Ogólne > Hydepark

Powrót do Danii

(1/3) > >>

jaros:
Witam,

Mieszkałem jakis czas temu w Dani przez okres 3 lat i nagle coś mi strzelilo do głowy , żeby zjechać do Polski bo przecież tam też da się żyć-teraz widzę to inaczej.
WPolsce prowadziłem mały biznes i na początku szło dobrze ale jak wszędzie w Polsce i w każdej branży mali zostają zjadani przez większych w moim przypadku bogatszych no i tak sie skończył mój pomysł na życie w Polsce.
Teraz myślę o powrocie do Danii i  chciałem zapytać gdzie waszym zdaniem najszybciej znaleźć prace tzn jakie miasto wybrać?
Myślałem o pracy na wózkach widłowych ponieważ mam uprawnienia. Po Duńsku się dogaduje.
Powiem jeszcze podsumowując mój przykry przypadek , że w Polsce szanse normalnego życia mają Ci , ktorzy mają wladze i pieniądze od wielu lat i żaden świeżak nie ma szans się przebić ponieważ każda najmniejsza szczelina gdzie można coś zarobić jest wypełniona.  Polsce do Dani pod każdym względem brakuje około 10 lat przedewszystkim zaplecze socjalne i służba zdrowia to porażka.  PODSTAWOWA zasada w Pl umiesz liczyć licz na siebie bo bez znajomości nikt nie pomoże.
Polska to nie tylko góry , morze i mazury-to piękny kraj , ale kraj tworzą ludzie , a Polska mentalność jest barfzo specyficzna i ta nie uprzejmość ludzi. ..ale z drugiej strony z czego mają się cieszyć?
Pozdrawiam i licze na jakieś rady.

jaros:
Dzięki za rady...

frisms:
Hej

Najlepiej będzie ci zacząć od duńskich vikarbureau i zaczepić sie na prace jako vikar - Job Team,Temp-Team,Adecco,Randstad,,Munk Consulting,Alletiders Vikar - te dwa ostatnie biura sa tylko w Esbjerg.

Z tego co sie orientuje to na przykład - Vejle,Kolding sporo fabryk,także siedziby DHL i GLS - przesyłki pocztowe,maja tez prace na dystrybucji czyli tez wózki.

Esbjerg - to offshore,porty rybackie,fabryki rybne możesz tam tez szukać pracy na produkcji lub magazyn.Oprócz tego tam tez jest Arla A/S,Cocio A/S,Tulip A/S,Arovit Petfood - to produkcje,wiec magazyny i wózki tez pewnie maja.

Odense - to głównie ogrodnictwo,kwiaty,pola uprawne,prace sezonowe przy warzywach,owocach.

Kopenhaga - głównie budownictwo,ale tez praca na produkcji po za centrum trzeba dobrze szukać.

Aarhus - jest bardzo akademickie i sporo biur graficznych...

Powodzenia  ;)

jaros:
Dziekuje za informację.

Myśałem też o Vejle. W zasadzie na poczatek to obojetnie jaka praca aby tylko gdzieś sie dostać.
Co do Vikaru to chyba musze mieć w Danii meldunek? a bez pozwolenia na pobyt-pracę chyba się nie można zameldować?

Pozdrawiam

frisms:
Meldunek raczej tak bo jesli chodzi o umowę o prace i wypłaty (konto bankowe) to trzeba podać swoje dane w tym CPR numer.Pewnie pamiętasz CPR numer i tzw. po polsku 'żółta kartę' - sygesikringsbevis.
Nadanie CPR-u to poprzez Statsforvaltning tam musiałbyś tylko zarejestrować swój pobyt unijny po duńsku EU-ophold.

http://www.statsforvaltningen.dk/site.aspx?p=6026

Nie ma juz pozwoleń na prace i tak dalej,zostały zniesione.Do 3 miesięcy nie trzeba sie rejestrować ale praca czy szukanie pracy powyżej 3-misiecy trzeba już zarejestrować.
Jeśli chcesz zostać w Danii już na dobre to nie kombinuj na czarno i takie tam podobne,lepiej rób wszystko tak jak tutaj trzeba.

Więcej na temat meldunku,statsforvaltning jest tutaj na forum,trzeba tylko trochę pogrzebać.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej