poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Restskat  (Przeczytany 4441 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Baumi

• Gość
Restskat
« dnia: 03 Gru 2014, 22:05:22 »
Witam :)

Ostatnio otrzymałem premię w pracy, więc na stronie skatu zaktualizowałem swój Forskudsopgørelse na rok 2014 zmieniając pole Lønindkomst mv. (zwiększając je o wysokosc premii). Robiłem tak za każdym razem gdy dostawałem podwyżkę / premię / etc.

Tym razem jednak skat mnie zaskoczył :D Wczoraj dostałem to oto pismo: http://oi61.tinypic.com/a3p6qg.jpg.

niby wszystko ok, rozumiem, podatek okazal się wiekszy niz zaplacilem / zaplace w grudniu, ale czy ewentualna niedopłata nie powinna zostać wskazana podczas otrzymania årsopgørelse w marcu / kwietniu? Dlaczego skat wspomina o odsetkach w tym przypadku liczonych od 1 stycznia. Przez zaplaceniem chcialbym po protu zrozumiec o co chodzi (panie Jurku?).

Offline faja

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 118
  • Reputacja: +5/-1
Odp: Restskat
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Gru 2014, 06:53:49 »
Od kilku lat Skat nalicza odsetki od 1 stycznia, zarowno w przypadku niedoplaty jak i nadplaty podatku,
wiec jesli chcesz zaoszczedzic pare koron zaplac teraz, ci co oczekuja na zwrot w marcu, dostana odsetki, 5% w stosunku rocznym od Skat.

Baumi

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Gru 2014, 07:12:31 »
Dzięki faja :) Tak właśnie zrobię :) Pozdrawiam! :)

Baumi

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Gru 2014, 11:42:59 »
Na domknięcie tematu wklejam jeszcze informację od rogi:

Cytuj (zaznaczone)
Skat wykazuje w swojej propozycji rozliczenia na poczatku marca ewentualna doplate/nadplate podatkowa. Teraz Skat probuje polepszyc swoj service wobec podatnikow i stara sie ocenic czy bedzie np. doplata do podatku, ustalonego wedlug zaliczkowej deklaracji podatkowej. Jestesmy tak blisko zakonczenia roku, ze Skat uwaza, ze jest w stanie juz teraz to wyliczyc. Takie podejscie skatu do sprawy, nie zawsze zdaje egzamin, poniewaz nawet gdyby propozycja rozliczenia zrobiona przez Skat w marcu wykazywala koniecznosc doplacenia podatku, to przeciez moze byc taka sytuacja, ze podatnik wprowadzi zmiany do tej propozycji, np. dojazdy do pracy i inne ulgi, ktorych brakuje w propozycji Skatu. W takim wypadku, rozliczenie koncowe bedzie zmienione, a moze nawet bedzie nadplata dla podatnika. A wiec taka ekstra usluga ze strony Skatu przewiduje, ze podatnik nie bedzie wprowadzal zadnych zmian w swoim rocznym rozliczeniu.

A teraz do sprawy odsetek. Jest tak jak Skat pisze. Jezeli podatnik jest zgodny ze Skatem co do tego wyliczenia, to wplacajac ta kwote do konca roku, nie placi odsetek, poniewaz nie bedzie mial dlugu podatkopwego na koniec roku podatkowego. Jezeli tego sie nie robi i czeka na propozycje rozliczenia zrobiona przez Skat i jezeli nie bedziemy mieli zadnych zmian, to placimy odsetki od 01.01.14 do chwili zaplacenia dlugu podatkowego. Jest to sluszne. Za kazdy dzien "kredytu" jakiego udziela na Skat w postaci dlugu podatkowego ktorego nie placimy (a termin zaplaty to faktycznie 31.01.14), placimy odsetki.

Odnosnie tej kwoty jaka wyliczyl Skat, to nie jest to wedlug mnie kwota ostateczna, chyba ze wyplata wynagrodzenia za grudzien 2014, byla wyplata "z gory". Dlatego tez, dokonanie wplaty kwoty wyliczonego aktualnie przez Skat przewidywanego dlugu podatkowego, nie musi oznaczac, ze po zakonczeniu roku podatkowego, wynik rozliczenia bedzie zerowy.

Mysle, ze udalo mi sie przyblizyc ta tematyke. Pozdrawiam.

Dzięki za wyjaśnienie i pozdrawiam :)

Baumi

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Mar 2015, 10:34:05 »
Coś skat musi poprawić swoje algorytmy. W grudniu dostałem informację ze skatu (patrz pierwszy post) że wiszę im 2735 DKK. Mówię, ok - juz grudzień, wiec majac juz wszystkie informacje pewnie maja racje - zapłaciłem. Teraz w rocznym rozliczeniu, wychodzi na to, że:

Coś im te liczenie nie wychodzi ;)))

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Mar 2015, 10:45:34 »
Oby u mnie tak liczyli :)
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #5 dnia: 09 Mar 2015, 10:45:34 »

list ze SKAT - restskat do zapłacenia?

Zaczęty przez piroplastikDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 12462
Ostatnia wiadomość 23 Wrz 2012, 21:33:46
wysłana przez roga
Restskat pytanie

Zaczęty przez PuszkinDział Podatki

Odpowiedzi: 0