Ogólne > Hydepark
Nowy rzond w Polsce
nowawdani:
--- Cytat: @ae@ w 19 Wrz 2014, 20:18:10 ---Dania dala ci to co pokolenia dunczyków wypracowalo.Nie rzady dunskie ci daly, bo te sie zmieniaja, zgodnie z demokratycznymi wyborami raz na lewo, raz na prawo, jak to w polityce ale spoleczenstwo - w Danii pracowali i jako spoleczenstwo dorabiail sie, zaciskajac zeby , pracujac i placac podatki.
Tu tez nie bylo latwo.
Rarytasem byla medisterpølse, a na wigilie gotowany ryz ze maslem i cukrem.
Ale pracowali, placili i dorobili sie.
A Polacy maja idealistyczno/romantyczne podejscie do Polski: rzad/"oni" ( rozumiem ze to krasnoludki?) ma zapewnic, ma stworzyc, ma dac prace... Wybory...demokracja?
Miejsca pracy tworza ludzie - nie rzad...ale to juz za skomplikowane myslenie...
Czasami mam wrazenie ze komunistyczne myslenie jest dziedziczne, nastepne pokolenia ale ta sama melodia: oni i my...
Oni maja dac a my mamy korzystac a jak nie to wyjezdzam i narzekam.
--- Koniec cytatu ---
WYdaje mi sie ze mylisz pojecia!!
Wlasnie przyjechalam do Dani do pracy w IT bo nie moglam wytrzymac presjii i zlodziejstwa panujacego w okol mnie! Nie z biedy ale z braku poczucia godnosci! Rzad ma nie dawac a UMOZLIWIAC UCZICIWA I GODNA PRACE. Ludzie nie stanowia prawa tylko robiom ta ludzie z rzadu (legislatura). Oni ustalaja w jaki sposob panstwo sie kreci i gdzie idzie. Jakoze idzie w zla strone to ludzie wyjeezdzaja!!!
makarpoland:
--- Cytat: @ae@ w 20 Wrz 2014, 09:06:47 ---
W Polsce pewnie podniósl by sie krzyk ale wielu pakuje manatki i przenosi sie do Danii i z tego systemu korzysta, ciekawi mnie to :-)
--- Koniec cytatu ---
To ja ci wytlumacze - z braku zaufania i lustracji. Kazdy sie boi, ze zostanie wydymany i wejdzie w nowe bagno, w ktorym jestesmy od 39r, bo chyba nikt normalny nie wierzy, ze zycie socjalne uleglo zmianie po 89. Prosze nie przytaczac historii o skklepach, paszportach itp. Mowie o relacjach meidzyludzkich, prawach tychze ludzi i ogolnej "atmosferze" w narodzie. Czy my jako narod sie rozwijamy i mamy przyszlosc? A przeciez tylko to tak naprawde sie liczy. Rozwoj, perspektywy, wspolna wizja.
W Danii system jest wyprobowany i widac jak dziala golym okiem - kazdy wie, w co sie pakuje (doslownie). I nie chodzi tu o zapierdzielanie, tylko o uczciwa dystrybucje i zarzadzanie pieniedzmi z podatkow. Chociaz to tez chyba sie zmienia, bo wydaje mi sie, ze lepiej byc czarnym lub Arabem, miec azyl czy cokolwiek innego, niz uczciwie pracowac.
@ae@:
No...jakies 38 milionów zostalo.... ;D
Czesc z tych 38 milionów kupuje nowe mieszkania, buduje domy, park samochodowy nowszy i wiekszy niz w Danii...
Nie wszyscy wyjezdzaja, nie wszystkim w Polsce sie nie udalo. Tobie sie nie udalo, ty sobie nie poradziles - ale daleko do 38 milionów...
A czy jest jakies prawo ze wszyscy musza miec po równo?
Jomir:
--- Cytat: nowawdani w 20 Wrz 2014, 09:56:38 ---WYdaje mi sie ze mylisz pojecia!!
Wlasnie przyjechalam do Dani do pracy w IT bo nie moglam wytrzymac presjii i zlodziejstwa panujacego w okol mnie! Nie z biedy ale z braku poczucia godnosci! Rzad ma nie dawac a UMOZLIWIAC UCZICIWA I GODNA PRACE. Ludzie nie stanowia prawa tylko robiom ta ludzie z rzadu (legislatura). Oni ustalaja w jaki sposob panstwo sie kreci i gdzie idzie. Jakoze idzie w zla strone to ludzie wyjeezdzaja!!!
--- Koniec cytatu ---
No, ale po raz setny zapytam: KTO TYCH LUDZI WYBRAL????? Czyz nie WY SAMI?
szczurek:
Nie musza miec po rowno ,gorzej jak maja g...o.czemu sie tak wczuwasz w dyskusje jak tu zostajesz .
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej