Ogólne > Dania i o Danii
dziwna sprawa z eu-ophold
(1/1)
sebastian91:
Witam. Jakis czas temu zalatwialismy z bratem formalnosci zwiazane z jego pobytem. Zlozylem deklaracje iz biore na siebie jego utrzymanie (warunkiem bylo posiadanie 60.000dkk na koncie badz 3 ostatnie odcinki z kwota conajmniej 14.000dkk). Otrzymał on eu-ophold na okres 5 lat. Sytuacja miala miejsce 3 dni temu. Dzisiaj zostala nalozona na moje konto blokada srodkow z niewiadomych przyczyn. Pani w w urzedzie nic o tym nie mowila. Czy mozliwe ze blokada zostala nalozona w zwiazku z naswietlona wyzej sytuacja czy tez przyczyny powinienem szukac gdzie indziej?
Jomir:
Tak, zostala ustanowiona gwarancja bankowa.
Nie mam pojecia jakie sa warunki jej uwolnienia.
W moim przypadku (w dawnych czasach) polowa kwoty zostala uwoloniona w momencie zdania PD3 przeze mnie, a druga polowa w momencie otrzymania pobytu stalego.
Ale to byly/sa warunki dla zon Dunczykow przybywajacych z trzeciego swiata, a Polska wowczas nie byla pelnoprawnym czlonkiem Unii.
Jak to teraz jest nie mam niestety pojecia. Moim zdaniem powinni odblokowac w momencie podjecia przez brata pracy.
Ale nie rozumiem w zupelnosci tej kaucji - nie slyszalam o zmianie przepisow. Jestescie obydwoje obywatelami Polski?
sebastian91:
Tak jestesmy obaj obywatelami polski. Nie jest to kaucja tylko warunek ktory musialem spelnic aby brat otrzymal tutaj pobyt i mogl starac sie o cpr. Po prostu - warunkiem bylo conajmniej 14 000dkk na odcinkach. Podczas skladania wniosku o niczym takim nie bylo mowy.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej