Ogólne > Przepisy Kuchni Polskiej
Pyszny gyros
Jomir:
i pyzy...
Smaczna jest, jadlam kiedys. Ale nazywanie ja "lekka" jest lekka przesada :)
Smakowala mi, a jakze, ale te te warstwy majonezu, sa masakryczne.
Habanero:
Majonez nie jest zły, pod warunkiem że jest domowy ;)
Habanero:
--- Cytat: evic123 w 21 Cze 2014, 07:15:47 ---Gyros to przepyszna sałatka, lekka a za razem pożywna.
składniki:
2 piersi z kurczaka
przyprawa gyros
cebula
kapusta pekińska
vegeta
keczup
majonez
kukurydza
5 ogórków konserwowych
przygotowanie jest bardzo proste.
piersi z kurczaka kroimy w kostkę. marynujemy przyprawa gyros i podsmazamy na patelni. po czym całą zawartość patelni dajemy na spod miski. potem posiekana kapuste mieszamy z vegeta i tworzymy z tego druga warstwe w misce. nastepnie kolejny składnik( kolejność według upodobania) generalnie chodzi o to by składniki nakladac warstwowo.
--- Koniec cytatu ---
Z tego wszystkiego tak przy czwartku coś mnie tknęło i postanowiłem wrzucić ten przepis "na warsztat" :D
Polędwica wieprzowa,
mieszanka przypraw popełniona samodzielnie (pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól, suszony czosnek, suszone habanero z parapetu),
cebula,
kapusta pekińska,
suszone, starte papryczki z parapetu,
keczup/keczap (odrobinka rozcieńczona w pulpie pomidorowej),
kilka łyżek czerwonego pesto,
kilka suszonych pomidorów w oliwie,
ogórki kiszone (od mamci)
Reszta jak w przepisie :) Jestem już po pierwszej degustacji i jest całkiem nieźle. Myślę że jak postoi w lodówce do soboty to będzie rewelka. W odwodzie mam jeszcze zielony ogórek i ewentualnie ukręcę trochę majonezu... Ale to ewentualnie, bo na razie taka kompozycja mnie zadowala :) Ciekawe co na to @Jomir :)
Wioll 26:
nie jest lekka, bo mamy połączenie ketchupu i majonezu
chyba ze oba te dodatki robimy w domu :)
vegety nie polecam wystarczy przyprawa z gyrosa
paulusia176:
Vegeta jest potrzebna do smaku. Faktycznie sałatka nie należy do najlżejszych, co nie oznacza że nie jest smaczna. U nas pojawia się przynajmniej raz w miesiącu.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej