Ogólne > Kącik Kulinarny

galaretka na słodko

<< < (2/4) > >>

faja:
Ugotuj kompot z truskawek, dodaj cukier i kwasek cytrynowy, citronsyre, dodaj husblas i masz galaretke, bez konserwantow.  :)
 Husblas to jest zelatyna w listkach, daje sie tego 3 listki namoczone w zimnej wodzie na 5 minut, a potem podgrzane, na 2 dl plynu. 1 dl to 100 ml.

faja:
Pamietacie pączki z nadzieniem rozanym?
Dunki robią z platkow rozy galaretke,
ma piekny kolor i zapach... :)
Wlasnie zrobilam pierwsza partie, ale trzeba sie spieszyc, dzika roza, hyben, przekwita.
200 g platkow rozy, gotujemy w pol litra wody, przecedzamy, dodajemy sok z cytryny lub kwasek cytrynowy, do tego pol kilo lub wiecej cukru.
 na koniec dodajemy Melatin lub zelfix dr oetker i mamy piekny kolor, cudny zapach.

happybeti:

--- Cytat: faja w 13 Cze 2014, 20:54:18 ---Ugotuj kompot z truskawek, dodaj cukier i kwasek cytrynowy, citronsyre, dodaj husblas i masz galaretke, bez konserwantow.  :)
 Husblas to jest zelatyna w listkach, daje sie tego 3 listki namoczone w zimnej wodzie na 5 minut, a potem podgrzane, na 2 dl plynu. 1 dl to 100 ml.

--- Koniec cytatu ---
Ja próbowałam kiedyś robić galaretkę właśnie z tych płatków żelatynowych i kompotu i wyszła mi taka...nie bardzo estetyczna  ;) :-\ - "mętna " była.
Cos nie tak zrobiłam, czy tak po prostu "ma" ?
Od tamtej pory na wszelki wypadek zawsze w domu ogromny zapas galaretek z Polski  ;D. To jedne z niewielu rzeczy, których nie potrafię "zastąpić" duńskim odpowiednikiem  :-[

faja:
Chyba cos zle robilas, nie wolno zagotowac zelatyny, trzeba ja tylko podrzac, zeby sie rozpuscila.

Ewa123:
Dziękuję bardzo za wszystkie informacje! :D i pięknego weekendu wam życzę  :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej