Witam,
Temat zapewne już był poruszany na forum, jednak nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie.
Jak wygląda wypłata feriepenge jeśli kończy się współpracę z pracodawcą, nie chcę się wymeldowywać z Danii,
bo planuję podjąć jeszcze zatrudnienie w tym roku. Dodam, że obecnie jestem w PL i nie pracuję.
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.
Nie majac zatrudnienia, jezeli praca oficjalnie zostala wypowiedziana przez pracodawce, albo ty przerwalas wspolprace, to jezeli przebywasz w Danii, to przebywasz nielegalnie, poniewaz mozesz tutaj przebywac wylacznie na zasadzie swobodnego przemieszczania sie sily roboczej i uslug na terenie Unii, co oznacza ze musisz miec udokumentowane zaterudnienie a twoj pobyt musi byc zarejestrowany w Statsforvaltningen. Nie mozesz powolywc sie na, to ze jestes turystka, posiadajac np. zolta karte, ktora nie zdalas i nadal ja masz i bedziesz miala problem jezeli przyjedziesz z powrotem bez kontraktu zatrudnienia. W aktulanej sytuacji kiedy przebywasz w Polsce i nie pobierasz w Danii ani A/kasse ani swiadczen socjalnych typu kontanhjælp, jak na razie nic sie nie dzieje, ale nigdy nie wiadomo. Jezeli masz dunska zolta karte z polskim adresem = nie jestes zameldowana w Dani, to pracodawca zatrudniajacy i zwalniajacy "zagranicznego" pracownika, ma obowiazek powiadomienia o tym kommune, ktora wstrzymuje waznosc zoltej kart i komuna powiadamia Statsforvaltningen (urzad gdzie twoj legalny pobyt jest zarejestrowany na podstawie np. kontraktu zatrudnienia). Stasforvaltningen wysle do ciebie pismo, w ktorym poprosi o udokumentowanie posiadania nowego kontraktu zatrudnienia, ktory masz przedlozyc w ciagu 14 dni, a jezeli ego nie udokumentujesz, to nakaz opuszczenia Danii. Tak to wyglada od strony przepisow, ktore pracodawcy powinni przestrzegac i robia to duze zaklady/firmy, ktore te przepisy znaja i przestrzegaja, natomiast mniejsze firmy prawdopodobnie nic na ten temat nie wiedza i nie powiadamiaja kommune o zwolnieniu pracownika itp. Jezeli masz taka sytuacje, to nic ci nie grozi....? Utrata rejestracji pobytu oznacza ze po ponownym przyjezdzie bedziesz musiala zalatwiac wszystk od nowa, poza cpr.nr., ktory masz juz na zawsze.