Ogólne > Przepisy z różnych stron świata.

dania wegańskie

(1/3) > >>

PRACA DORYWCA:
Witajcie,  zna ktoś uniwersalne przepisy na dania wegańskie ?

vordingborg:
Jak ma być uniwersalnie to proponuje tak
1 opakowanie mieszanki  warzywnej
1 paka kartoffelsalat
2 frikadeller tak dla równowagi
Normalniem odlot na Melmac
     smacznego :P

vaxa_rys:
Nie wegańskie,a wegetarianskie wkleje, moze komus sie przyda. Ja polecam pyszną tartę wg Nigelli, troszkę ją modyfikuję:
ciasto kupuje gotowe pełnoziarniste firmy WEWALKA, dostepne w kazdym markecie. Śmietane daje sojową, fete kozią, owczą lub kozio-owczą, jak ktoś lubi mozna dodać oliwki. Do tarcia uzywam żółty ser typu gouda, ale tez kozi. Kupuje dwie mrozonki, jedna siekany szpinak, druga siekany jarmuż, kazdej paczki daje po polowie, rozmrazam na patelni i podsmazam z cebulką az odparuje cala woda,inaczej masa na tarcie bedzie cieknąca. Reszta jak w przepisie:
http://www.amuamu.eu/amu/tarta-ze-szpinakiem-i-feta/
Przepis szybki i prosty, pieke 40-45minut, resztki jak zostana, na drugi dzien pyszne sa podgrzewane na patelni!

stine94:
Jestem weganka od pewnego czasu i znam mnóstwo smacznych przepisów :) nie wiem dokładnie co masz na myśli pisząc uniwersalne :) ale napisz na mój e-mail: camii1479@gmail.com napisz dokładnie o jakie przepisy ci chodzi i czy to ma być na śniadanie , obiad czy kolacje :) to Ci coś fajnego podeśle :) pozdrawiam :)

happybeti:
Pyszny,odżywczy , prosty i szybki "pasztet" z drożdży i bułki tartej :

-drożdże (na pierwszą próbę proponuję zrobić np z 4 kosteczek )
- bułka tarta- oczywiście "prawdziwa", z ususzonych bułek, nie ta ze sklepu - mniej-więcej szklanka, ale może być więcej- nie wiem, robię "na oko"  ;)
-sos sojowy
-cebulka (myślę, że zamiast ją podsmażać, możnaby też użyć tej gotowej, prażonej )
- natka pietruszki
-vegeta, pieprz
-  margaryna (roślinna ;) )

Cebulkę podsmażamy na  margarynie (ja robię to od razu w rondelku, w którym przygotowuję potem pasztet), dolewamy wody (na początek ok. 1/2 szklanki ), dodajemy troszkę vegety, sos sojowy i drożdże. Całość GOTUJEMY chwilkę. do zagotowanych drożdży dosypujemy stopniowo, mieszając, bułke tartą. Potrawa ma osiągnąć konsystencję mniej-więcej budyniu świeżo po zagotowaniu (albo gęstego sosu), tu trzeba "utrafić" z proporcjami, by nie był ani za rzadki, ani za gęsty.
Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, odrobinę pieprzu, jeśli mało słony, doprawiamy jeszcze sosem sojowym.
Gotowe  :)
Można włożyć do silikonowych foremek na muffinki i zostawić do zastygnięcia .

To jest przepis "basic" , można go modyfikować, dodając ulubione rzeczy- pomidorki, koperek, czosnek, pieczarki itp.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej