Ogólne > Dania i o Danii
przyczepka - pytanie
roga:
--- Cytat: sofft w 31 Gru 2014, 10:56:10 ---Sprawdź w swoim registreringsattest ile twoje autko może uciągnąć i masz problem z głowy
--- Koniec cytatu ---
Czytaj uwaznie: juz w swoim pierwszym poscie, pytajaca napisala ze jej auto moze ciagnac do 900 kg., ale miala watpliwosci co do opinii sprzedawcy.
Vaclaw:
Miałem kiedyś podobny problem. Chciałem przywieźć z Polski kilka rzeczy. Były to rzeczy duże, ale lekkie. Zaopatrzyłem się w przyczepę z hamulcem z Dopuszczalną Masą Całkowitą (DMC) 2500 kg. Moje auto może ciągnąć przyczepę z hamulcem o DMC 1200 kg. No i powstał problem. Duńczyk, od którego miałem pożyczyć przyczepę zapewniał mnie, że mogę ją załadować do 1200 kg masy rzeczywistej (czyli masa towaru na przyczepie+masa przyczepy). No ale ja chciałem przywieźć coś z Polski. No i o ile w Danii mogę sobie ciągać przyczepy o różnej DMC, ale nie przekraczającej masy rzeczywistej 1200 kg, o tyle w Polsce sprawa jest jednoznaczna. W Polsce auto może ciągnąć przyczepę o DMC takiej jaka jest wbita w dowód rejestracyjny. Czyli nawet pustej przyczepy przekraczającej DMC przyczepy z dowody rejestracyjnego nie można ciągnąć.
Jak to wygląda w Niemczech nawet nie próbowałem się dowiedzieć.
Podsumowując: W Danii tak, w Polsce nie :]
Nawigacja
Idź do wersji pełnej