Ogólne > Hydepark

Przyjechalem polskim samochodem- co dalej?

(1/8) > >>

core82:
Witam
Od tygodnia jestem w Danii swoim autem na polskich tablicach rejestracyjnych i wiem jakie restrykcje tu obowiazuja ale jedna rzecz nie daje mi spokoju wiec chce was bardziej doswiadczonych zapytac
Mianowicie pomimo tego ze juz pracuje nadal nie otrzymalem numeru CPR ani tez karty podatkowej ( jak mi powiedziano moze to potrwac do 3-4 tyg). Czy do tego czasu moge swobodnie sie przemieszczac swoim autem i czy jesli zostane zatrzymany przez policje to jak mam tlumaczyc jazde swoim polskim autem?
Drugie pytanie odnosnie pozwolenia na tymczasowe poruszanie sie autem na polskich blachach.
Jesli juz otrzymam numer CPR to odrazu chce wypelnic wniosek o pozwolenie na jazde moim polskim autem na terenie Danii.
Pytanie brzmi: czy od momentu zlozenia owego wniosku az do otrzymania odpowiedziedzi ze Skat moge tym autem jezdzic i czy jest policja mnie zatrzyma to jak im udowodnic ze takowy wniosek zlozylem ?

szczurek:
Jeżeli osiedlasz się̨ w Danii na stałe lub czasowo i przywozisz ze sobą pojazd, jesteś zobowiązany  do jego zarejestrowania w terminie 14 dni od przyjazdu oraz do zapłacenia podatku rejestracyjnego.
Juz prace podjales wiec wydaje mi sie ze ten termin ciebie obowiazuje
Masz tu link z ambasady
http://kopenhaga.msz.gov.pl/pl/c/MOBILE/informacje_konsularne/kopenhaga_dk_a_101/kopenhaga_dk_a_172/

core82:
Problem w tym ze nie mam numeru CPR i ani rejestracja ani zlozenie wniosku o pozwolenie na jazde nie wchodzi chyba w rachube bo tam jest potrzebny :)

Paulina23:
Jak Cie zatrzyma policja to mow, ze przyjechales tydzien temu   ;D ;D.
Musialbys trafic na prawdziwych sluzbistow zeby czepiali sie ciebie jak nie masz nawet cpr. Przeciez bez cpr nie ma Cie nawet w zadnym systemie czyli teoretycznie jestes wciaz turysta. Najlepiej napisz mail do Skat, przedstaw sytuacje to Ci wytlumcza.

core82:
Paulinko wiesz nie chce ich od samego poczatku sciemniac ;)
Chyba poprostu wybiore sie jutro do Skatu i wypytam co i jak :)
A noz widelec bede mial jakies nowe informacje i podziele sie z nimi wami :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej