Ogólne > Rodzina ...
Umowa na czas określony a urlop macierzyski
agrafka:
Witam
Przez 6 miesięcy pracowałam w Danii, miałam umowę na czas nieokreślony na pełen etat. Później z powodów osobistych musiałam wyjechać. W sezonie gdy będzie więcej pracy ( czerwiec- wrzesień) wracam do pracy. Co dalej zależy od ilości zamówień.
Chcemy z mężem starać się o dziecko i tu pytanie...gdybym na krótko przed przyjazdem do Danii lub też w czasie pracy zaszła w ciążę należą mi się jakieś świadczenia? Oczywiście póki co nie wiem jak będzie, ale gdyby...
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za odpowiedź.
Jomir:
niestety nie
http://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/10815,kto_i_jak_moze_ubiegac_sie_o_urlop_macierzynski_w_danii.html
W miares stare opracownie, ale w miare rzetelne i aktualne.
agrafka:
Czytałam to już wcześniej, ale nie do końca rozumiem. Co oznacza 13 tyg przed porodem? Czy przerwa w pracy "anuluje" dotychczasowy czas pracy? I czy przepracowania owych 13 tyg w ciąży nie ma żadnego znaczenia? Dziękuję jeszcze raz za odpowiedzi.
Jomir:
Nie nie ma.
W Danii w ciazy sie pracuje do konca i zeby uzyskac zasilek, trzeba albo przepracowac caly okres, albo POWAZENIE zachorowac, bo punktem wyjscia w Danii jest, ze ciaza to nie choroba.
Czyli zeby otrzymac prawo do macierzynskiego trzeba byc w pracy na 13 tygodni przed urlopem i pracowac minimum 120 godzin tygodniowo.
Jak ma sie oplacana przez rok A-kasse, to w konkretnej sytuacji, po spelnieniu odpowiednich warunkow, mozna otrzymac macierzynski z A-kasse, Z komunne nie mozna otrzymac.
Jomir:
Moze napisze jeszcze jasniej: ciaza trwa okolo 40 tygodni, zazwyczaj przechodzi sie na macierzynski w tygodniu 38. W zwiazku z tym trzeba byc w pracy co najmniej do tygodnia 25, pracujac minimum 120 godzin tygodniowo.
Miedzy tygodniem 25 a 38 sa nastepujace mozliwosci:
- dalsza praca
- zwolnienie lekrskie z powodu choroby nie ciazy
- kontanthjelp jezeli ktos sie zalapie
- dagpenge z A-kasse.
Jezeli jest sie na kontanthjælp nie nabywa sie prawa do macierzynskiego.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej