poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Początek w Danii  (Przeczytany 6864 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ona_w_dk

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Początek w Danii
« dnia: 08 Cze 2014, 20:48:57 »
Hej. Pierwszy raz przylatuję do Kopenhagi. W sumie to przyjeżdżam do chłopaka ale chciałabym też jak się uda coś popracować. I teraz moje pytania:

1. Czy chodzić po sklepach/barach i pytać o pracę, zostawiać CV czy może udać się gdzieś do pośrednictwa pracy? Nie mam numeru CPR a z tego co wyczytałam to nie otrzymam go jeżeli nie mam:
- umowy o pracę
- miejsca zameldowania (muszę mieć kontrakt że mieszkam tam gdzie mój chłopak?)

2. Jak najtaniej poruszać się środkami transportu publicznego? Kupić bilet miesięczny? Wyczytałam, że dobra jest karta Kopenhaska która daje mi zniżki. Bilet miesięczny kupię bez CPR? Chłopak ma rower to mi pożyczy ale wszędzie nie dojadę - chyba ;-)

3. Bez CPR nie założę konta w banku?

4. W jakiej sieci kupić sobie starter do telefonu? Będę dzwonić tylko w Danii, nie do Polski więc przydałby się jakiś też internet :-)

Chętnie poczytam rad od stałych bywalców co robić, czego unikać w Kopenhadze. Mam nadzieję, że miło spędzę czas w Kopenhadze :-)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: Początek w Danii
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Cze 2014, 21:58:19 »
1.mozesz
2. bilet miesieczny mozesz sprobowac kupic z adresem c/o - gdzie uzyjesz adresu chlopaka; jak nie, w miare tanio wychodza tzw. klipekorty czyli dziesiecioprzejazdowki;
3. nie, poza tym cpr nie wystarczy, bedzie potrzebne tez potwierdzenie zarejestrowania w Danii;
4. odnosnie telefonu, to akurat toczy sie swieza dyskusja, wiec powinnas znalezc w niej zrodlo inspiracji.
5. powodzenia!
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline sopocianka

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 52
  • Reputacja: +0/-1
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Cze 2014, 22:25:42 »
Myśle, że dobrze by było gdybyś sama pochodziła i rozniosła swoje CV :)

Offline ona_w_dk

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Cze 2014, 10:31:13 »
@jomir dzięki za odpowiedzi :-)  właśnie ja potrzebuje bilet miesięczny na kilka stref bo będę dużo zwiedzać i jak się uda prace znaleźć to tez jakoś musze dojeżdżać :-) a czy do biletu miesięcznego nie wystarczy mi tylko zdjęcie? Chłopak tak ma bez adresu mi mówi no chyba ze się coś pozmieniało?

Będę chodzić i pytać o pracę. Myślę że w sezonie to największe szanse w gastronomii raczej będą. Myślę o okolicy Northport na początek. Jak znajdę prace to mogę się starać o CPR dopabuse tak? A to zarejestrowanie w Danii to co to? Nie jest to CPR właśnie?

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Cze 2014, 10:46:40 »
NIe kupowalam miesiecznego do pieciu lat, wiec moje informacje srednio pewne, ale moj maz ma bilet miesieczny.
Na bileciie nie ma adresu, ale ten bilet mezowi do domu przesylaja, wiec dlatego mi sie wydaje, ze adres trzeba miec.

BYc moze jest wciaz mozliwe kupowanie na stacji, ale nie na wszystkich sie da! Tylko na tych, gdzie sa kasy, albo "Seven eleven" - oni prowadza sprzedaz biletow. Dowiesz sie najlepiej u zrodla.

Co do zwiedzania, to w Kopenhadze jest mnostwo darmowych rowerow, wiec mozna zaoszczedzic na biletach :)
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline farvela

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 38
  • -Otrzymane: 98
  • Reputacja: +6/-0
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Cze 2014, 12:10:23 »
Bilety na stacjach mozna. Jest jeszcze jedna opcja - twoj chlopak moze kupic rejsekort na okazicieka. 50 kr to kosztuje, online mozna zamowic, na jego cpr. Ale karta jest na okaziciela. Mozesz ja potem uzywac do woli, ladujesz na stacjach albo w necie. I wychodzi taniej niz klipkorty (w weekendy jest najtaniej). I na karte mozesz "nabijać" tez inne osoby. Rejsekort to chyba najlepsza opcja dla Ciebie bo trudno stwierdzic w ktorych strefach bedziesz sie przemieszczala, a bilet miesieczny na wszystkie zony to koszt 1300 kr. Duzo :)

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 165
  • -Otrzymane: 441
  • Reputacja: +34/-9
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Cze 2014, 13:17:47 »
Pracy szukaj najpierw na Gråbrødre Torv (same centrum) i sasiadujacych uliczkach pozniej smignij pieszo Strøgetem (tez tam pytaj) do Nyhavn potem Sankt Hans Torv (Nørrebro) i okolice (Jægersborggade i Stefansgade).
Wpierw dostan prace, a potem sie zastanawiaj jakimi liniami lotniczymi bedziesz latala :) ; rowerem obskoczysz bez klopotu cala Kopenhage, zdrowo, bezpiecznie, szybko i tanio. Majac klippekort mozesz zabrac rower za darmo do s-tog (miejskie i podmiejskie koleje).
 Rower kupisz tu na forum; ludzie zadzwonia i spytaja jaki kolor/marka, bagaznik? Uwazaj tylko zeby juz sladow krwi i gwaltu na nich nie bylo :) Masz miec male kolorowe wizytowki z twoim numerem tel i 2-3 hasla (nie wiecej) o tym co chcesz robic.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 09 Cze 2014, 13:17:47 »

Offline ona_w_dk

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Cze 2014, 13:34:50 »
Dziękuję wszystkim za wypowiedzi, są naprawdę pomocne na poczatku mojej drogi :-)

@johnnorton a możesz napisać jak faktycznie ta karta działa? Masz zniżki na jeżdżenie środkami komunikacji miejskiej? Ja w sumie wyliczylam ze będę potrzebować się poruszać po 5 zonach a resztę dojadę rowerem. Bilet miesięczny to kosztuje 900 koron około bez zniżek, normalny. Rozważam jej zakup póki co no chyba ze jakaś alternatywę znajdę jeszcze bądź coś doradźicie ;-)

PS. Mogę liczyć na temperatury 25 stopni w lipcu sierpniu czy to może być problem?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #7 dnia: 10 Cze 2014, 13:34:50 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 310290
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 17091
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 39685
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 45996
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42683
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand