Ogólne > Dania i o Danii

Cennik mandatów 2015

<< < (2/4) > >>

czysio:
Za nieużywanie kierunkowskazów mogą uzbierać miliony dla niepracujących imigrantów.

Jomir:
Wbrew pozorom nie. Warto przyjac do wiadomosci, ze w ruchu miejskim, przy zmianie pasa ruchu nie trzeba wlaczac kierunkowskazu.
Trzeba przy zamiarze skretu, albo na autostradzie.
Dlatego jest tak tak wysoko karane.

Warto tez pamietac, ze za bledne/mylace uzycie kierunkowskazu mozna tez zostac ukaranym.

Baumi:
Jesteś tego pewna Jomir? Słyszałem, że kiedys (do lat 90tych?) nie trzeba było używać kierunkowskazów przez co wiele osob o tym zapomina, ale z tego co slyszalem to zostalo to zmienione.

Jomir:
Jestem pewna!
Tlumaczylam dobrych kilka lat zarowno przy nauce jazdy, jak i na egzaminach. Skonczylam sie tym zajmowac dopabuse jakies poltoraroku temu. Choc od czasu do czasu i tak awaryjnie mnie wzywaja na jakis egazmin.

Zasada jest taka: Ty musisz sie ogladnac przez ramie i upewnic czy nikt nie jedzie i wtedy zmieniasz pas. Po Twojej stronie jest odpowiedzialnosc za niezaklocanie ruchu innych.

W Polsce musisz wlaczyc kierunkowskaz i wlaczony kierunkowskaz "zwalnia Cie" niejako z odpowiedzialnosc. Mam na mysli, jezeli zasygnalizowales to inni musza to wziac pod uwage.

W Danii od poczatu do konca odpowiadasz za manewr TY.

Natomiast na autostradzie bezwzglednie trzeba wlaczac przy kazdym manewrze i to tym wlasnie zapominaja.

roga:
-nieprawidłowości i braki w rowerze np. sprawnych hamulców: 7.00 koron

;)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej