badz wyksztalcony, pytany o gramatyke, zawsze mowi "bo tak jest".

--- Koniec cytatu ---

:)

Wiesz - nie wiem jak Ty, polonistka, ale ja jako pracująca z językiem wiele lat, też się raczej nie skupiam w języku - "dlaczego" tak jest, ale że jest :) Tak na szybko przychodzą mi np. przykłady z szykiem zdań, że jedno brzmią gładko i dobrze, inne ciężko i pod górę.... więc jeśli mi Duńczyk mówi, że np. obie formy są ok, ale Duńczyk użyłby tylko "tej i tej"...to mi to wystarcza :) głównie takie rady tam są, ale mam w swoich kręgach znajomych tam jednego takiego pasjonata, który bardzo fajnie po angielsku tłumaczy owe duńskie niuanse :)

No i najważniejsze, żeby wiedział JAK JEST a nie DLACZEGO ;)

Jomir:
Widzisz, bo ja mam matematyczny umysl i rownania musza mi sie zgadzac :)
No i wzor musze miec podany, by w przyszlosci uzyc, wiec "bo tak" mi nigdy nie wystarcza.

farvela:
ale to nie jest takie proste :)
pamiętam jak nam moja nauczycielka w IA mówiła gdy coś nam tłumaczyła skomplikowanego (nie przypomnę sobie teraz za nic co to było ) ale mówiła że dopabuse na dodatkowych kursach dla lektorów nauczyła się tłumaczyć gramatykę, i na tym konkretnym przykładzie pokazała nam, że wcześniej nie miała pojęcia dlaczego tak jest w tym przypadku.

Dlatego mąż jest w porządku ;) może nie wiedzieć ;)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej