Regionalne > Kopenhaga
Początek w Danii
ona_w_dk:
Hej. Pierwszy raz przylatuję do Kopenhagi. W sumie to przyjeżdżam do chłopaka ale chciałabym też jak się uda coś popracować. I teraz moje pytania:
1. Czy chodzić po sklepach/barach i pytać o pracę, zostawiać CV czy może udać się gdzieś do pośrednictwa pracy? Nie mam numeru CPR a z tego co wyczytałam to nie otrzymam go jeżeli nie mam:
- umowy o pracę
- miejsca zameldowania (muszę mieć kontrakt że mieszkam tam gdzie mój chłopak?)
2. Jak najtaniej poruszać się środkami transportu publicznego? Kupić bilet miesięczny? Wyczytałam, że dobra jest karta Kopenhaska która daje mi zniżki. Bilet miesięczny kupię bez CPR? Chłopak ma rower to mi pożyczy ale wszędzie nie dojadę - chyba ;-)
3. Bez CPR nie założę konta w banku?
4. W jakiej sieci kupić sobie starter do telefonu? Będę dzwonić tylko w Danii, nie do Polski więc przydałby się jakiś też internet :-)
Chętnie poczytam rad od stałych bywalców co robić, czego unikać w Kopenhadze. Mam nadzieję, że miło spędzę czas w Kopenhadze :-)
Jomir:
1.mozesz
2. bilet miesieczny mozesz sprobowac kupic z adresem c/o - gdzie uzyjesz adresu chlopaka; jak nie, w miare tanio wychodza tzw. klipekorty czyli dziesiecioprzejazdowki;
3. nie, poza tym cpr nie wystarczy, bedzie potrzebne tez potwierdzenie zarejestrowania w Danii;
4. odnosnie telefonu, to akurat toczy sie swieza dyskusja, wiec powinnas znalezc w niej zrodlo inspiracji.
5. powodzenia!
sopocianka:
Myśle, że dobrze by było gdybyś sama pochodziła i rozniosła swoje CV :)
ona_w_dk:
@jomir dzięki za odpowiedzi :-) właśnie ja potrzebuje bilet miesięczny na kilka stref bo będę dużo zwiedzać i jak się uda prace znaleźć to tez jakoś musze dojeżdżać :-) a czy do biletu miesięcznego nie wystarczy mi tylko zdjęcie? Chłopak tak ma bez adresu mi mówi no chyba ze się coś pozmieniało?
Będę chodzić i pytać o pracę. Myślę że w sezonie to największe szanse w gastronomii raczej będą. Myślę o okolicy Northport na początek. Jak znajdę prace to mogę się starać o CPR dopabuse tak? A to zarejestrowanie w Danii to co to? Nie jest to CPR właśnie?
Jomir:
NIe kupowalam miesiecznego do pieciu lat, wiec moje informacje srednio pewne, ale moj maz ma bilet miesieczny.
Na bileciie nie ma adresu, ale ten bilet mezowi do domu przesylaja, wiec dlatego mi sie wydaje, ze adres trzeba miec.
BYc moze jest wciaz mozliwe kupowanie na stacji, ale nie na wszystkich sie da! Tylko na tych, gdzie sa kasy, albo "Seven eleven" - oni prowadza sprzedaz biletow. Dowiesz sie najlepiej u zrodla.
Co do zwiedzania, to w Kopenhadze jest mnostwo darmowych rowerow, wiec mozna zaoszczedzic na biletach :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej