Ogólne > Hydepark
Nowy rzond w Polsce
makarpoland:
--- Cytat: Jomir w 19 Wrz 2014, 19:49:14 ---Ot, prawdziwy patriota! W kraju zle sie dzieje, to wyjechal bo patrzec na to nie mogl! Ot, wrazliwe serce...
Jezyk za to ciety!
--- Koniec cytatu ---
A gdzie w moim tekscie mozna znalezc informacje o moim wrazliwym sercu i patriotyzmie?
Jak bylem mlodszy i bardziej naiwny to wierzylem, ze jestem patriota i dam rade cos zmienic. Staralem sie, uczylem, pracowalem jako wolontariusz i bylem aktywny i co? I yayco - moge teraz powiedziec, ze bylem frajerem i glupim idealista.
Po 4 latach w Danii, przestawienia sie na wiekszy indywidualizm osiagnalem wiecej niz w Polsce przez prawie 20 lat. Plus moge powiedziec, ze Polska nie dala mi nic w porownaniu z Dania.
Co do wyborow - nie jestem do konca pewien czy wyniki pokrywaja sie z wola narodu :) Watpie zeby "korzystajacych z wadliwego" systemu bylo wiecej od tych uczciwych i pracowitych i Polacy byli jako narod az tak beznadziejni, zeby wybierac na reprezentantow takie kreatury jak teraz.
@ae@:
Dania dala ci to co pokolenia dunczyków wypracowalo.Nie rzady dunskie ci daly, bo te sie zmieniaja, zgodnie z demokratycznymi wyborami raz na lewo, raz na prawo, jak to w polityce ale spoleczenstwo - w Danii pracowali i jako spoleczenstwo dorabiail sie, zaciskajac zeby , pracujac i placac podatki.
Tu tez nie bylo latwo.
Rarytasem byla medisterpølse, a na wigilie gotowany ryz ze maslem i cukrem.
Ale pracowali, placili i dorobili sie.
A Polacy maja idealistyczno/romantyczne podejscie do Polski: rzad/"oni" ( rozumiem ze to krasnoludki?) ma zapewnic, ma stworzyc, ma dac prace... Wybory...demokracja?
Miejsca pracy tworza ludzie - nie rzad...ale to juz za skomplikowane myslenie...
Czasami mam wrazenie ze komunistyczne myslenie jest dziedziczne, nastepne pokolenia ale ta sama melodia: oni i my...
Oni maja dac a my mamy korzystac a jak nie to wyjezdzam i narzekam.
szczurek:
A na co ty narzekalas ? Po co wyjechalas ?bo na stole na wigilie byl karp i zatesknilo ci sie za ryzem .masz troche skrajne myslenie .
Odnosnie ryku pracy to PRZECIEZ USTAWY GO TWORZA .!!!! jak bedziesz miala intencje cos otworzyc a polityka ustaw ci PIEKNE RACZKI ZWIAZE TO BEDZIESZ MOGLA TYLKO POMARZYC A te ustawy ustalaja te twoje krasnoludki.skomplikowanie to ty troche myslisz
A w Polsce to ludzie nie zapieprzaja nie placa podatkow ? I co maja ?obietnice ?ach to sa obietnice z bajki krasnali
Chodzisz na polskie wybory?
szczurek:
--- Cytat: Jomir w 19 Wrz 2014, 19:45:36 ---Ze sie tak zapytam, a ten Sejm to kto Wam wybral? Krasnoludki czy w kolejce po mandaty sie stalo?
Jak glosowaliscie tak macie!
Na wybory pojsc nie laska, ale narzekac, to kazdy pierwszy!
--- Koniec cytatu ---
ludzie glosowali na obietnice a nie na nazwiska .
Biorac faceta za meza nie patrzy sie na jego nazwisko tylko jaki jest co soba prezentuje .to tak jak i polityka czy nie .
@ae@:
Nie, nie chodze na polskie wybory. Od zbyt dawna mieszkam za granica zeby byc - wedlug mojego widzenia swiata - uprawniona do wyborów w Polsce. Prawnie -owszem ale istnieje tez cos takiego jak morale i etyka.
Nie narzekam i nie narzekalam. Nigdy. Ani tu ani tam. Po prostu tak jestem wychowana - narzekaja dzieci ( na szpinak) i starcy ( na dzisiejsza mlodziez). Dorosly dziala. Jak moze i kiedy moze ale nie narzeka. " Nie przystoi"...Cos jak amerykanskie. Mezczyzna nie placze :-)
Czyli jednak krasnoludki a nie demokratycznie wybrani wiekszoscia glosów politycy.
Lubie polskie podejscie do rzeczywistosci :-)
Moim zdaniem za stan kraju jest odpowiedzialne spoleczenstwo Twoim zdaniem spoleczenstwo jest ofiara, a odpowiedzialni sa ...oni...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej