poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Niuanse podatkowe  (Przeczytany 4010 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Baumi

• Gość
Niuanse podatkowe
« dnia: 06 Sie 2014, 08:54:15 »
Echh... Jak już myślę, że rozgryzłem ten system to okazuje się że coś znów mnie zaskakuje. W lipcu dostałem podwyżkę, więc zwiększyłem Loenindkomst. Miesięczny skattefrit fradag wzrósł (hę?). Okazało się, że podwyżkę mam od sierpnia, a nie od lipca jak wcześniej mylałem, więc ponownie zmieniłem swój Loenindkomst tym razem zmniejszając go trochę - Miesięczny skattefrit fradag ponownie wzrósł (hę?)...

Bądź tu mądry i pisz wiersze :D

Może ktoś się orientuje na jakiej podstawie (jakim wzorem) wyliczany jest skattefrit fradag? Nie mam zastrzeżen - uważam, że w skacie nic nigdy nie ginie, po prtostu ciekawi mnie to troche i chciałbym to zrozumieć :P

Offline faja

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 118
  • Reputacja: +5/-1
Odp: Niuanse podatkowe
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Sie 2014, 15:15:45 »
Poczytaj od czego zalezy personlig fradrag

http://taenk.dk/tema/forskudsopgoerelse-kom-godt-fra-start/faa-de-rigtige-fradrag-i-skat

uwazam, ze jesli dostales podwyzke w pracy. nie powinienes nic zmieniac we fradrag, pracodawca odciagnie podatek od wyzszej kwoty, a jesli obliczono ci za niski fradrag, to bardzo przyjemnie jest dostac zwrot ze Skatu.
wszelkie zmiany podwyzszajace fradrag, np. korselfradrag, Akasse itp najlepiej wprowadzac po otrzymaniu forskudopgørelse po zakonczeniu roku, tj, w marcu.
Inaczej jesli pracujesz i sam masz odprowadzac podatek, wtedy warto nie tylko podwyzszyc dochod, ale tez zmniejszyc fradrag, tak aby pokryl brakujacy podatek, a nawet samemu wplacac zaliczkowo do Skat, zeby uniknac spoerj doplaty.
Po co rozgryzac system, na ktory nie masz wplywu?

Baumi

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Sie 2014, 19:35:54 »
(...) uwazam, ze jesli dostales podwyzke w pracy. nie powinienes nic zmieniac we fradrag (...)

Żle mnie zrozumiałaś. Jedyne co zmieniam to dochód (Loenindkomst). Skattefrit fradag sam ulega zmianie na nowej karcie podatkowej i to w zupełnie dla mnie nieoczekiwany sposób i to mnie ciekawi... Ja tam na swoją kartę nie narzekam, to co jest jest ok, po prostu jestem ciekaw dlaczego zmiana Loenindkomst najpierw w gorę potem w dół spowodowała w obu przypadkach wzrost fradagu i tyle... ot ludzka ciekawość :P

Po co rozgryzac system, na ktory nie masz wplywu?

j.w. zwykła ciekawość... choć i to czasem jest zgubne ;)

Offline faja

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 118
  • Reputacja: +5/-1
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Sie 2014, 20:12:32 »
gdybys poczytal link, ktory podeslalam, zrozumialbys, ze wraz ze wzrostem twojej pensji, zwieksza sie beskæftigelsesfradrag i sprawa prosta  :)

Baumi

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Sie 2014, 21:16:09 »
Faja, przeczytaj proszę gdzie leży problem o który pytam. Zagwostka o której piszę to:

zwiększjąc dochod zwieksza sie fradag, zmniejszajac dochod fradag zwiekszyl sie jeszcze bardziej - tylko to mnie zastanawia, nie dlaczego rosnie, itp.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #4 dnia: 06 Sie 2014, 21:16:09 »

żółta karta a odliczenia podatkowe

Zaczęty przez feminaDział Podatki

Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 8996
Ostatnia wiadomość 12 Lip 2009, 15:20:13
wysłana przez Bluszcz
Przedawnienie podatkowe

Zaczęty przez skater39Dział Podatki

Odpowiedzi: 0