Ogólne > Rodzina ...

zmiana miejsca zamieszkania dziecka

(1/2) > >>

edith:
Córka mojego partnera (14 latka) nie chce juz mieszkać w Pl z matką tylko z ojcem. Wszystkie formalności związane ze ściągnięcie moich dzieci załatwiałam dawno dawno temu i nie mam pojęcia jak się teraz do tego zabrać. Gdzie najpierw? Pozwolenie na pobyt gdzie się teraz załatwia?  Czy żeby to zrobić musimy mieć jej paszport? Jakieś jeszcze formalności? Proszę o pomoc. Pozdrawiam. 

Jomir:
U mnie tez minelo troche czasu, ale pamietam, ze musialam miec dokument potwierdzajacy zgodze drugiego rodzica na wyjazd dziecka za granice, w jakiej formie - nie jestem pewna.
JA mialam decyzje sadu;

Ale do zmiany obywatelstwa przez syna wystarczyl !!!! e-mail od jego ojca :)

Tak wiec trudno przewidziec.

farvela:
Jesli matka nie jest pozbawiona praw rodzicielskich musi na pismie, notarialnie wyrazic zgode na rejestracje dziecka w DK. Jest na to specjalny druk od Statsforaltningen. Jakby co mam go w wersji elektronicznej. Rodzic musi go wypelnic, a polski notariusz przybija pieczatke, potwierdzajac tozsamosc. My najpierw mielismy zgode normalna, ale ten druk kazali doslac. Mozna to nawet mailem zrobic. Ojciec dziecka zeskanowal ten dokument i wyslal mailem do mnie, potem ja dalej do Statsforaltningen.

Jesli matka nie wyraza zgody to pozostaje tylko sąd w PL, bo tak duze dziecko juz moze sie okreslic z kim chce mieszkac. Ale trzeba to formalnie zalatwic. Jesli potrzebujesz tego druku o ktorym piszę wyzej podaj mi na priv swojego maila to ci go wysle.

edith:
Wszystko jest za zgodą mamy.

Jomir:
Tak, ale ta zgoda musi byc na pismie.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej