Ogólne > Rodzina ...

Sprowadzenie rodziny

(1/1)

lukas751:
Witam
Pracuje w Danii od ponad roku w miedzyczasie ozenilem sie w Polsce i niedawno urodzilo mi sie dziecko. W niedalekiej przyszlosci chcialbym sprowadzic tutaj zone z dzieckiem. Moje pytanie dotyczy co, jak i gdzie moge zrobic na ta chwile w celu ulatwienia mi tego zadania. Czy musze gdzies zglaszac ze sie ozenilem/urodzio mi sie dziecko? Czy juz teraz powinienem sie starac o jakies pozwolenia pobytu dla dziecka. Czy mam szanse juz teraz starac sie o jakies mieszkanie dla rodziny?(obecnie wynajmuje pokoj, ktory jest niewystarcajacy). Mieszkam w Kopenhadze
Z góry bardzo dziekuje za odpowiedzi i Pozdrawiam

happybeti:
Po kolei :)
Mieszkanie- nikt ci go nie "przydzieli", jesli masz na myśli jakieś komunalne . Są dla ludzi w naprawdę cięzkiej sytuacji. Ty możesz zapisac się do spółdzielni i czekać na mieszkanie, jakie będzie Ci odpowiadało, by móc w nim mieszkac z zoną i dizeckiem.
Jeśli chcesz się starać o zasilek na dziecko , nie ma problemu. Temat tu niejednokrotnie "wałkowany" .
Sprowadzić rodzinę możesz w każdej chwili bez przeszkód, jeśli własnie- masz mieszkanie i masz ich za co utrzymać. Dowiedz się w Statsforvaltning, jaki dochód na osobę musisz miec, by rodzina dostała pozwolenie na pobyt.
I już-to wszystko :). Łatwe i proste :).

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

Idź do wersji pełnej