Tak, jak pisała już farvella- nawet nie w kazdej kommune jest taka mozliwość, więc ja na Twoim miejscu za bardzo bym się do tego projektu nie "przywiązywała "

- tylko poszła i sprawdziła.
Po drugie- i , uwierz, to żadna złośliwośc z mojej strony, tylko praktyczna rada- będąc na A-kasse i "będąc aktywowaną" , masz idealną sytuację, by właśnie po "macierzyńskim" podnieść swoje kwalifikacje, znaleźć lepszą pracę. Jeśli Twój dochód nie jest wysoki , opłata za dagpleje też może być częściowo refundowana przez kommune i zapłacisz niewielkie pieniądze, spokojnie dziecko "ulokujesz" u niani , z szansą i czasem na zmianę, gdyby, powiedzmy , nie przypadła ci do gustu. Poza tym "aktywacja" na A-kasse to też są planowe działania,umówione wcześniej terminy itd., nikt nie dzwoni, że np. za godzinę masz się stawić na spotkanie- a więc i "uszczknąć" ten dzień czy dwa, by zostawić sobie dziecko w domku i nie posłać do niani tez zawsze możesz.
No i, oczywiście, ten aspekt, o którym zawsze mówię - jeśli planujesz zostać w Danii, chcesz, by Twoje dziecko tu się wychowywało i tu chodziło do szkoły, nie odbieraj mu szansy na jak najwcześniejszą integrację - ze środowiskiem, z językiem.
Akurat u nas w kommune wszystkie dzieci dwujęzyczne, także te z małżeństw mieszanych, są pod opieką "sprogpaedagoga" , ale wiem, ze nie każda kommune stwarza taką możliwość. I też dotyczyło to tylko dzieci objętych "opieką dzienną", nie tych "w domku z mamą" .
Mogę sie jedynie pochwalić (nooo, nie siebie raczej, tylko system i moje dziecko

) , że po teście rozwoju mowy dla trzylatków, pani "pedagog od rozwoju mowy" stwierdziła, że moja córeczka już jej opieki nie potrzebuje, bo jej duński jest na poziomie duńskich rówieśników. Gdyby nie niania (do której przeciez trafiła dość późno, bo przyjechaliśmy tu, gdy mała miała 1,5 roku ) i przedszkole, na pewno wynik nie byłby tak dobry i miałaby sporo do nadrobienia.
Więc, podsumowując- "nie opłaca się" w ostatecznym rozrachunku, biorąc wszystkie życiowe aspekty pod uwagę, "kombinować ", jak "przedłużyć barsel" , tylko raczej wykorzystać możliwości tak, by to było z wszechstronną korzyścia dla Ciebie i dziecka.