poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Pracownik Transgraniczny  (Przeczytany 6083 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline cirol

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 6
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Pracownik Transgraniczny
« dnia: 13 Mar 2015, 19:05:01 »
Posiadam w swojej teczce podatkowej dostęp do danych jako pracownik transgraniczny. Odpowiadam na poniższe pytania w następujący sposób:

Du skal også oplyse os om:
I havde den samme bopæl da indkomståret sluttede. Hvis du er skattepligtig hele året, er det den 31. december, der gælder. Hvis du ophørte med at være skattepligtig i Danmark i årets løb, er det jeres bopæl den dag, din skattepligt ophørte, der gælder.  Ja
Din ægtefælle har indtægter fra Danmark (fx løn, SU, pension, dagpenge, har dansk virksomhed eller ejer dansk ejendom) ?
    Nej
Din ægtefælle bruger de særlige regler for grænsegængere ? Nej

I wyskakuje mi taki komunikat:

Meddelelse
Du har ikke svaret Ja til at din ægtefælle har indtægter fra Danmark.

Du må derfor ikke svare på om din ægtefælle bruger de særlige regler for grænsegængere.

Pomóżcie o co chodzi ??? (żona mieszka w Polsce, nie posiada żadnych dochodów oprócz moich :P ) Pozdrawiam

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Odp: Pracownik Transgraniczny
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Mar 2015, 21:42:37 »
Klania sie niedostateczna znajomosc jezyka. Odpowiedz Skatu jest bardzo dokladna i przejrzysta. Zignoruj wiec:

Du må derfor ikke svare på om din ægtefælle bruger de særlige regler for grænsegængere / nie odpowiadaj, Nej na ptanie czy zona korzysta z zasad dla grnsegænger.

Napisz czy pomoglo. Jezeli nie, to odpowiedz na pozostale szczegolwe pytania o dochodach zony (dochody z papeiow wartosciowych, dochody od nieruchomosci ,,,nie pamietam ale jest sporo pytan).

PS
to, ze e twoim rozliczeniu masz otwarte rubryki dla "grænsegænger" nie oznacza automatycznie ze mozesz korzystac z ulg. Begrænset bskattepligt okreslony w teoim rpzliczeniu (wpis na gorze roliczenia zaraz kolo cpr.nr.) zostal bardzo czesto przypadkowo utworzony , najczesciej przy rozpoczeciu pracy w Danii i z reguly noe jest zmieniany przez Skat. z uplywem czasyu tracisz ten status, a dostep do rubryk nie oznacza ze ten status posiadasz. I odwrotnie, czesto mam do czynieni z wpisamu skatu w rozliczeniu ze jest mowa o przynaleznosci podakowej do konkretnej komuny (wpis w na glownej stronie rozliczenia zaraz kolo cpr. nr.) co oznacza ze rubryki dla grænsegængere nie sa dostepne. W bardzo wielu przypadkach jest to blad, rowniez powstaly przy pierwszej rejestracji w Skat. niestety nie mozna tego zmienic elektronicznie w teczce podatkowej, ale udokumentowan, jest przyjmowane przez skat pozytywnie. mimo tego Skat nie usuwa wpisu nazwy komuny z rozliczenia i nei zasteouje tego wpisu okresleniem begrænset skattepligt, ale sam wprowadza do rozliczenia niewykorzystany Personfradrag niepracujacego malzonka mieszkajacego w Polsce. Odnosnie malzonka w Polsce, to Personfradrag (nazywany ulga na zone), mozna otrzymywac rowniez kiedy zona pracuje, ale wysokosc tej ulgi bedzie zmniejszana w zaleznosci od jtego dochodu az do kwoty ok. 43.000 kr., gdzie ulgi tej sie juz nie przyznaje. Begrænset skattepligt/grænsegænger ordning daje rowniez inne korzysci.

Ku przestrodze tym, ktorzy wpisuja dane do rubryk dor. grænsegænger. Jezeli skat oceni ze ten ze tak powiem "podstatus" nie przysluguje, to beda musieli zaplacic 1% od wartosci mieszkania lub domu posiadanego poza granicami Danii. W jednej z rubryk dla grænsegænger jest zapytanie, czy podatnik posiada majatek w postaci nieruchomosci poza Dania i prosze podac jej wartosc (altualne przeliczenia za 2014 = 1 pln = 1,781690 kr.) Dotyczy to wszystkich podatnikow, ktorzy maja pelemn obowiazek podatkowy dla Danii.

Offline cirol

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 6
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Mar 2015, 22:42:55 »
Szanowny Panie Roga teraz to się trochę zakręciłem. Ostatnio napisał mi Pan cytuję:
 "Masz bardzo dobra sytuacje, a status pracownika transgranicznego mozesz w zasadzie miec w nieskonczonosc, tak dlugo jak spelniasz warunki. Ty je spelniasz jak najbardziej. Oczywscie nie mozesz juz korzystac z ulgi na wyzywienie, mimo ze nadal twoje miejsce pracy jest tymczasowym (budowlanka automatycznie tymczasowym miejscem pracy), poniewaz ulga na wyzywienie udzielana jest max. przez
12 miesiecy tymczasowego miejsca pracy."

Dzisiaj napisał mi Pan, cytuję:
"ze e twoim rozliczeniu masz otwarte rubryki dla "grænsegænger" nie oznacza automatycznie ze mozesz korzystac z ulg."  Rozumiem, że mając ograniczony obowiązek podatkowy w Danii nie mam obowiązku podawać wartości mieszkania, które posiadam  w Polsce, lecz jeśli to zrobię zapłacę podatek. Lecz jest to jedna z obowiązkowych rubryk przy wprowadzaniu danych dla pracowników transgranicznych.  Personfradrag wpisany przez Skat na 2014 to 42800 dkk. I moje pytanie: jak mogę otrzymać personfradrag żony? Pozdrawiam

Offline ksiazecph

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 21
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Mar 2015, 11:56:05 »
« Ostatnia zmiana: 14 Mar 2015, 12:09:32 wysłana przez ksiazecph »

poloniainfo.dk