Ogólne > Kącik Kulinarny
Duńskie ciasteczka
franekk166:
Znajdź przepis na Brunkager (tłum. "brązowe ciasteczka") To ciasteczka z dużą ilością przypraw korzennych (np. goździki). W smaku przypominają pierniki, warto spróbować zrobić samemu.
zpatentem:
Toz to profanacja!! Polskie ciastka to europejska, ba swiatowa, superliga, dunskie to 3 liga (dolna polowa). Nigdy nie wpadlo by mi na mysl pytac o typowo dunskie ciastka. Znakomite szkockie ciastka maslane kupisz w lepszym supermarkecie i nie bedziesz musial prac fartucha :) Duzy wybor polskich ciast maja w polskim sklepie na Åboulevard (Kopenhaga).
Pamietam oslupienie i podziw wspolpracownikow jak im serwowalem sernik, makowiec, jablecznik czy placek ze sliwkami , wszystko kupione w polskiej, juz niestety nieistniejacej piekarni.
happybeti:
Z sernikiem i makowcem - potwierdzam :) 8).
A jabłecznik czy placek ze sliwkami...cóż...do głowy by mi nie przyszło, że tu to nieznany rarytas , więc nie próbowałam serwować. Ale dzięki za podpowiedź- sliwki czy jabłka łatwiej zdobyć, niż mak czy twaróg na sernik ;).
Aczkolwiek dzięki kolezance z Litwy wreszcie mam blisko sklep z "wschodnioeuropejskimi towarami"- w Odense ;D. Jest i masa makowa , i galaretki, i kapusta kiszona, i ogórki - i wszystko inne, czego potrzebuję ;D.Wreszcie nie musze planować dostaw z Polski !!!
zpatentem:
Nie wspominam o keksie (cwibak) czy strudlu, ale to moja mama piekla. Moja historia o ciastkach w pracy to lata 70-90 i wtedy to byl dla tubylcow niecodzienny polski rarytas, teraz tutaj pelno ciast inspirowanych przez kuchnie francuska.
Brune kager?? Vorherre bevares!!! :)
happybeti:
Zapewniam cie, ze makowiec nadal jest rarytasem. ;)
Sernik troszke mniej, w sensie, ze jednak bardziej znany , aczkolwiek zawsze witany z radoscia.
Na dobry (kaloryczny, maslany :P ;)) keks przepis kiedys znalazlam w necie - na stronce Ewy Wachowicz. Teraz M. nie chce innego ::)
Brune kager 8) ;D- jeden z naszych kolegow z pracy, ten, co to zjada wszystko, lacznie z bigosem i zupa ogorkowa , tudziez innymi polskimi "wynalazkami kulinarnymi", "brune kager " nie tknie, chocby zoladek mu do kregoslupa przysychal ;D. Stoja w szafce od zeszlorocznych Swiat i nikt sie na nie nie rzuca ;).
Aczkolwiek pierniczki na Swieta obowiazkowo z corka pieczemy i ozdabiamy- zabawa musi byc! ;D
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej