Ogólne > Rodzina ...

Konkubinat/rejestracja zwiazku/slub cywilny

<< < (4/6) > >>

ksiazecph:
tmlody

mozesz poslubic kogo chcesz

ale w takim przypadku ze dana osoba jest uposledzona to mozesz zalatwic sobie pieniadze dodatkowe z komuny za to ze nia opiekujesz sie itd.

pod warunkiem ze tu w Dani jestes podatnikiem badz masz staly pobyt

i inne dotacje dla niej i dla ciebie za to ze nia opiekujesz sie itd.

dla panstwa dunskiego jest taniej jak dana osoba uposledzona druga osoba zajmuje sie niz jak liczne instytucje ale pamietaj ze mimo tego ze bedziesz zajmowaj sie uposledzona osoba to uposledzona osoba poza tym ze nia bedziesz opiekowal sie i dostawal dotacje, ma prawo do swoich dotacji, ze po nia beda pryjedzac, zabierac na rozne wypady itd.

to zalezy od stopnia inwalidzctwa ale jak a wozku to .... 

mam nadzieje ze desperacja i pociag za pieniadzem nie zawladnal toba, albo chcesz nia opiekowac sie bo wykorzystac dla swojego celu

Endrju:
Jomir - tak chodzi o Ophold dla zony.

Karty podatkowej nie bede ruszac, gdyz w pierwsza wyplata w 2014r wplynela mi drugiego stycznia a nie odswiezyla mi sie w Skacie deklaracja. Wiec Skat nie majac karty na nowy rok zawinal mi 55% podatku.

Poniewaz wiele spraw bylo dla mnie nowych i do tej pory jest, nie wiedzialem ,ze takowa deklaracje moge zrobic sam na stronie SKat. Wiec licze, troche, ze ten 55% podatek zabrany z pierwszej pensji w tym roku rozliczeniowym w pewnym stopniu zniweluje mi zanizony podatek za reszte miesiecy. Okaze sie w marcu, czlowiek uczy sie caly czas, czesto na bledach :)

KsiazeCPH - czy dobrze wnioskuje z Twojej wypowiedzi, ze w momencie zawarcia malzenstwa urzedy zostana powiadomione automatycznie?
Obecnie narzeczona przebywa tutaj jako turystka.
Pobyt dostanie po mnie - czy to oznacza, iz o Ophold nie musze sie starac, czy wizyta w statsforvaltningen jednak jest nieunikniona i dopabuse jak przyjdzie zgoda mozna meldowac w kommunie?

I rozumiem, ze Fradrag za zone skakuje automatycznie - nie musze tego zglaszac, ze zona nie pracuje i jest na moim utrzymaniu?

Wybaczcie za walkowanie tematu, z reguly lubie byc dobrze poinformowany :D

Jomir:
Musisz sie starac o ophold.
Co do rejestracji zmiany stanu cywilnego zalezy od tego czy stanie sie to w Danii czy w Polsce.
Jezeli w Polsce, to musisz pozniej w kosciele dokumenty przedlozyc (kosciol prowadzi USC).
Jezeli w Danii stanie sie to automatycznie - informacje do urzedow zostana rozeslane. 
Ale oophold i tak musicie zaltwic w "normalny" sposob.

Endrju:
Juz po slubie :) bardzo fajnie i szybko to przebieglo :) i mily prezent od burmistrza :)

Teraz pytanko - poniewaz malzonka nadal ma swoje panienskie nazwisko. Gdzie musze sie udac wpierw aby zmienic jej nazwisko na moje nim zaczne jej wyrabiac papiery. Po co dwa razy przez to przechodzic :)

Jest mozliwe to do zrobienia w Danii czy w Polskim USC jak bede zamieszczac akt malzenstwa moge to wylacznie zrobic?

Z gory dzieki

Jomir:
Gdzie brales slub? W Polsce czy w Danii?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej