Ogólne > Edukacja

Studia w Danii - Kilka pytań od żółtodzioba

<< < (4/5) > >>

ksiazecph:
po prostu pracodawca niech ci napisze ze pracujesz w danej firme jako pracownik wykwalifikowany a nie np. na zmywaku

i pamietaj wpierw musisz miec prace zanim chcesz ubiegac sie o SU na tej podstawie

zaq:
Kolejny post z tytulu 'nie znam sie to sie wypowiem'   ::)
Jesli dobrze zrozumialam po pobieznym przejrzeniu linkow, to odnosza sie one do sytuacji, kiedy chcesz zachowac status pracobiorcy jako glowny powod twojego pozwolenia na pobyt i w tym czasie studiowac oraz otrzymywac SU. Wtedy, rzeczywiscie praca musi byc powiazana ze studiami.
Zakladam, ze anion jeszcze nogi w Danii nie postawil, wiec nijak sie maja powyzsze linki do danej sytuacji. Jeszcze raz powtorze, po pierwsze nie ma znaczenia czy najpierw rozpocznie sie studia a pozniej prace, czy na odwrot. Po drugie, praca wcale nie musi miec powiazania z kierunkiem studiow!! I po trzecie pracodawca nie wypelnia zadnych papabusew, wszystko uzupelnia i sklada student ubiegajacy sie o SU. Tak sie sklada, ze jestem jedna z tych wielu studentow w Danii i jestem na biezaco..
Anion, jesli masz jeszcze jakies pytania to chetnie odowiem na priv.

ksiazecph:
nastepny aniol wirujcy w oblokach

odpisuj z sensem

tak zeby dana osoba zrozumiala

a zwlaszcza w jego przypadku co ma zrobic, gdzie i jak, poza tym my w Dani nie ukrywamy sie, aniele podaj mu swoj namiar, najlepiej numer telefonu

tu zobie poczytaj aniele, przeciez znasz lepiej dunski niz diabel

http://www.su.dk/SU/betingelser/udenlandsk/ligestillingdk/Sider/default.aspx
i tu
http://www.su.dk/SU/betingelser/udenlandsk/ligestillingeu/Sider/default.aspx

zamiast pisac w przenosn,i wskazana konkretna odpowiedz osoby wtajemniczonej aby pomoc nowej parze rozpoczynajacych tu studia

i aniele nie rozpisuj sie bo nawet diabel nie cieszy sie
a kto pisal pisal odnosnie gdzie sklada sie o SU, czy dana osoba o to pytala?

Pisz aniele z sensem i do rzeczy, krutko, zwiezle i do rzeczy

ja choc cos zasygerowalem a ty cio aniele napisales?

anion:
Hej, hej bez niepotrzebnych przepychanek słownych. Dość mam tej niepotrzebnej agresji w internecie.
Co do tego ze trzeba miec prace zanim się złoży było to dla mnie oczywiste. Co było dla mnie niejasne to to czy każdy składający który wypracuje  te 10h w "zawodzie" dostaje SU czy bywa z tym różnie? Bo z tego co wyczytałem wypracowanie tych godzin daje prawo do ubiegania się o status "equal" a nie prawo do pobierania SU.

Co do kontaktu ze studentami, to był jeden z powodów dla których tu napisałem. Niestety nie ma nigdzie w internecie forum/społeczności/grupy na fb "studenci w danii" więc ciężko jest znaleźć kogokolwiek.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi rozwiały przynajmniej część moich wątpliwości

Piotr

Jomir:
Odnosnie mieszkania, to o ile nie zalapiesz sie na ungdomsbolig lub kollegieværelse, to raczej nie na studencka kieszen.

Studenci w Danii robia tak, ze albo dobieraja sie paczka i wynajmuja wspolnie mieszkanie, albo szukaja pokoju przy rodzinie, albo pokoju w mieszkaniach studenckich (mieszka w nich kilku studentow i czasem zwalnia sie pokoj dwa i  szukaja kogos).

Z SU bywa roznie, a i bedzie jeszcze rozniej, bo widac coraz wiekszy wplyw przeciwnikow Unii i mimo wydanych nakazow, sa one wciaz niewdrozone.
Co prawda nie wiem na pewno jak jest z SU, ale wiem na pewno, ze z rodzinnym tak jest;
Decyzje Trybunalu wydano, dokumenty rozeslano, a od stycznia nic sie nie wydarzylo;

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej