Ogólne > Hydepark

Szwecja stanie się wkrótce krajem trzeciego świata

<< < (35/39) > >>

zpatentem:
No i w Szwecji, jak przewidywalem,szybko ponowne wybory. SD gwarantuje, ze obali kazdy rzad ktory nie ograniczy radykalnie imigracji. Przekonany jestem, ze powieksza ponownie liczbe miejsc w parlamencie, ale tez, ze beda ogromne klopoty z uksztaltowaniem nowego i w miare solidnego rzadu; to jest bowiem koszt taktycznego bojkotu SD czyli 13% wyborcow.

roga:
Sytuacja w Szwecji, to znaczy bojkot SD przez pozostale partie, przypomina mi, kiedy to przed laty Poul Nyrup Rasmussen, owczesny dunski statsminister wypowiedzial sie o Dansk Folkeparti: "stuerene, det bliver I aldrig". Ostanie wyniki opinii publicznej: gdyby dzisiaj byly wybory - Dansk Folkeparti najwieksza partia w Danii, ponad 30% glosow.   

zpatentem:
http://denkorteavis.dk/2014/sverige-kan-laere-af-danmark/

Ciekawe jak tak wzmocniona DF bedzie reagowala po wyborach; zostajac moze najwieksza partia i nie chcac partycypowac w rzadzie moze doprowadzic do zarzutow braku politycznej odpowiedzialnosci. Uwazam tez, ze po prostu brak im odpowiedniego ministerialnego personelu; z drugiej strony moga miec decydujacy wplyw na polityke rzadu, kombinujac na lewo i prawo, co zreszta jest ich planem.

frisms:
Czytałam ze wielu młodych Szwedów którzy nie długo będą kończyć 18-stke już deklarują ze będą glosować w marcu 2015 właśnie na SD.

Wiec sie zapowiada prawdziwa walka...a Löfven nie rozumie ze nadchodzą nowe czasy polityczne,nawet w Norwegii nowy rzad jest borgelig tak jak pani minister.On myśli ze socjaliści sa nieśmiertelni i maja władzę absolutna!

A DF tak jak piszesz zpatentem,nie musi wchodzić do rządu,oni będą mieszać raz na lewo na prawo,żeby była równowaga  ;D

happybeti:

--- Cytat: zpatentem w 04 Gru 2014, 13:57:59 ---http://denkorteavis.dk/2014/sverige-kan-laere-af-danmark/

Ciekawe jak tak wzmocniona DF bedzie reagowala po wyborach; zostajac moze najwieksza partia i nie chcac partycypowac w rzadzie moze doprowadzic do zarzutow braku politycznej odpowiedzialnosci. Uwazam tez, ze po prostu brak im odpowiedniego ministerialnego personelu; z drugiej strony moga miec decydujacy wplyw na polityke rzadu, kombinujac na lewo i prawo, co zreszta jest ich planem.

--- Koniec cytatu ---
Może tak byc. Zwłaszcza, gdy partia, choć wygrywa wybory,  nie ma zdolności koalicyjnej i możliwości samodzielnego rządzenia.
Zazwyczaj problem z takimi populistycznymi partiami jest właśnie taki, że tak naprawdę rządzić nie chcą, nie chcą brać odpowiedzialności- rola "harcownika", który kąsa z doskoku jest dla nich o wiele wygodniejsza- możliwości duże, odpowiedzialność zerowa.
Łatwo grzmiec z trybun, że rząd zły.
Samemu dobrze rządzić- oj, zaczynają się schody.  :P

--- Cytat: frisms w 04 Gru 2014, 16:46:38 ---
A DF tak jak piszesz zpatentem,nie musi wchodzić do rządu,oni będą mieszać raz na lewo na prawo,żeby była równowaga  ;D

--- Koniec cytatu ---
Ostatnią rzeczą, o jaką chodzi takim partiom, jest równowaga. One kwitną w chaosie i za wszelką cenę ten stan chcą utrzymywać.

A jeszcze wracając do linka, zp, sprawdzilam sobie , tak z ciekawości, iluż to uchodźców "przypada" na "mój" region, a w nim na kommune. Wyszło mi, że ok. 40 na kommune. Jakaś zastraszająca liczba to nie jest  ;).

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej