Ogólne > Dania i o Danii
Wyjaz do Kopenhagi, a formalności
kalesa:
Piszac o zgodzie mialem na mysli czy pracodawca moze odmowic wysylania wynagrodzenia na konto PL.
Piszesz ze chyba nie musze miec meldunku w DK, ale to chyba niemozliwe, bo w takim razie jak mam zarejestrowac pobyt? Musze podac swoj dunski adres, wiec to nie wchodzi w gre, no chyba, ze czegos nie wiem.
Jesli ktos wie cos wiecej na temat meldowania sie, to bylbym wdzieczny za pomoc.
farvela:
Zolta karte mozesz miec na polski adres choc oczywiscie wygodniej muec na dunski.
Pobyt rejestrujesz najpierw, podajesz adres gdzie mieszkasz ale formalnie zarejestrowac adres w komunie mozesz dopabuse jak bedziesz mial ten pobyt. Dlatego do rejestracji pobytu nie jest ci to potrzebne. Aczkolwiek teraz w international house zaszly jakies zmiany i wiem ze wszystko mozna zalatwic razem.
Co do pokoju - polecam polski hotel w Kopenhadze, samo centrum, lozko tam kosztuje 3000 kr, jak chcecie byc 3 w pokoju to idealnie chyba :) Mieszka tam teraz nasz znajomy, mowi ze teraz zanim sie ktos nowy wprowadza to robia remont. Swietna lokalizacja, przystepna cena i przede wszystkim legalny adres. A na recepcji zawsze pomoga jak jest potrzeba. Mnostwo osob zaczyna swoj pobyt od tego miejsca, bo od czegos trzeba zaczac :)
kalesa:
Chwila, bo czegos tu nie rozumiem.
Wypelniajac ten wniosek: http://www.nyidanmark.dk/resources.ashx/Resources/Blanketter/Ansoegningsskemaer/2008/OD1_ansoegning_eu_opholdsdokument_statsforvaltningen.pdf
musze podac dunski adres, wiec chyba polski adres nie wchodzi w gre.
Moglabys podac namiary na ten Polski hotel? Btw. juz nie pamietam gdzie, ale czytalem, ze nie mozna zarejestrowac pobytu przebywajac w hotelu/hostelu itd, czy sie myle?
zpatentem:
Jezeli juz jestes w KBh, to podejdz do citizen service i zapytaj o te szczegoly; przepisy i wymagania sie zmieniaja i to nie po to zeby tobie ulatwic zycie tylko by oszczedzic zbytecznych operacji/kontroli pracownikom w malo istotnych sprawach.
Jomir:
Stasforvaltningen :)
"citisen service" obsluguje juz tylko trzeci swiat :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej