poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: co robic???  (Przeczytany 4048 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dana 1

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
co robic???
« dnia: 11 Lip 2014, 21:50:07 »
Witam. Jak w temacie - co robic jesli sie zostalo oszukanym? Pracowalam sezonowo przy zbiorach owocow , mam kontrakt ,gdzie wyraznie pisze ,ze otrzymam wyplate 30 dnia kazdego miesiaca ale pieniedzy nie ma.W zwiazku z tym mam pytanie - czy istnieje w Danii instytucja pomagajaca wykorzystanym i oszukanym pracownikom sezonowym? Czy ostatnia deska ratunku jest adwokat?
Nie naleze do zwiazkow jak chyba wiekszosc ludzi ,ktorzy pracuja tu tylko miesiac czy dwa w roku.
Szef zwleka,zwodzi , ciagle ma problem z przelaniem pieniedzy na moje konto a ja nie moge wrocic do Polski bo za co? Ambasada nie pomoze,bo nie naleze do zwiazkow , policja sie tym nie zajmuje. Prawnik chce 1000 kr za napisanie listu ponaglajacego do szefa a ja niestety nie mam tych pieniedzy. Wiec jestem w kropce . Moze mi ktos podpowiedziec co moglabym zrobic w tej sprawie , zeby odzyskac uczciwie i ciezko zarobione pieniadze? Prosze o pomoc bo nie znam zupelnie dunskiej rzeczywistosci ani jezyka , tylko slaby angielski wiec brak komunikacjii jest na dzien dzisiejszy nie do przeskoczenia przeze mnie.Sama sobie nie poradze i dlatego bardzo prosze o podpowiedzi co zrobic.Bardzo dziekuje

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
Odp: co robic???
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Lip 2014, 22:31:40 »
A policja ?
W końcu masz kontrakt, pracujesz legalnie- czyz przetrzymywanie pracowników bez wypłacania pieniędzy nie można potraktować jak pracę niewolniczą ?
" Polak gorszego sortu"

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Lip 2014, 22:48:54 »

Niestety większość moich rodaków w takiej sytuacji wraca do domu  :(
Mi jednak wydaje się że powinieneś napisać jakiś list może otwarty do Jaśnie Panującej no bo z tego co ja wiem to już jakaś pandemia oszustw i ktoś za ten burdel chyba odpowiada :-[ a nie tylko czerpie profity  a może tylko mi się tak wydaje ???

Offline dana 1

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Lip 2014, 08:27:04 »
Smutne to ,ze nas tak traktuja a my nic nie mozemy zrobic. Nie zamierzam tak latwo sie poddac i zastanawiam sie czy postraszyc go gazeta , skatem czy adwokatem. Czy to dobry pomysl i podziala?
Jak myslicie? A moze jest ktos , kto mial podobny problem i udalo mu sie wygrac? I zechce podzielic sie doswiadczeniem.A moze naprawde zapozyczyc sie i wziac adwokata? I dac oszustowi,zlodziejskiej gnidzie nauczke.Doradzcie,prosze.Dzieki Vordinborg i Happybeti

Offline faja

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 118
  • Reputacja: +5/-1
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Lip 2014, 09:19:07 »
Przede wszystkim zwroc sie pisemnie do niego o wyplate wynagrodzenia, wyznaczajac termin do ktorego ma wyplacic pieniadze, nie mozesz odejsc z pracy przed tym terminem, mozesz tez sprawdzic na stronie skat czy zglosil on twoje dochody, bo moze pracujesz na czarno. a wtedy masz prawo zawiadomic policje.
 Tu masz link co mozesz zrobic:
http://www.djoef.dk/r-aa-dgivning/ans-ae-ttelsesvilk-aa-r/opsigelse/arbejdsgiversopsigelse/konkurs-og-rekonstruktion.aspx?p=1

Offline maciek0zielinski

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
    • ból kręgosłupa
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Lip 2014, 13:30:34 »
Pewnie jest w danii organizacja zajmująca się ochroną pracowników. Powinneś się tam zgłosić i pokazać całą umowę, a na pewno wszystko się rozstrzygnie po twojej mysli.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #5 dnia: 14 Lip 2014, 13:30:34 »

CO ROBIC?

Zaczęty przez Milosz28Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 5602
Ostatnia wiadomość 19 Lut 2009, 19:45:17
wysłana przez Milosz28
Nieuczciwy pracodawca- co robić?

Zaczęty przez Agata93Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 7060
Ostatnia wiadomość 30 Sty 2015, 23:50:52
wysłana przez zpatentem
Skradzione dokumenty, co robić ?

Zaczęty przez malgosiakgbDział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 5154
Ostatnia wiadomość 18 Sie 2009, 19:11:32
wysłana przez Jomir
Wypadek samochodowy - co robic?

Zaczęty przez BluszczDział Pomoc!

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 11894
Ostatnia wiadomość 29 Paź 2009, 01:55:56
wysłana przez EMP
co mam robić ,proszę o poradę

Zaczęty przez kasia7320Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 4278
Ostatnia wiadomość 10 Lis 2009, 21:55:24
wysłana przez kingusia79