Ogólne > Pomoc!

Planowana operacja w Polsce. Zwolnienie lekarskie

(1/4) > >>

Baros:
Witam.

Pracuje w Danii od prawie roku, umowa jest na czas nieokreślony.
 Mam problemy z kolanem i mój ortopeda w Polsce ustalił mi zabieg na przyszły tydzień... Niestety muszę wykupić osobiście ubezpieczenie zdrowotne w NFZ w Polsce ponieważ na Niebieskiej Karcie nie mogę dokonać tego zabiegu.
Niezdolny do pracy będę przez około 3-5 tygodni i moje pytanie brzmi jak wygląda sytuacja ze Zwolnieniem lekarskim ?  Czy Duński pracodawca musi wypłacać mi chorobowe? Jeśli tak to jak to musi wyglądać i na jakich warunkach? W Polsce zostanę dopóki nie będę zdolny do pracy a z czegoś muszę żyć i opłacić rachunki.

Pytając swojego pracodawcy czy potrzebuje na to jakiś papierek odpowiedział, że nic nie potrzebuje więc mnie to martwi bo w zeszłym miesiącu opuściłem 2 dni w pracy ze względu na chorobę i mój pracodawca był o tym poinformowany lecz za te dni nie otrzymałem zapłaty.

Poproszę o pomoc i poradę.

zpatentem:
Jestes bardzo tajemniczy, czy uwazasz ze tu sie udzielaja tylko detektywi?
 Okresl twoj status pobytu w Danii i dlaczego zmuszony jestes do operacji w Polsce a nie w Danii, masz w ogole zolta karte? Komuna ktora byc moze bedzie musiala tobie placic chorobowe spyta tez: "a dlaczego tam?"

Chorobowe spedzone w Polsce i kasa z Danii to bylo "marzenie scietej glowy" wielu "nowych".

Jomir:
MOgles rowniez miec operacje zaplacona przez Danie. Kilka dni temu wklejalam nowe przepisy, w ktorych mozna przeczytac, w jaki sposb mozna to uzyskac.

Pracodawca powinien CI wyplacac chorobowe, ale to zalezy od tego jak jest Twoj kontrakt zbudowany.
Po 3 tygodniach, pracodawca przesyla sprawe do kommune i kommune zaczyna placic.

Niestety mozesz liczyc sie ze zwolenienm z pracy. W Danii mozna zwolnic w trakcie choroby, nie z jej powodu, ale w trakcie jej trwania. Wszystko zalezy od tego jak bardzo jestes potrzebny firmie i jak domowisz sie z pracodwca.  Radzilabym poinformowac o operacji wczesniej, a zwlaszcza o tym, ze bedziesz przebywal w Polsce. Pracodawca to pewnie przyjmie, nie jak kommune. Pisze nie wiem, wiec nie oznacza to, ze kommune tego nie przyjmie. Oznacza, ze Nie wiem.

Egon:
Hej miałem podobny problem więcej na priv.

bart656:

--- Cytat: zpatentem w 03 Lut 2015, 17:36:49 ---Jestes bardzo tajemniczy, czy uwazasz ze tu sie udzielaja tylko detektywi?
 Okresl twoj status pobytu w Danii i dlaczego zmuszony jestes do operacji w Polsce a nie w Danii, masz w ogole zolta karte? Komuna ktora byc moze bedzie musiala tobie placic chorobowe spyta tez: "a dlaczego tam?"

Chorobowe spedzone w Polsce i kasa z Danii to bylo "marzenie scietej glowy" wielu "nowych".

--- Koniec cytatu ---

zpatentem pisze brednie!
Ja dostaję chorobowe, od 11 miesiecy i jestem w Polsce

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej