Ogólne > Hydepark

Szwecja stanie się wkrótce krajem trzeciego świata

<< < (14/39) > >>

makarpoland:

--- Cytat: zpatentem w 29 Paź 2014, 10:01:14 ---Makar,

A wymien te kraje arabskie ktore rosna w sile? O ile sie orientuje to wiosna arabska i obalenie paru dyktatorow doprowadzilo do lokalnej rozpierduchy w Libii, Egipcie, Syrii, Iraku, Libanie, Jemenie, w Tunezji i Algerii tez jest niespokojnie, w Jordanii, Saudii i Kuwajcie wladcy robia w porty bo sie boja kazdego o innych pogladach.
To ze Emiraty itp. zarabiaja pieniadze nie oznacza ze sa silne; sila to wlasna potega militarna i polityczna, a przede wszystkim demokracja=duma i swiadomosc przynaleznosci narodowej, a z tym absolutnie wszystkie kraje arabskie sa baaaardzo do tylu.

Wiekszosc krajow arabskich zostalo sztucznie stworzonych przez Anglie i Francje i wobec tego kazda wieksza rodzina, szczep czy "druzyna" ma wlasne plany/zadania polityczne,terytorialne czy nawet religijne wobec sasiadow.Tam nigdy nikt nie bedzie silnym.

Jedyne "silne" panstwa arabskie ktore rozpoznaje leza w Malmoe, Kopenhadze, Århus czy Odense :)

--- Koniec cytatu ---

Rosna w sile dlatego mamy te wszystkie wielkie "wiosny ludow" i inne pierdoly naglasniane, no wlasnie przez kogo (?), czyje media?

Media korporacyjne naleza do panstw, a te wszystkie niby-zrywy i "wstawanie ludzi z kolan", to reakcja mocarstw jak USA na rosnaca potege tychze krajow. USA, czyli najwspanialsze i najszlachetniejsze panstwo jest znane z wykanczania innych panstw za pomoca przewrotow, sztucznych kryzysow i wojenek.

Mam niby uwierzyc, ze ludzie tak nagle sobie zaczeli strzelac w Afryce, w krajach arabskich i Ukrainie? Przecietny Polak ( wtym czesc mojej rodziny) sra po gaciach zeby zapytac swojego szefa o cos w pracy (1800zl netto), a ja mam uwierzyc, ze tam nagle przewroty ludziom w glowie i zabijanie innych ludzi :D

zpatentem:
Jestes nieslychanym wyzwaniem Makar, bo twoje posty sa z reguly pozbawione grama logiki.

"a ja mam uwierzyc, ze tam nagle przewroty ludziom w glowie i zabijanie innych ludzi :D" uspokuj sie, prosze; to nieszczesliwi i zdesperowani ludzie.

Ustalmy najpierw, ze przede wszystkim wiosna arabska zostala spowodowana: bieda, brakiem zyciowych perspektyw dla mlodych i tez wyksztalconych mieszkancow, rowniez kompletnym brakiem demokracji, korupcja i konfliktami religijnymi.

"Rosna w sile".."rosnaca potege tychze krajow" :o O czym ty bredzisz? Od kiedy wojna domowa pomiedzy wieloma milicjami, rabujacymi i niszczacymi wszystko i wszystkich jest dowodem sily? Czy straty w eksporcie ropy umacniaja i wzbogacaja te panstwa?

Europa Zachodnia ma w dalszym dlug wdziecznosci wobec USA za pomoc podczas II wojny swiatowej, a zwlaszcza w czasie zimnej wojny, dlatego tez czasem bezkrytycznie gmatwa sie w amerykanskie paliwowe awantury, niestety.

Nalezy tez podkreslic, ze w razie jakiegos konfliktu z Rosja to Europa jest zdana tylko i wylacznie na militarna sile USA, bo niestety (?), europejscy czlonkowie Nato od lat oszczedzali na uzbrojeniu i sa dlatego militarnymi impotentami.
Chcialbym cie tez upewnic, ze amerykanie sa zmeczeni rola swiatowego zandarma; to za droga i bardzo juz niepopularna
polityka w USA.
 Mocno watpie czy Ukraina ich interesuje, podobnie z EU; Ukraina w EU to utopia, nikt sie nie zgodzi na rozwalenie rynku pracy i systemow socjalnych gdy 20 mln ukraincow przyjedzie do pracy. Wszystkie apele pro ukrainskie to obowiazkowe i tylko slowne polityczne deklaracje= malo zobowiazujace wyrazy sympatii.

Jomir:

--- Cytat: makarpoland w 02 Lis 2014, 12:26:45 ---Rosna w sile dlatego mamy te wszystkie wielkie "wiosny ludow" i inne pierdoly naglasniane, no wlasnie przez kogo (?), czyje media?

Media korporacyjne naleza do panstw, a te wszystkie niby-zrywy i "wstawanie ludzi z kolan", to reakcja mocarstw jak USA na rosnaca potege tychze krajow. USA, czyli najwspanialsze i najszlachetniejsze panstwo jest znane z wykanczania innych panstw za pomoca przewrotow, sztucznych kryzysow i wojenek.

Mam niby uwierzyc, ze ludzie tak nagle sobie zaczeli strzelac w Afryce, w krajach arabskich i Ukrainie? Przecietny Polak ( wtym czesc mojej rodziny) sra po gaciach zeby zapytac swojego szefa o cos w pracy (1800zl netto), a ja mam uwierzyc, ze tam nagle przewroty ludziom w glowie i zabijanie innych ludzi :D

--- Koniec cytatu ---
Chcesz mi powiedziec, ze za kryzys na Ukrainie odpowiadaja Amerykanie?
 ;D

happybeti:
Taaa...Makar...Europejską "jesień ludów" , która zaczęła się w Polsce i przetoczyła potem przez wszystkie inne państwa "demoludów" też Amerykanie wywołali?
Czyli wszyscy nasi "idole" z ówczesnej opozycji to tylko amerykańscy agenci ?  ::) 8)

Zauważ, iż przewroty i rewolucje odbywają się WŁAŚNIE w krajach biednych, nie zasobnych i stabilnych.
Ale...Makar to Makar ;)- on "wie swoje" i nikt mu nie powie, że czarne jest czarne, a białe jest białe ;).

makarpoland:
A czemu Amerykanie nie mogliby stac za zrobieniem imprezki na Ukrainie? Kazda mozliwosc trzeba rozwazyc. Rosnie sila Niemiec, ktore zawsze lubily skumplowac sie z Rosjanami, czego uczy historia. Lubie historie i teorie alteratywne i nie widze powodu zeby nie szukac wszedzie podwojnego albo i potrojnego dna.

Poza tym czy historia nie uczy co sie stalo z krajami typu Wenezuela i Kuba? Dopoki bylo wszystko cacy i z korzyscia Ameryki, to okej, okej, happy day. Nagle ktos chce wyprosic albo zneutralizowac wplywy amerykanskie i boom. Jakies przewroty, wojny, terrorysci itp. Czy Polska i Ukraina nie jest krajem zasobnym? Czy Afryka mimo bidy i aids nie jest krajem zasobnym?

Logiki moze i nie ma, a moze nie jest ona przeznaczona dla ludzi zamknietych w 4-ech scianach i wychowanych przez PRL i wyedukowanych przez profesorow, ktorzy byli szewcami a na wykladach nosili bron przy pasku.

Pomysl chwilke czemu te kraje sa biedne albo ty uwazasz je za biedne. Skad wiesz, ze w ogole sa biedne? Moze dlatego, ze nie sa do konca samodzielne i niepodlegle = ciagla eksploatacja i wyzysk mieszkancow, ktora odbywa sie przy rownoczesnej propagandzie? Taka jaka ma miejsce w Polsce? W Polsce nie ma zadnej wojny polsko-polskiej ,tylko jest zderzenie silnych wplywow, ktora skutkuje wojna technologiczna i kulturowa. Zawsze mozna Polakom podrzucic Kaczora, Michnika, Jacka Stronga albo Jana Pawla II i potem podzielic kraj jak sie chce.

I czemu mam nie miec prawa wierzyc, ze caly ten upadek komuny to sciema i "dogadanie sie" Zachodu z Ruskimi? Podzielenie wplywow itp? Czyzby juz nie zdarzylo sie podobnie w Jalcie? Polska i Ukraina to panstwa z kategorii "dziady" i nikt sie nie z nimi nie liczy. O nich decyduja USA, Rosja, Chiny i tego typu kraje.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej