poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Ubezpieczenie dziecka w Polsce.  (Przeczytany 9539 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline anika38

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Ubezpieczenie dziecka w Polsce.
« dnia: 20 Wrz 2012, 13:52:41 »
Witam. Oboje z mezem pracujemy w Kopenhadze. Mamy zolte karty. Czekamy na niebieskie. W jaki sposob i gdzie ubezpieczyc dziecko przebywajace w Polsce. W komunie mnie zbyli mowiac, ze jezeli nie przebywa ono w Danii nalezy o ubezpieczenie starac sie w Polsce. Czy ktos umie mi pomoc?

Offline aarhusN

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 21
  • -Otrzymane: 32
  • Reputacja: +3/-2
Odp: Ubezpieczenie dziecka w Polsce.
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Wrz 2012, 16:04:46 »
Cytuj (zaznaczone)
Witam. Oboje z mezem pracujemy w Kopenhadze. Mamy zolte karty. Czekamy na niebieskie

spokojnie.za rok dostaniecie czerwone,a dziecku w Polsce zalatwcie pomaranczowa! jest wazna na calym swiecie oprocz Rosji.tam tylko brazowe ;D
« Ostatnia zmiana: 20 Wrz 2012, 16:16:24 wysłana przez aarhusN »

Offline kicia

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 23
  • -Otrzymane: 13
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Wrz 2012, 18:24:37 »
hej :)
podejrzewam że musicie się rozejrzeć za prywatnym ubezpieczeniem dziecka ponieważ tak niebieska karta jest...ale od nagłych przypadków jednym słowem jakieś badania bilansowe czy szczepienia już nie obejmują tego z drugiej strony z własnego doświadczenia wiem że nie każda przychodnia chce przyjąć takie dziecko tzn. na niebieską kartę bywało że powiedzieli proszę przyjść później zapytać lekarza czy przyjmie jednym słowem nie powiedzieli nie ale dali do zrozumienia że mają swoje dzieci a moje nadprogramowe:(
powodzenia

piotr1

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Wrz 2012, 18:49:18 »
Witam. Oboje z mezem pracujemy w Kopenhadze. Mamy zolte karty. Czekamy na niebieskie. W jaki sposob i gdzie ubezpieczyc dziecko przebywajace w Polsce. W komunie mnie zbyli mowiac, ze jezeli nie przebywa ono w Danii nalezy o ubezpieczenie starac sie w Polsce. Czy ktos umie mi pomoc?

sprawa jest prosta, musisz znalezc w necie nr telefonu do swojego ubezpieczyciela w dk, czyli tak jakby dunski nfz, gdzie ubezpiecza cie pracodawca- ciebie lub twojego meza.....mi na przyklad znalezli to ludzie ktorzy pracuja w biurze w firmie gdzie ja pracuje i od nich dostalem namiary...zadzwonilem do tego dunskiego ubezpieczyciela i powiedzieli ze mam wyslac akty urodzenia oraz akt malzenstwa i kontrakt mailem lub poczta- chcialem ubezpieczenia dla calej rodziny...nastepnie oni wyslali te papiery do nfz w krakowie,nfz przyslal mi pismo ze musze doniesc dokumenty i wypelnic formularz ktory mi przyslali....wtedy wyrejestrowalem rodzine z urzedu pracy- bo tam byli ubezpieczeni a zeby mogl ubezpieczac ich dunski pracodawca to musza nie miec ubezpieczenia zadnego w polsce. wiec wyrejestrowanie bylo konieczne....w ten sam dzien pojechalem do nfz w krakowie i zawiozlem im papiery-czyli wypelniony formularz od nich i zaswiadczenie o wyrejestrowaniu z urzedu pracy- pani w nfz powiedziala ze zajmie to okolo tygodnia....po 2 tygodniach wkurw....sie i tam zadzwonilem i ich pogonilem i po paru dniach mialem papier w domu z nfz...nazywa sie to - pelne swiadczenia zdrowotne w polsce- ale placi dunski ubezpieczyciel...
niebieska karta jest tylko i wylacznie do naglych wypadkow...w razie pytan - pomoge,piszcie na priw...cala sprawa trwala  kolo hmm....miesiac, poltora...dlatego tak dlugo bo najpierw grzebali sie z wyslaniem z dk do pl a potem czekanie na pismo z nfz...
« Ostatnia zmiana: 20 Wrz 2012, 18:59:50 wysłana przez piotr1 »

Offline anika38

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Wrz 2012, 20:14:31 »
Dziekuje za wszystkie podpowiedzi. Piotr1 skorzystam z Twojej rady. Jeszcze raz dzieki.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Wrz 2012, 15:04:16 »

Wypowiedzi i rady jakie Ci udzielono moga byc wlasciwie (ale nie musza !). Twoje informacje nie sa wystarczajaco szczegolowe, aby udzielic wlasciwej rady. To ze dziecko mieszka w Polsce, wcale jeszcze nie oznacza, ze nie moze byc ubezpieczone w Danii poprzez system ubezpieczenia spolecznego. Napisz na moj priv. opisz sytuacje, czy dzieck przebywalo tutaj w Danii, ile ma lat.

Offline araslask

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Cze 2014, 10:46:57 »
Witam. Odswierze troche temat bo akurat jestem teraz w potrzebie. Pracuje w Dani od 2007 r,mam zolta i niebieska karte,place podatki itp. Chcialbym "podciagnac" pod moje ubezpieczenie moje dzieci. Syn ma 18 lat ale jeszcze rok nauki,posiada nr CPR. Corka ma lat 11,posiada nr CPR. Czy dzieciaki moga miec ubezpieczenie zdrowotne (normalne panstwowe) dunskie? Codzi ot,ze w Polsce nie maja zadnego ubezpieczenia zdrowotnego (tak wyszlo...) i chcialbym je ubezpieczyc tutaj w Dani,tak by mogly isc do lekarza w polsce normalnie ale ubezpieczycielem bylaby Dania. Prawdopodobnie musze wypelnic druk e109 ale czy napewno?
Sprawa pilna,poniewaz jak juz wspomnialem dzieci nie maja obecnie zadnego ubezpieczenia i w razie "W" nie bardzo wiem co mialbym zrobic.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 25 Cze 2014, 10:46:57 »

Offline faja

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 118
  • Reputacja: +5/-1
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Cze 2014, 20:50:44 »
Wystarczy, ze przeczytasz watek od poczatku, wyjasnione bardzo porzadnie, wiec nie ma co powtarzac.

Offline anika38

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Cze 2014, 12:04:15 »
Witam. Wypelnij druk E109 file:///Users/robert1/Downloads/e109.pdf zanies go do komuny i w ciagu tygodnia na Twoj adres wysla Ci dokument ubezpieczenia, ktory musisz dostarczyc do NFZ w Polsce w Twoim miescie. To wszystko. Tak bylo w moim wypadku, chociaz do komuny sie troche nachodzilam, bo dopoki nie zaszlam z wypelnionym drukiem to mnie zbywali i mowili, ze sie nie nalezy. Nalezy sie jak najbardziej. Corka dostala ubezpieczenie na rok a potem trzeba znow ponownie wypelnic druk. Pozdrawiam.

Offline anika38

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Cze 2014, 12:07:47 »
file:///Users/robert1/Downloads/e109.pdf

Offline araslask

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Lip 2014, 22:42:34 »
Witam. Moze ktos posiada wzor jak wypelnic formularz e 109? Jesli tak to prosze o przeslanie w/w wzoru na adres a.gk@wp.pl.
Z gory dziekuje za pomoc :)

Offline spokojnytyp

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
    • pranie dywanów
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Lip 2014, 21:29:58 »
a  nie jest  prościej ubezpieczyć dzieci przy opiekunie w  Polsce jesli to  rodzina?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #11 dnia: 05 Lip 2014, 21:29:58 »

skat a rozliczenie w Polsce!!!!!!!!!!!!!!

Zaczęty przez julkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 24359
Ostatnia wiadomość 27 Mar 2008, 11:00:00
wysłana przez julka
uzytkowanie samochodu zarejestrowanego w polsce

Zaczęty przez andykac65Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 14638
Ostatnia wiadomość 03 Lip 2008, 13:35:33
wysłana przez vera
Darowizna w Polsce a Skat