Ogólne > Pomoc!
samozatrudnienie a praca na kontrakt
sylwia03:
Witam Wszystkich.
Mam takie pytanie .Co jest lepsze samozatrudnienie u szefa czy normalna praca na kontrakcie?
chodzi mi o plusy i minusy samozatrudnienia,bo kontrakt mam.
dzięki z góry za wszystkie podpowiedzi.
roga:
--- Cytat: sylwia03 w 23 Lis 2014, 17:36:02 ---Witam Wszystkich.
Mam takie pytanie .Co jest lepsze samozatrudnienie u szefa czy normalna praca na kontrakcie?
chodzi mi o plusy i minusy samozatrudnienia,bo kontrakt mam.
dzięki z góry za wszystkie podpowiedzi.
--- Koniec cytatu ---
Chyba juz o tym wielokrotnie pisalem. Samozatrudnienie u szefa nie jest prowadzeniem dzialalnosci gospodarczej, mimo ze zarejestrujesz firme jednoosobowa, bedzie wystawiala faktury. Przy kontroli podatkowej, bedziesz miala problemy. Taka dzialalnosc nie rozni sie niczym od zatrudniena jako pracownik. Twoja "firma" nie ma innych klientow, nie ponosi na wlasna odpowiedzialnosc ryzyka ekonomicznego itp. Jedyne o czym mowa, to proba wykorzystania systemu przez pracopdawce, ktory chce zaoszczedzic pewne koszty pracownicze, np. nie wyplacac feriepenge, nadgodzin itp.,a ewentualny moms, ktory ty bedziez naliczala w fakturach, pracodawca (a w zasadzie twoj klinent) i tak bedzie sobie odliczal i realnie placil tylko kwote excl. moms. ty natomiast ten uzyskany od niego moms musisz odprowadzic do Skatu. Korzysci podatkowych i tak nie bedziesz miala, poniewaz dochod netto jest podatkowo rozliczany tak jak przy zwyklym zatrudnieniu i z tymi stawkami podatkowymi jak dla pracownikow zatrudnionych. Tylko spolki kapitalowe maja inny podatek od uzyskanego rezultatu, a mianowicie 25%.
Piszac o opodatkowanku twoich dochodow, zakladam, ze nie wykonujac zlecenia dla twojego bylego pracodawcy, nie ponosisz jakis znaczacych kosztow. Jezeli jest mowa o kosztach to rezultat dzialalnosci do opodatkowania to dochod minus te koszty. Ale radze zastanow sie zanim podejmiesz taka decyzje. Niejedna osoba juz tego probowala, a ja tylko moge napisac to co wiem, a mianowicie, ze skat o tym, juz pisal kilkakrotnie na swojej stronioe oraz moje "pisaniny" do Skatu w takich sprawach na prosbe "wlascicieli takich jednoosobowych firm". Moze sprobuj poczytac na ten temat w opisie dzialalnosci firm jednoosobowych, a szczegolnie co Skat uwaza za samodzielna dzialalnosc gospodarcza.
roga:
..mialo byc napisane:
.....ze wykonujac zlecenia dla twojego bylego pracodawcy, nie ponosisz jakis znaczacych kosztow.... a nie jak napisalem nie wykonujac...
martuchnam:
roga ma racje...mialam taka sytuacje i nie pomoglo nic...nawet jak znajomy sie z nimi wyklocal...zamkneli firme sami bez mojej zgody..dostalam tylko potwierdzenie zamkniecia z powodow ktore akurat roga opisal
Piotr_223:
...rozmawiacie o działalności rejestrowanej w Dani czy w Polsce?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej