Ogólne > Dania i o Danii
Dziecko na miejscu pasażera??
surja85:
Czy ja dobrze rozumiem? Mogę mojego syna, który ma niecałe 140cm wzrostu wozić na "poddupniku" na przednim siedzeniu ?
surja85:
Zapomniałam dodać- z włączoną poduszką pow.?
phil:
Z tego tekstu co Jomir wkleil wynika, ze zabronione jest tylko tylem do kierunku jazdy z wlaczona poduszka, natomiast przodem jest dozwolone ale tego nie polecaja. Prywatnie uwazam, jesli mowimy o bezpieczenstwie i jak Twojemu synowi brakuje kilku cent. pozatym ma podupnik to ma conajmniej 8 lat i taka poduszka uratuje mu zycie tak samo jak dziecku co ma 140 cm bez poddupnika. A jezeli chodzi o prawo to jest to 100% legalne w DK
Jomir:
Nie bez powodu jest granica 140 cm.
140 cm jest podane jako MINIMUM.
U dzieci powyzej 140 cm w przypadku poduszki mozemy mowic o ratowaniu zycia.
U mniejszych o jego zagrozeniu.
Tak jak przetlumaczylam przepis tylko zaleca.
Co zrobi rodzic, jego sprawa.
Osobiscie, NIGDY nie narazalabym zycia swojego dziecka.
Jomir:
--- Cytat: phil w 22 Sty 2015, 20:34:16 ---Z tego tekstu co Jomir wkleil wynika, ze zabronione jest tylko tylem do kierunku jazdy z wlaczona poduszka, natomiast przodem jest dozwolone ale tego nie polecaja. Prywatnie uwazam, jesli mowimy o bezpieczenstwie i jak Twojemu synowi brakuje kilku cent. pozatym ma podupnik to ma conajmniej 8 lat i taka poduszka uratuje mu zycie tak samo jak dziecku co ma 140 cm bez poddupnika. A jezeli chodzi o prawo to jest to 100% legalne w DK
--- Koniec cytatu ---
Nie wiem co ma 8 lat do "poddupnika" w Danii. W Danii granica lezy na wzroscie 135.
Czyli by moc byc bez poduszki na przednim siedzeniu mowimy o "czystych" 140 cm. CHodzi o budowe dziecka i jego proporcje - gdzie poduszka uderzy.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej