Ogólne > Kącik Kulinarny
galaretka na słodko
faja:
Ugotuj kompot z truskawek, dodaj cukier i kwasek cytrynowy, citronsyre, dodaj husblas i masz galaretke, bez konserwantow. :)
Husblas to jest zelatyna w listkach, daje sie tego 3 listki namoczone w zimnej wodzie na 5 minut, a potem podgrzane, na 2 dl plynu. 1 dl to 100 ml.
faja:
Pamietacie pączki z nadzieniem rozanym?
Dunki robią z platkow rozy galaretke,
ma piekny kolor i zapach... :)
Wlasnie zrobilam pierwsza partie, ale trzeba sie spieszyc, dzika roza, hyben, przekwita.
200 g platkow rozy, gotujemy w pol litra wody, przecedzamy, dodajemy sok z cytryny lub kwasek cytrynowy, do tego pol kilo lub wiecej cukru.
na koniec dodajemy Melatin lub zelfix dr oetker i mamy piekny kolor, cudny zapach.
happybeti:
--- Cytat: faja w 13 Cze 2014, 20:54:18 ---Ugotuj kompot z truskawek, dodaj cukier i kwasek cytrynowy, citronsyre, dodaj husblas i masz galaretke, bez konserwantow. :)
Husblas to jest zelatyna w listkach, daje sie tego 3 listki namoczone w zimnej wodzie na 5 minut, a potem podgrzane, na 2 dl plynu. 1 dl to 100 ml.
--- Koniec cytatu ---
Ja próbowałam kiedyś robić galaretkę właśnie z tych płatków żelatynowych i kompotu i wyszła mi taka...nie bardzo estetyczna ;) :-\ - "mętna " była.
Cos nie tak zrobiłam, czy tak po prostu "ma" ?
Od tamtej pory na wszelki wypadek zawsze w domu ogromny zapas galaretek z Polski ;D. To jedne z niewielu rzeczy, których nie potrafię "zastąpić" duńskim odpowiednikiem :-[
faja:
Chyba cos zle robilas, nie wolno zagotowac zelatyny, trzeba ja tylko podrzac, zeby sie rozpuscila.
Ewa123:
Dziękuję bardzo za wszystkie informacje! :D i pięknego weekendu wam życzę :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej