poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Polak ostoja narodow  (Przeczytany 16535 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
Odp: Polak ostoja narodow
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Wrz 2014, 19:47:24 »
....robi mi sie tylko nie dobrze jak te dzieciaczki male leza na podlodze wkladaja raczki do buzi a rece i kocyk itp wszystko od sierci itp...

Moje dzieci wychowaly sie z kotami (duzo), psami (duze), chomikami, swinkami morskimi, papugami, byly tez biale myszki i jakies szczurki, po domu lazily kurczeta, kaczeta a od czasu do czasu wpadaly indyki i wyzeraly psie zarcie ( bernardyn lezal i podziwial, ani nie pisnal - dobrze wychowany przez domowe koty) - i wiesz co? moje dzieci zyja i nadal wspominaja z lezka w oku smieszne, wolne dziecinstwo.

Odkurzacz nie jest miara szczescia :-)

A jak ci tak niedobrze od patrzenia na cudze mieszkania to moze zmiana pracy by pomogla? Taki pomysl tylko...
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline szczurek

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 73
  • -Otrzymane: 16
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Wrz 2014, 21:07:13 »
pracuje 8 lat w tym zawodzie zarowno przez dunskie firmy jak i sama dla siebie teraz.bo kochane polak to nie len sam sprzata i nie potrzebuje sprzataczki mimo ze ciezko pracuje.jesli was nie rusza fakt jak na podlodze jest mocz psa i kupy a obok tego leza zabawki dziecka a matki to nie rusza to nie chcialabym widziec waszych domow .niewiem dlaczego ale przewaznie osoby ktore atakuja druga strone maja byc moze u siebie w domu tez syf ze tak reaguja.ja nie przecze ze wszyscy ale naogladalam sie i nasluchalam sie co nie co.dzieki takim brudasom ma prace ale dlaczego wy tak reagujecie jesli taka niestety jest prawda.wiekszosc dunczykow mowi sama o swoich rodakach ze sa leniwy ,ani grosza wiezi rodzinnych.ekologia az sie smiac chce wchodze do domu cieplo na dworze a podloga grzeje w nogi ze az ustac sie nie da sa tak leniwi ze nieche im sie na minimum ustawic temperatury i to jest ekologia,na sprzataniu oszczedzaja rezygnuja z legalnej firmy na rzecz oszczedzania a ile traca kasy w ogrzewanie tutaj nie widza ile by zaoszczedzili,ach nie ma co z wami gadac jomir wie najlepiej jacy oni wspaniali.z panem bogiem wielbicielki.ja nic niemowie ze jak mowia polak to pijak i zlodziej tak jest i co tak samo jak oni,nase wlaman mieli moi klienci i co dunczycy nie kradna nie bo przecierz to kraj prawa i porzadku prawda jomir.teraz mozecie sobie po mnie pojezdzic gila mnie to
boze w jakich domach ty przebywasz .jakie ty znasz dunskie rodziny ???moja kobieta jest tez sprzataczka w dunskich rodzinach .zawsze mowi ze nieraz to nie wie po co ona tam poszla bo jest czysto tak w dunskich domach .piszesz ze syf jest w dunskich do ach ? No to tez przeciez ciebie wolaja do tego bys ten syf posprzatala .powiem ci ze duzy syf to juz widzialem tu w Danii w polskich rodzinach .daj sobie spokoj z tym oczernianiem dunskich rodzin bo dzieki temu rzekomemu syfowi MASZ PRACE I MOZESZ GODNIE ZYC .Co do dzieci to nie wnikaj bo STYRYLNOSC JEST SZKODLIWA .nie chodzisz tam jako opiekum spoleczny tylko jako SPRZATACZKA .wiec skup sie na powiezonych tobie czynnosciach przez dunskie rodziny bo o prace jest ciezko a Rumuni sa chetni pracowac za polowe stawki .widze ze w tej pieknej Danii duzo cie denerwuje lekarze sa FUJ ,polki co sa z Dunczykami fuj i dunskie rodziny fuj .ale rzekomom firme zalozyc na dunskiej ziemi zalozyc i kasiure w skarpete chowac to ok ! w Polsce to by ci tak gladko nie poszlo !wiec szanuj to co masz i.I NIE KASAJ REKI CO CIE KARMI
« Ostatnia zmiana: 10 Wrz 2014, 21:22:06 wysłana przez szczurek »

Offline Ania8520

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 31
  • -Otrzymane: 28
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Wrz 2014, 21:39:26 »
Witam ponownie

Się uśmiałam - ale o tym za chwilę.

Ja również sprzątam w Danii. Już jaaaaakiś czas. Bardzo lubię swoją pracę  Jestem pedantką i uwielbiam sprzątać Mało tego - sprzątanie mnie bardzo uspokaja a że mam czasem problemy z nerwami to mogę się odstresować między innymi sprzątając.
Praca jest raz ciężka a raz nie - wiadomo - duży syf dużo sprzątania a mały to mało.
Dunki które znam są wspaniałe! Bardzo miłe, życzliwe, pomocne - co nie zmienia faktu że są to bałaganiary i ich rodziny też.
One o tym wiedzą i mówią mi to wprost "wiem, wiem że jest syf"

Ktoś tu napisał że w Polsce nie ma duńskich sprzątaczek - hallo? Chyba nie wie ten ktoś jakie są w Polsce realia. A może tak się "wycwanił" że zapomniał jak to jest że nie ma co do gara włożyć. Ludzie nie mają na chleb a będą za sprzątanie płacili? Dunki nie muszą jechać do obcych państw żeby zarobić na chleb bo Państwo o nie dba. A w Polsce kto dba o Polaka?

Wracając do sprzątania u Duńczyków - ktoś napisał "a co myślisz że przyjdziesz sprzątać i będziesz miała posprzątane"??
Nie, to nie chodzi o to. Chodzi o to że masz tą sprzątaczkę to ok  nie myj ubikacji, podłogi, nie odkurzaj itp  Ale jak już upadnie Ci coś na podłogę to schyl się i to podnieś

Miałam kiedyś taki domek. Świetna babka ale straszna bałaganiara i też zawsze mówiła że wie co ma w domu jeśli chodzi o porządek.
Mieszkali w niewielkim domu, chodzili w butach a na podłogach było naprawdę pełno błota. W jadalni pod stołem był szwedzki stół. Co im upadło to zostawili. Wchodziło się do tego domu to odrzucało. W szafkach z jedzeniem chodziły białe robaki.
Oczywiście dla mnie to nie jest problem, posprzątałam i z głowy. Robota jak każda. Nie miałam nigdy o to pretensji ani nic z tych rzeczy...

Proszę nie piszcie "A co mieli przed Tobą posprzątać" - nie, nie mieli bo tak jak pisze dla mnie to nie problem. Ale pomyślcie same - ile na tych podłogach było zarazków - dzieci kładły np. chrupki na tą podłogę a później to jadły. Pod tym stołem robiła się pleśń - a przecież wdychamy to. Tzn. oni bo to oni przy tym stole jedli. Tu chodzi o takie rzeczy - a nie że mają sprzątać przed przyjściem sprzątaczki.

Wychowywanie dzieci ze zwierzętami to znowu kolejny temat na nowy wątek - ale tylko dorzucę że kocham zwierzęta strasznie! Zawsze miałam i mam. Ale posprzątać po nich trzeba bo chodzić po mieszkaniu i chodzić po ich sikach to nic przyjemnego... Więc też nie wiem kto tu o to robił hallo bo takie rzeczy sprząta się na bieżąco a nie czekając na sprzątaczkę. Zapach itp  Nie czekałabym tygodnia aż przyjdzie i posprząta...

Osobiście nigdy bym nie zatrudniła u siebie osoby do sprzątania. Mój dom to moja oaza. Miejsce gdzie mogę odpocząć i się zrelaksować. Nie potrzebuję żeby mi ktoś po nim chodził i sprzątał... Mam dwie zdrowe ręce i tak jak ja sobie zrobię porządek w domu tak mi nikt nie zrobi. I stać mnie na to żeby sobie zatrudnić osobę do sprzątania ale nigdy tego nie zrobię.

A Jomir - jakiej narodowości jest Twoja sprzątaczka?   I proszę nie pisz o mojej mentalności tak jak wcześniej bo nic o niej nie wiesz

Ps. Wracając do duńskiej budowlanki to jest kiepska i taka jest prawda. Jomir Ty chyba byś nie zasnęła pisząc "Macie racje duńska budowlanka pozostawia wiele do życzenia, ale tak czy siak mieszkanie musicie wietrzyć"

Pozdrawiam serdecznie

Ps. Nie widziałam że temat został przeniesiony ;) i nie ja jestem od sprzątania na forum :)

Offline szczurek

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #18 dnia: 10 Wrz 2014, 22:07:03 »
Kobiety z calym szacunkiem czy wy nie za mocno zagladacie tym dunczykom w gary?!?!?!idziesz po to by sprzatac a nie po to by oceniac ze osrane gacie lezaly w sypialni.
Czy idac pierwszy raz na takie mieszkanie uzgadnialas z dunska rodzina ze to co pod stolem to nie twoje ???zakres sprzatanie jest bardzo ogolne wiec .....???

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #19 dnia: 10 Wrz 2014, 22:08:55 »
KAzdy czyta to co chce przeczytac.
NIgdzie nie wypowiadalam sie na temat dunskiej budowlanki. Nie znam tematu, nie wywowiadam sie.
Jezeli ze skupieniem bys przeczytala moje wypowiedzi (zauwaz, ze nie posadzam CIe o brak zrozumienia, a skupienia), to zwrocilabys uwage, ze apeluje jedynie do zaprzestania budowania mitu POlaka wszechwladnego.

Natomiast temat plesni/grzyba przerabialam we "wlasnym ogrodku" i w tym wypadku wiem o czym pisze. .
Wkleilam nawet link, w ktorym mozna znalezc nawet porady prawne, ale po co go czytac, skoro mozna z gory zalozyc, ze dunska budowlanka jest do kitu i nic nie pomoze.

Co do dwoch zdrowych rak - ciesz sie, ze je masz, i nigdy nie mow nigdy... Zycie czasem zaskakuje;
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #20 dnia: 10 Wrz 2014, 22:11:13 »
Kobiety z calym szacunkiem czy wy nie za mocno zagladacie tym dunczykom w gary?!?!?!idziesz po to by sprzatac a nie po to by oceniac ze osrane gacie lezaly w sypialni.
Czy idac pierwszy raz na takie mieszkanie uzgadnialas z dunska rodzina ze to co pod stolem to nie twoje ???zakres sprzatanie jest bardzo ogolne wiec .....???
Ja powtorze jeszcze raz. Nie uwierze, ze ktos z psimi odchodami czeka kilka dni, az sprzetaczka przyjdzie. Smrod nie do zniesienia, no i wdepnac latwo.
A jak pies nie moze wytrzymac, to chwala rodzinie, ze probuje go wychowac, zamiast uspic.
« Ostatnia zmiana: 10 Wrz 2014, 22:22:16 wysłana przez Jomir »

Offline szczurek

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #21 dnia: 10 Wrz 2014, 22:30:04 »
Ja powtorze jeszcze raz. Nie uwierze, ze ktos z psimi odchodami czeka kilka dni, az sprzetaczka przyjdzie. Smrod nie do zniesienia, no i wdepnac latwo.
A jak pies nie moze wytrzymac, to chwala rodzinie, ze probuje go wychowac, zamiast uspic.
chyba zle mnie zrozumialas .w 100% masz kobieto racje i podpisuje sie pod tym jedna chora reka druga zdrowa .nie ode mnie wyszlo ze dzieci i klaki i odchody psie czy tez innych zwierzat -totez bylo zadane pytanie do mojej poprzedniczki czy tak dokladnie ustalala z dunska rodzina co ma podniesc z podlogi a co ominac .wiec nie wiem w czym widza problem jak lezy grzechotka to niech ja podniesie jak lezy g....o tez niech podniesie .ale nie damulki uniesione bo tipsy sobie poprzyklejaly no i 300 dkk wydaly a no i jeszcze akryl polozony wiec jak mozna takie łajna podosic
ZLosne jest to opisywanie dunskich rodzin a tak narawde to niech zajza w swoje katy jaki syf sie tam uzbieral .pozdrawiam jomir i to nie bylo do Ciebie

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 10 Wrz 2014, 22:30:04 »

Offline lukashero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 43
  • Reputacja: +25/-24
« Odpowiedź #22 dnia: 10 Wrz 2014, 22:44:37 »
Ja sprzatelem domy od samego poczatku jak tu przyjechalem,a po sprzataniu zajmowalem sie budowlanka... i tak juz od 22 lat, wiec jestem ekspertem. Wysprzatalem  w swoim zyciu ze 300 domow,a zbudowalem przynajmniej 80. Mam nadzieje ze wniozlem duzo do tej dyskusji naszej wspanialej polonii dunskiej, ktora sie wspiera, szanuje i pomaga. 8)
Nie dyskutuj z idiota, najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.

Offline szczurek

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #23 dnia: 11 Wrz 2014, 04:45:07 »
Tak po przespaniu sie nasunal mi sie wniosek ze :
Ze jak mozna miec pretensje do brudu to i moze lekarz miec pretensje do chorego ze zachorowal ,fryzjer do klienta ze ma za dlugie wlosy ,mechanik ze auto zepsute i tak w kolko!nie da sie zarobic zeby sie nie narobic .samo zycie !

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #24 dnia: 11 Wrz 2014, 05:54:08 »
... Dunki nie muszą jechać do obcych państw żeby zarobić na chleb bo Państwo o nie dba. A w Polsce kto dba o Polaka?...

Nie rzad dba o Dunke tylko dunczycy sami na dobrobyt zapracowuja i za niego placa.
To tak latwo i dziecinnie : rzad nie daje pracy, rzad nie dba o szpitale, rzad...To spoleczenstwo buduje dobrobyt - nie rzad.

Po wojnie dobrobytu w Danii nie bylo, ciezka praca - wszystkich i wysokie podatki od wszystkich.

A mamy tylko jedna mantre: rzad nie zalatwil, nie zadbal...

Polak ma dbac o Polaka, placic podatki, pracowac, i tak przez najblizsze 30-50 lat i zobaczymy.
Wyszlismy z komunizmu w koncówce lat 80, przejscie, zmiana mentalnosci to jakies 10-20 lat, a potem praca, praca, praca i podatki, podatki, podatki - tylko o wiele wygodniej: rzad nie zadbal, wyjezdzam i narzekam.

Milego dnia dla wszystkich

...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #25 dnia: 11 Wrz 2014, 07:43:14 »
chyba zle mnie zrozumialas .w 100% masz kobieto racje i podpisuje sie pod tym jedna chora reka druga zdrowa .nie ode mnie wyszlo ze dzieci i klaki i odchody psie czy tez innych zwierzat -totez bylo zadane pytanie do mojej poprzedniczki czy tak dokladnie ustalala z dunska rodzina co ma podniesc z podlogi a co ominac .wiec nie wiem w czym widza problem jak lezy grzechotka to niech ja podniesie jak lezy g....o tez niech podniesie .ale nie damulki uniesione bo tipsy sobie poprzyklejaly no i 300 dkk wydaly a no i jeszcze akryl polozony wiec jak mozna takie łajna podosic
ZLosne jest to opisywanie dunskich rodzin a tak narawde to niech zajza w swoje katy jaki syf sie tam uzbieral .pozdrawiam jomir i to nie bylo do Ciebie

MOja wypowiedz nie do Ciebie byla Mycha :)
To Nadusia z Ania kupowy temat ciagna.

Offline szczurek

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #26 dnia: 11 Wrz 2014, 07:44:18 »
.....,,....robi mi sie tylko nie dobrze jak te dzieciaczki male leza na podlodze wkladaja raczki do buzi a rece i kocyk itp wszystko od sierci itp...,,

A jak sie widzi jak matka palaca fajury bierze do buzi smoczek i potem wklada go malenstwu do buzi to nie jest dla ciebie obrzydliwe .
Najpierw trzeba posprzatac swoj ogrod by zagladac w czyjas zagrode .
Znajoma rodzina dunska kiedys opowiadala jak to mieli u siebie Polke do sprzatania mieszkania ! Pozwolila sobie na luksus dzielenia sie z dunska rodzina ich wlasnymi produktami .odsypywala sobie kawe herbate proszek do prania ,pare pomidorkow ,malo tego odlewala sobie perfumki by pieknie pachniec .do sprzatania sie nie przykladama wogole .tak wygladalo jakby weszla do domu zabrala kase zabrala troche produktow i wyszla .takze nie trzeba jedno kierunkowo myslec tylko trzeba pomyslec co o nas tez mysla dunskie rodziny .oni tez mysla !!!
Dla rozjasnienia co niektorym nie mam w swojej rodzinie Dunczyka ze tak obstawam za nimi .ale badzmy wdzieczni ze tu jestesmy i ze mamy co mamy .uszanujmy to .i nie srajmy we wlasne gniazdo bo kto po nas posprzata!!!
Odnosnie budownictwa to nie mowmy ze to sa beztalencia bo kazdy starszy dunczyk ma o tym pojecie bo to ta stara chlopina budowala te piekne kamienice ktore stoja do dzis .w Polsce tez sie teraz robi na sztuke byle tanio ,Niby modnie a to ze niewygodnie i sa pozniej mankamenty to juz inny rozdzial .tak sie teraz robi czy to meble czy ciuchy czy w budownictwie .niby sie wydaje ze idziemy z technika w przod ale czy to tak naprawde jest takie dobre ?!

Milej pracy i milego dnia dla wszystkich .dla tych upokrzonych sprzataniem tez

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #27 dnia: 11 Wrz 2014, 07:55:04 »
Co prawda mialam o budownictwie sie nie wypowiadac, ale co mi tam.

Jezeli chcemy porownyac, to porownywujmy porownywalne.
Kopenhaskie kamienice - przynajmniej stuletnie porownajmy z polskimi stuletnimi, ktore nie byly zburzone, a stoja jak staly; Mysle, ze wystarczy wejsc na klatke schodowa by widziec roznice;
A jakosc budowli, no coz, 100 lat temu byla faktycznie inna technologia;

NAstepnie budownictwo do lat 70 - przewazajace w okolicach Kopenhagi - wiekszosc domow w Ishøj, Greve, Hedehusene itp to budownictwo z tych lat; Porwonaj te domu z budownictwem z TYCH lat w POlsce - i tu sie zgadza, ze one sa zle wyizolowane;  Bowiem technologia zmenila sie dopabuse po roku 70. Na ile sie zmienila i co sie zmienilo, nie wiem, ale moj tesc, ktory cale zycie budowal domy, wyczulal nas bysmy nie kupowali domu sprzed roku 70;

Ilu z Was mieszkalo w domach z lat 90 - 2000? Albo najnowszych?
Bo dopabuse tu mozemy mowic o jakosci OBECNEGO budownicwa.

No, ale jak juz napisano, najpierwsz szukacie jak najtaniej, wiec ladujecie w rudereach, a na koniec awantura o kiepska jakosc.

I znowu, nikogo nie bronie, ale jak chcecie porownywac to nie porownujcie ratlerka z owczarkiem podhalanskim. Tylko wezcie dwa rasowe podhalany i wtedy porozmawiajcie o roznicach.

Offline szczurek

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #28 dnia: 11 Wrz 2014, 08:08:12 »
O czym tu mowic jak jest TREND NA COS TO WSZYSCY NA JEDNO KOPYTO ,,bo tak sie dzisiaj robi,,stolarz zrobi ci takie meble na dzien dzisiejszy ze wsadzisz 5 podkoszulek i polka sie ugina albo trociny z niej leca .wezmy meble stare masywne dobrze wykonane  a ze nie wyglagaja jak z Ikkei no coz trend trendem .i tu dyskusja sie nie zakonczy bo jest BE ten co nie idzie z moda czasu .kto kiedys slyszal zeby wiatr dachy zrywal ?a teraz stawia sie domy jak u Japonczykow z pergaminu tyle ze oczu jeszcze skosnych nie mamy .

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 165
  • -Otrzymane: 441
  • Reputacja: +34/-9
« Odpowiedź #29 dnia: 11 Wrz 2014, 11:36:07 »
Pare uwag :)

Mieszkania:

Mieszkanie obok zostalo wystawione na sprzedaz no i musialem uczestniczyc w teleturniejach z zainteresowanymi mlodymi kupcami (czesto + 1 stk rodzic) ktorzy zadawali istotne pytania zwiazane z budynkiem i otoczeniem. To powinno byc dla was obowiazkowe.

Byla i jest w Danii ogromna konkurencja i byl tez kryzys w branzy budowlanej, wiec przetargi wygrywaly czesto samobojcze firmy budowlane zatrudniajace "niewolnikow" ze wschodu, uzywajace podle materialy, a takze nie przestrzegajace dunskich norm budowlanych. Znajomi mieszkajacy w ogromnym nowym osiedlu w Borup mieli klopoty z grzybem podobnie jak wielu sasiadow.

Sprzataczki made in Poland :)

Mialem w ciagu ostatnich lat wiele sprzataczek nawet z wyzszym wyksztalceniem :) Cena z gory umowiona, zakres sprzatania wspolnie spisany; rezultat z reguly niezadowolajacy, musialem czesto sam myc podloge i poprawiac inne zadania,chowac pierdoly do sprzatania.Dodam, ze zawsze sprzatam powierzchownie zanim "artystki" przychodza. Moje doswiadczenia mowia: sprzataczki dwudziestolatki sa z reguly bez pojecia, 30-55 lat sa doswiadczone, starsze juz niedowidza :)
 Mam nadzieje, ze rozpetam burze aby sie tylko zakwalifikowac do umieszczania anonsow transportowych i matrymonialnych, przydalaby sie bowiem dodatkowo jeszcze jedna zona :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 11 Wrz 2014, 11:36:07 »

Polak potrafi!

Zaczęty przez mariuszkDział Hydepark

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 5351
Ostatnia wiadomość 25 Lis 2009, 14:55:49
wysłana przez jamjurand
Polak zamordowany przez eks-dziewczyne

Zaczęty przez sopociankaDział Hydepark

Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 8178
Ostatnia wiadomość 08 Gru 2013, 18:33:27
wysłana przez myszka0807
Polak Polakowi...

Zaczęty przez dam_praceDział Hydepark

Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 9603
Ostatnia wiadomość 19 Wrz 2014, 07:32:16
wysłana przez szczurek
zginął Polak

Zaczęty przez maggie23Dział Hydepark

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 4276
Ostatnia wiadomość 20 Sie 2008, 09:06:30
wysłana przez vera
Polak szefem a duńskie realia... (Budowlanka)

Zaczęty przez KoerOneDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 6866
Ostatnia wiadomość 16 Paź 2013, 23:51:39
wysłana przez aisak