Ogólne > Przepisy Kuchni Polskiej

CHLODNIK NA GORACE DNI

(1/2) > >>

partner11:
NA GOROCE DNI LUBIE CHOLDNIK Z ZASMAZANYMI MLODYMI KARTOFLAMI ( BROWAREK TEZ DOBRY). A POWSTAJE SZYBKO I GASI PRAGNIENIE ,ZWLASZCZA ... PO .A WIEC KUPUJEMY KAERMLIK SMIETANKE JOGURT (TU JAK KTO LUBI). OGOREK KOPEREK POMIDOR RZODKIEWKE MOZE COS JESZCZE NP.BOTWINKE LUB BARSZCZ SKONDENSOWANY.DO WYROBOW MLECZNYCH WRZUCAMY POKROJONE WARZYWA (DOWOLNA ILOSC) CALOSC MIESZAMY DOPRAWIAMY LEKKO SOLA PLUS SIEKANY KOPEREK MUSI BYC.CALOSC ODSTAWIAMY DO LODOWKI .PODAJEMY Z MLODYMI ZIEMNIAKAMI LUB UGOTOWANYMI JAJKAMI NA TWARDO.CHLODNEGO SMACZNEGO

faja:
mniam, mniam  :P ;D

vordingborg:
Normalnie aż mi wspomnienia wróciły  ;D

Jomir:
Partner dzieki!
Chodzi chlodnik za mna juz od tygodnia. W Polsce bylam kilka dni, a tam nawet w knajpach odwolujacych sie do staropolskich tradycji  - ni ma!

To sobie zrobie sama!
Te ogroki to surowe? mam na mysli, ze nie malosolne czy kiszone?

sledzik:
CHŁODNIK LITEWSKI - składniki:
duży pęczek botwiny wraz z młodymi buraczkami
2 ogórki
1 pęczek posiekanego koperku
1 mały pęczek posiekanego szczypiorku
2 jajka ugotowane na twardo
2 ząbki czosnku
1 litr kefiru
200 ml Śmietany
1 pęczek rzodkiewki
CHŁODNIK LITEWSKI - sposób przygotowania: Botwinkę wypłukać i posiekać, buraczki cieniutko obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać niedużą ilością wody (ok. pół szklanki) i dusić ok. 10 minut, a następnie odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z kefirem i śmietaną, dodać zgnieciony czosnek, szczypiorek, koperek i pokrojone w drobną kostkę ogórki i rzodkiewkę. Posolić do smaku, odstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać z połówkami jajka na twardo. Jeśli ktoś lubi wersję bardziej kwaśną, do gotowanej botwinki można dodać garść liści świeżego szczawiu.

Do tego placki ziemniaczane  :P

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej