Ogólne > Edukacja
Studia w Danii - Kilka pytań od żółtodzioba
anion:
Witam
Razem z narzeczoną dostaliśmy się na studia 2 stopnia na KU.
Iiiiii... zacząłem przeglądać oferty mieszkań/pokoi i mi mina zrzedła.
Stąd moje dwa pytania:
Jak widzicie szanse znalezienia jednego pokoju dla pary studentów w dzielonym mieszkaniu w cph(Norrebro/Ostebro/Frederiksberg) do 6000dk? (Bardziej mnie intersuje kwestia dwóch os w jednym pokoju bo często widze oferty w ktorych jest zaznaczone ze sa tylko dla jednej osoby.)
Czy nie ma moze ktos znajomych/znajomych-znajomych z wolnym pokojem?
Czytałem trochę o dofinansowaniu dla studentów - SU(http://www.su.dk/english/sider/foreign.aspx). Z tego co zrozumiałem, jeśli wypracuje sie udokumentowane 10h w tygodniu mozna sie o to ubiegac. Czy ktos sie ubiegał? Wie jakie są szanse pozytywnego rozpatrzenia wniosku?
Z góry dzięki za odp
Do zobaczenia w cph
Piotr
Jomir:
Z SU bedzie trudno, bo owszem, mozna je otrzymac po wypracowaniu godzin, ale to dziala odwrotnie - przyjechales do pracy i poszedles na studia. Zreszta o tym wszystkim jest napisane w zalaczonych linkach.
Natomiast przepisy SU wyraznie mowia, ze jezeli przyjechalo sie celem studiowania, a w miedzyczasie podjelo sie prace, to SU nie mozna dostac. W duzym skrocie.
CO do mieszkania. Jest w Danii cos takiego jak "undgomsbolig", ktore sa wlasnie dla uczniow i studentow, ale one tez kosztuja cos 1800-2500 za osobe, wiec tych 6000 za dwuosobowe mieszkanie drogo nie jest, w Kopenhadze oczywiscie, bo na prowincji mozna znalezc duzo taniej.
http://www.ungdomsboliger.dk/
Probuj szukac przez www.dba.dk
czasem zdarzaja sie dobre oferty, choc te najlepsze rozchodza sie blyskawicznie. Brakuje kilku tysiecy mieszkan dla studentow. Na szczescie jeszcze nie jest pozno, bo info o przyjeciu na studia bedzie rozsylane w lipcu i wtedy sie zacznie mlyn.
Mysle, ze mlodziez podrzuci Wam wiecej linkow na mieszkania.
anion:
Dzięki za szybką odpowiedź.
To odnośnie SU to informacja z pierwszej ręki czy twoja interpretacja?
Ja wiem, że tu wpływa moje myślenie życzeniowe ale przynajmniej na angielskiej wersji strony nie znalazłem informacji o których wspominasz. Chyba że chodzi o fragment którego do końca nie rozumiem: (za http://www.su.dk/English/Sider/eulaw_workedindk.aspx) "...there must be a connection as regards content and time between your work in Denmark and the study programme for which you are applying for SU..." connection regards content jeszcze łapie że trzeba pracować w dziale którego sie chcesz uczyć, ale time connection?
Jomir:
Heh... z pierwszej reki czy interpretacja?
Nie wiem, jestem tlumaczem ministeerialnym wiec zdarza mi sie czytywac przepisy i tyle w nich wyczytalam. W ustawie wyraznie jest napisane, ze jezeli ktos przyjechal na studia, a pozniej probuje zmienic swoj status, to SU sie nie nalezy.
Interpretacje zostawie urzednikom, czasem cuda sie zdarzaja.
Zreszta masz tu po angieslku:
In order to be eligible to be regarded as an employee according to the EU law, you must have had work of a certain extent. As a point of departure it is a condition that you have had a minimum of 10-12 hours’ work a week. Documentation proving that you have had genuine, effective employment or have been self-employed trader in Denmark (as a minimum have been registrered in the Danish National Register, CVR and have had turnover) can be, for example, an employment contract or pay slips for the whole period. You must enclose the documentation within the application form for foreign citizens.
Wszedzie jest czas przeszly, czyli musialo zaistniec przed ubieganiem sie o SU.
zaq:
Niestety nie zgodze sie z Jomir :) Wystarczy, ze znajdziesz prace po rozpoczeciu nauki i tez dostaniesz SU. Warunek o podjeciu pracy przed rozpoczeciem nauki obowiazywal zanim sprawa trafila do trybunalu (bodajze do kwietnia 2013).
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej